Ruoka

Kajottikurpitsa on hevi-osaston kameleontti – käytä kajottikurpitsaa monipuolisesti tutun kesäkurpitsan tavoin

Kajottikurpitsa on monelle uusi tuttavuus kasvisosastolla. Älä säikähdä sen hassua ulkonäköä, vaan kokeile kajottikurpitsaa rohkeasti ruoanvalmistuksessa keitoista kastikkeisiin ja pataruoista vokkeihin.

Kajottikurpitsa (engl. chayote tai chuchu) on ikiaikainen viljelyskasvi, mutta Suomessa se on vielä jokseenkin uusi tuttavuus. Kajottikurpitsaa löytää syys-marraskuussa hyvin varustettujen ruokakauppojen vihannesosastolta.

Lue myös: Tunnetko kurpitsat? Tutustu eri lajikkeisiin ja ota talteen herkulliset reseptit

Kajottikurpitsa saapui Eurooppaan ja Aasiaan keskiajalla Kolumbuksen löytöretkien myötä. Samaan aikaan kajottikurpitsa levisi Mesoamerikasta myös muualle Amerikkaan ja juurtui tärkeäksi osaksi erityisesti Latinalaisen Amerikan ruokakulttuuria.

Mikä kumma kajottikurpitsa?

Kajottikurpitsa on soikea ja vaaleanvihreä, 10-20 cm pitkä kasvis. Ulkoisesti se muistuttaa päärynää, mutta on sukua kurpitsalle ja melonille. Sen hedelmäliha on valkoista, hieman tahmeaa ja koostumukseltaan jotain perunan ja kurkun välimaastosta.

Kajottikurpitsan sisällä on suuri syötävä siemen, joka yleensä kuitenkin neuvotaan poistamaan. Vaalean vihreä kuori on ohut ja syötäväksi kelpaava eikä kasviksen kuoriminen ole välttämätöntä. 

Vitamiineista kajottikurpitsa sisältää jonkin verran C-vitamiinia ja folaattia, mutta mikään varsinainen vitamiinpommi se ei ole. Kajottikurpitsan etuihin onkin luettava erityisesti sen monipuolisuus. Personallisen näköinen kasvis käy ruoanvalmistukseen sekä raakana että kypsennettynä.

Lisäksi se sopii hyvin myös keventäjä lautaselle, sillä kuten muutkin kurpitsat, myös kajottikurpitsa sisältää varsin niukasti energiaa, rasvaa ja hiilihydraatteja, mutta jonkin verran kylläisenä pitäviä kuituja.

Mihin kajottikurpitsaa voi käyttää?

Kajottikurpitsan maku on mieto ja sitä voidaan syödä sekä raakana että kypsennettynä. Raakana kajottikurpitsaa kannattaa kokeilla salaateissa ja salsoissa mangon ja ananaksen kanssa sitruunan tai limetin mehulla marinoituna. 

Parhaimmillaan kajottikurpitsaa on kuitenkin kypsennettynä. Se sopii niin keitettäväksi, paistettavaksi, paahdettavaksi, haudutettavaksi kuin vaikkapa grillattavaksikin. Siitä voi valmistaa myös muhennosta tai keittoa. 

kajottikurpitsasalaatti
Kajottikurpitsa maistuu salaateissa sellaisenaan. Tilkka limetin- tai sitruunanmehua terästää miedon kasviksen makua. Kuva: iStockphoto

Yleensä kajottikurpitsa kypsennetään vain kevyesti, jotta se säilyttää napakan suutuntuman. Kokonaisena kajottikurpitsan keittoaika on 15-20 minuuttia, kuutioiksi leikattuna 10 minuuttia. Vokeissa sille riittää pikainen paisto.

Kajottikurpitsa on itsessään melko mauton, joten mausteita ei kokkaillessa kannata säästellä. Ota mallia aasialaisesta tai cajunkeittiöstä ja lisää ruokaan ronskisti mausteita. Miedon makunsa ansiosta sen seuraan sopivat mausteet laidasta laitaan.

Latinalaisessa Amerikassa kajottikurpitsasta tehdään samanlaista makeaa piirakkaa kuin kurpitsasta. Cajunkeittiössä se puolestaan yhdistetään usein erilaisten rapujen kanssa ja on suosittua ruokaa juhlapyhinä, erityisesti kiitospäivän aikaan. 

Jo törmäät kajottikurpitsaan, nappaa se rohkeasti ostoskoriisi. Käyttötavoiltaan se muistuttaa meille tuttua kesäkurpitsaa. Helppo tapa tutustua kajottikurpitsaan on valmistaa sitä uunissa paahdettuna, täytettynä ja gratinoituna. Kajottikurpitsan täytteeksi sopii mausteinen jauhelihakastike ja pinnalle herkuksi paahtunut juustoraaste.

Tai käytä kajottikurpitsaa kuten aasialaiset ja suikaloi sitä erilaisiin vokkeihin vaikkapa broilerin kaveriksi. Ihanaa kajottikurpitsa on myös mausteisissa currykastikkeissa.

Lue myös Anna.fi: Helpoin tapa valmistaa kurpitsaa: uunissa paahdettu kurpitsa saa ihanan pähkinäisen aromin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kajottikurpitsa on hevi-osaston kameleontti – käytä kajottikurpitsaa monipuolisesti tutun kesäkurpitsan tavoin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.