Kurpitsakeitto

Kauden paras kurpitsakeitto ja 3 vinkkiä kurpitsan käsittelyyn

Samettisen sileä, täyteläisen makea, ihanasti lämmittävä. Näin voi kuvata tätä kurpitsakeittoa, johon makua tuovat chili, muskottipähkinä ja valkosipuli.

Kurpitsakeitto on parhaimmillaan yhdistelmä pehmeitä sävyjä ja pientä tulisuutta. Kurpitsan maku on mieto, kermaisen makea ja pähkinämäinen. Kun yhdistät siihen makeaa bataattia, hapahkoa omenaa, täyteläisyyttä tuovaa valkosipulia ja ripauksen potkua antavaa chiliä, on kauden herkullisin kurpitsakeitto huulillasi.

Lue myös: Kurpitsa on vihannestiskin aurinkoinen pullukka

3 vinkkiä kurpitsan paloitteluun

Kurpitsakeitto on helppotekoinen, ainoastaan kurpitsan käsittely vaatii kokilta päättäväisyyttä. Talvikurpitsan kuori saattaa olla  kova ja paloittelu tuottaa haasteita, mutta näillä nikseillä selätät ne:

Koverrettu kurpitsa kurpitsakeittoa varten

  1. Leikkaa kurpitsaa tukevalla ja terävällä veitsellä melonin tapaan lohkoiksi. Jos haluat tehdä kurpitsasta lyhdyn, voit leikata siitä vain kannen pois.
  2. Lämmitä kurpitsaa hetki  mikroaaltouunissa, jolloin kuori pehmenee helpommin leikattavaksi. Jos kurpitsa on suuri, eikä mahdu mikroon, voit lämmittää uunin ja pitää kurpitsaa siellä hetken, varo kuitenkin polttamasta kurpitsaa.
  3. Jos haluat säilyttää kurpitsan lyhtyä varten kokonaisena, käytä kurpitsan kovertamiseen tanakkaa lusikkaa tai jäätelökauhaa

Lue myös: Kurpitsalyhty valaisee kauniisti

Keiton pohjaksi kurpitsasosetta

Kurpitsakeittoon sopivat parhaiten talvikurpitsa- eli squashlajikkeet esimerkiksi Cucurbita pepo ’Butternut’ ja erilaiset Halloween-kurpitsat kuten Conneticut Field ja ’O’ Lantern’. Punamaltoiset kurpitsat antavat kauniin värin keittoon.

Keiton valmistus aloitetaan kurpitsasoseen teolla. Sosetta kannattaa tehdä kerralla isompi satsi ja käyttää loput vaikkapa kurpitsapiirakkaan tai säväytä sillä aamun puuro.  Litraan kurpitsasosetta tarvitset kilon verran kurpitsan maltoa ja desilitran vettä.

Aloita leikkaamalla kurpitsa melonin tapaan lohkoiksi. Poista kurpitsan siemenet ja ota ne talteen. Leikkaa sitten hedelmäliha pieniksi paloiksi ja lisää ne kattilaan kiehuvaan veteen. Keitä kurpitsanpaloa hiljalleen puolisen tuntia ja soseuta.

Paahtaminen ja ripaus chiliä tekevät taikoja

Kurpitsakeitto

Kun käytät keittoon tulevat bataatti- ja omenapalat pannulla ennen keittämistä, saat niihin ihanan paahdetun aromin. Kuullota sen jälkeen sipulit kevyesti öljyssä ja lisää ainekset kiehumaan yhdessä kurpitsasoseen ja mausteiden kanssa, jolloin maut sekottuvat myös kurpitsasoseeseen. Parinkymmenen minuutin keittämisen jälkeen soppa on valmis soseutettavaksi. Keiton maun voi pyöristää kermalla, ranskankermalla tai kookoskermalla oman maun mukaan. Keitto viimeistellään paahdetuilla kurpitsansiemenillä.

Ota talteen kauden paras kurpitsakeiton resepti.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kauden paras kurpitsakeitto ja 3 vinkkiä kurpitsan käsittelyyn

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X