kylmä kevätkeitto avokadosta

Äitienpäivälounas – hemmottele äitiä hyvällä ruoalla

Äitienpäivälounas on kevyt ja hienostunut. Ateria valmistetaan koko perheen voimin, ja äiti saa istua valmiiseen pöytään. Kaunis kattaus ja kukat tuovat juhlan tuntua.

Äitienpäivälounas kootaan alku-, pää- ja jälkiruoasta. Herkulliset lisukkeet tuovat aterialle jujua. Parsa, tuoreet yrtit, kala ja kasvikset sopivat hyvin keväiselle lounaalle ja grillinkin voi sään salliessa kaivaa jo esiin.

Lue myös: 5 vinkkiä: näin hemmottelet äitiä hyvällä ruoalla

Ohessa ideoita äitienpäivälounaan alku- ja pääruoiksi sekä lisukkeisiin. Voit koota mieleisesi menun alla olevista ohjeista.

Tarjoa sitä, mistä tiedät äidin pitävän eniten. Kokosimme yhteen reseptit, joista löytyy tarjottavaa jokaisen äidin makuun. 

Jälkiruoaksi maistuu tietenkin pala kakkua. Täältä löydät äitienpäivän parhaat kakkureseptit.

Lue myös: Paras äitienpäiväkakku suklaata, juustokakkuja ja kermaa rakastavalle äidille

Äitienpäivälounas: alkuruoat

Keitto on kevyt ja raikas aterian aloitus ja sen voi tarjota kylmänä tai kuumana. Yhtä aikaa täyteläinen ja raikas avokadokeitto surautetaan herneistä sekä avokadosta ja maustetaan viehkeästi tuoreella mintulla. 

Kookospohjaisessa porkkanakeitossa maistuu sähäkästi inkivääri. Seesaminsiemenet ja pähkinärouhe tuovat viime silauksen. Keitto kannattaa valmistaa jääkaappiin jo tarjoilua edellisenä päivänä, jotta se ehtii maustua.

Avgolemono on kreikkalainen sitruunakeitto ja hurmaava keväinen juhlaruoka. Kanaliemi suurustetaan kananmunalla, joka tekee keitosta täydellisen samettisen. 

Parsakeitto on nopea ja helppo valmistaa. Kermaisen pehmeä parsakeitto saa täyteläisyyttä perunasta ja valkosipulituorejuustosta, raikkautta tuoreista yrteistä.

Jos luotat klassikkoon, italialainen vitello tonnato on valintasi. Perinteisesti vasikasta valmistettavan alkuruoan voi tehdä myös naudan paahtopaistista.

Jos kaipaat aterian alkuun jotain uutta ja erilaista, kokeile korealaisia katkarapu-salaattikuppeja. Rapean rouskuvat sydänsalaatin lehdet ovat kevyttä ja rentoa sormisyötävää. Hauskasti kulhon muotoon taipuvat salaatinlehdet täytetään korealaisittain maustetuilla katkaravuilla.

Äitienpäivälounas: kalaruoat

Kala sopii täydellisesti aterian päätähdeksi. Helpoimmillaan voissa paistettu kala ei kaipaa mausteekseen kuin suolaa ja pippuria sekä tilkan sitruunamehua, mutta pienellä vaivalla kalaan saa uutta ilmettä. Tattaripanerointi loihtii paistetulle kuhafileelle herkullisen makuvivahteen ja rapean rapsakan pinnan.

Vihreä tee tuo lohimedaljonkeihin hurmaavaa makua. Inkivääri puolestaan maustaa siikafileen sähäkästi aasialaisittain. Kalan voi kypsentää nopeasti grillissä tai parilapannulla paahtaen.

Kokonaisena kypsennetty kala on näyttävää tarjottavaa ja yllättävän helppo valmistaa, sillä kokonaisena kypsennetty kala ei pääse helposti kuivahtamaan. Välimeren tyyliin täytetty siika maistuu oliiveille, aurinkokuivatuille tomaateille sekä pinjansiemenille. Suolakuoren sisään peitelty siika kypsyy omassa mehussaan upea-aromiseksi kalapöydän keskipisteeksi.

Italialaiseen tyyliin valmistettu kermainen lohi piccata vie kielen mennessään. Kapriksista ja sitruunasta tulee ihanan pikantti maku.

Broileri- ja liharuoat  

Jos äitisi on broilerin ystävä, parmankinkkuun käärityillä rucola-broilerirullilla on mahdotonta iskeä harhaan.  

Broilerin minuuttipihvit kypsyvät hetkessä ja aateloituvat juhlakuntoon valkoviinin säväyttämällä limetti-kapriskastikkeella.

Aavistus vaahterasiirappia antaa makean viimeistelyn uunissa sitruunoiden ja yrttien kanssa paahtuvalle kokonaiselle kanalle. Sitruunaisessa uunibroilerissa puolestaan kesäkurpitsat, purjo sekä valkosipuli muhivat lihan kanssa rinta rinnan.

Naudan sisäfilee ja entrecôte sopivat erinomaisesti grilliin. Laadukas liha kypsyy nopeasti grillissä eikä vaadin mausteeksi kuin suolaa ja pippuria sekä nokareen yrttivoita tai klassisen hollandaisekastikkeen. Samalla vaivalla grillaat lisukkeeksi myös parsaa.

Kasvis- ja vegaaniruoat

Vegen lounaspöydässä ihastuttaa viipaleina tai kokonaisena kypsennetty kukkakaali, kreikkalaisittain maustettu kasvispaistos tai fetajuustolla viimeistellyt bataattinyytit. 

Kevään ehdoton suosikki, parsarisotto maistuu sellaisenaan, mutta myös muiden ruokien lisukkeena. 

Ohuen ohuiksi höylättyjen kesäkurpitsaviipaleiden täytteenä on hernerouhetta. Valkokastikkeella aateloidut kesäkurpitsacannelonit vaativat hieman vaivaa, mutta ovat sen arvoisia.

Pääruoan lisukkeet

Hurmaavat lisukkeet tuovat aterialle jujua, eikä niiden valmistaminen välttämättä vaadi juurikaan vaivaa. Jos sää sallii, kaiva grilli esiin ja kokeile salaattia vaihteeksi grillattuna. Siniho­mejuusto antaa ihanaa suolai­suutta kesäkurpitsoista ja persikoista koottuun lämpimään salaattiin. Jos et jaksa val­mistaa balsamicosiirappia itse, osta se valmiina.

Vuohenjuustosta ja jogurtista sekoitettu kastike puolestaan antaa grillatuille varhaiskaalilohkoille rutkasti makua.

Trendikkäissä mäisky- eli lyttyperunoissa maistuu ihanasti aromikas juusto sekä rosmariini. Litistetyt perunat voi esivalmistella etukäteen ja pais­taa juuri ennen tarjoilua.

Tai mitäpä jos tekisit uunijuurekset vaihteeksi Hasselbackan tyyliin. Punajuuri, lanttu ja nauris sopivat kaikki mainiosti perinteisesti perunista valmistettuun lisukkeeseen.

Toscanalaiset uunifenkolit valmistuvat vähällä vaivalla ja vievät silti kielen. Aromaattinen, makeahko ja mausteinen salaattifenkoli paahtuu parmesaani­hunnun alla herkulliseksi.  

Vuohenjuusto-hernesalaatti valmistuu muutamassa minuutissa. Pakasteherneet saavat seurakseen tuoretta minttua, nipun herneenversoja sekä vuohenjuustoa. Salaatti viimeistellään öljykastikkeella, jota ryydittävät sinappi ja sitruuna. 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Äitienpäivälounas – hemmottele äitiä hyvällä ruoalla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X