Keltajuuri, lanttu, juuriselleri... Osaatko käyttää juureksia?
Kotimaiset juurekset ovat edullisia ravinnepommeja, mutta syömme niitä liian vähän ja yksipuolisesti. Kokosimme vinkit, joiden avulla kokkaat harvinaisemmista juureksista niin keittoja, curryja kuin carpacciotakin.
Juurekset ovat suomalaista perinneruokaa, mutta käytämme niitä niukasti ja yksipuolisesti. Perunaa syömme vuodessa yli 50 kiloa henkilöä kohden, mutta peruna ei ole juures, vaan koisokasvi. Se ei myöskään lukeudu ravitsemussuositusten puoli kiloa päivässä -kasviksiin.
Ekologista ja edullista
Kotimaiset juurekset ovat talvella ekologisempi vaihtoehto kuin ulkomaiset tai kasvihuoneissa kasvatetut tomaatit, kurkut ja salaatit. Juurekset ovat myös edullista ja ravinteikasta ruokaa.
Kotikokki voi kuitenkin hämmentyä juureslaarilla. Missä muissa ruoissa lanttua ja naurista voi käyttää kuin keitoissa? Listasimme vähemmän tunnetut juurekset ja kokosimme reseptit, joiden avulla käytät maan aarteita monipuolisemmin.
Keltajuuri piristää borssin
Keltajuuri maistuu punajuurelta, mutta sen kuori ja malto ovat keltaiset. Juuri on herkullisimmillaan myöhäissyksyllä, jolloin sen sokeripitoisuus on huipussaan.
Keltajuuresta saa kauniita salaatteja ja raasteita. Perinteisestä borssikeitosta tai rosollista saa pirteän version keltajuurella. Väri kestää kypsennyksen, mutta joka ei sotke punajuuren tavoin.
Lisää keltajuurireseptejä:
Porkkana-keltajuuri-vuohenjuustokeitto
Keltajuuri-vuohenjuustopiirakka
Juuriselleri loistaa juuston kera
Mukulasellerinäkin tunnettu juuriselleri on pari tuhatta vuotta vanha juures. Vahva, pähkinäinen maku on erilainen kuin varsisellerissä, eikä kasviksia kannata sekoittaa toisiinsa.
Mukulasta voi leikata viipaleita juurespihveiksi, jotka ovat herkullisia paahdettuina voisulan kera. Juuriselleri on erinomainen keittojuures, joka tuo kasvisruokaan rotevuutta. Se loistaa juustojen kanssa ja Waldorfin salaatissa omenan ja saksanpähkinän rinnalla.
Lisää reseptejä juuriselleristä:
Juuriselleri tuo vaihtelua arkiruokiin
Lanttu sopii curryihin
C-vitamiinipitoisen lantun makeankirpeä aromi johtuu sinappiöljystä. Paksun kuorensa ansiosta lanttu säilyy pitkälle kevääseen.
Lanttua käytetään usein uunijuureksissa, lanttulaatikossa ja lanttukukossa. Voimakas juures sopii myös etnisiin ruokiin. Korvaa vaikkapa osa kasviscurryn perunasta lantulla. Maustekurkkujen tapaan pikkelöity lanttu on oiva tapas.
Lisää reseptejä lantusta:
Karamellisoidut lanttuviipaleet
Lanttua lautaselle – katso monipuoliset ohjeet
Maa-artisokka aateloi arkiruoan
Maa-artisokassa on hennon makea, maamainen aromi. Maa-artisokkaa suositellaan diabeetikoille perunan sijaan, sillä sen hiilihydraatit ovat pääosin fruktoosiksi hajoavaa inuliinia, joka ei nosta verensokeria voimakkaasti.
Sherryllä terästetty maa-artisokkakeitto on hienostunut alkupala, ja gratiini on hyvä pari suolaiselle lihalle. Muusi muuttuu pikantiksi, kun korvaat osan perunasta maa-artisokalla.
Lisää reseptejä maa-artisokasta:
Maa-artisokkakeitto kolmella tavalla
Kermainen maa-artisokkalaatikko
Makoisa maa-artisokka taipuu moneen
Mustajuuri on syksyn parsa
Mustajuuri on voikukan rautapitoinen sukulainen, jonka maku muistuttaa parsaa. Parsakautta voikin jatkaa syksyllä mustajuurella. Kuorittu juuri tummuu nopeasti, ja kuoritut varret kannattaa laittaa sitruunaveteen odottamaan käsittelyä.
Paahdettu mustajuuri on herkku, jonka lisukkeeksi sopii hollandaisekastike. Juuret voi myös kietoa pekoniin tai parmankinkkuun. Kasvisversiossa mustajuuri kääritään filotaikinaan ja dipataan sahramimajoneesiin.
Lisää mustajuurireseptejä:
Kuohuviinillä kuohkeutettu mustajuurikeitto
Mustajuuri on syyskauden hienostunut herkku
Nauris korvaa grillimakkaran
Makeankirpeä nauris oli ruokavaliomme kivijalka ennen perunan yleistymistä. Nauriissa on runsaasti c-vitamiinia ja vähemmän tärkkelystä kuin perunassa, joten se sopii hiilihydraattitietoisen ruokavalioon.
Raikas kevätnauris sopii raakana sitruunaiseen carpaccioon. Aromikkaampi talvinauris kannattaa kypsentää. Se antaa mehevyyttä keittoihin ja patoihin. Nauriista saa maukkaan makkarankorvikkeen, kun mukulan käärii folioon ja hauduttaa nuotion tuhkassa.
Lisää naurisreseptejä:
Palsternakka maustaa jälkiruoat
Palsternakka muistuttaa porkkanaa, mutta on vaalea ja voimakkaampi. Pähkinäisen maun salaisuuksia ovat sokeri ja aromaattiset öljyt. Palsternakassa on paljon kuitua, folaattia, kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia.
Palsternakka käy kaikkiin keitto-, pata- ja lisukeruokiin. Makeutensa ansiosta se sopii myös etnisiin ruokiin, vahvojen yrttien pariksi, leivonnaisiin ja levitteisiin. Jopa pannacottan tai jäätelön voi maustaa palsternakkapyreellä.
Lisää reseptejä palsternakasta:
Raitajuuri tekee salaatista näyttävän
Raitajuuri on punajuuren sukulainen, jonka valko-punaraidallinen malto muistuttaa polka-karamellia. Maku on punajuurimainen, mutta miedompi.
Raitajuuri on parhaimmillaan raakoina viipaleina näyttävissä salaateissa. Raidoitus kestää myös pikkelöinnin. Kypsentäminen hälventää raidat ja sisus muuttuu vaaleanpunaiseksi.
Lisää reseptejä raitajuuresta:
Raitajuuri-vuohenjuustosalaatti
Lähteet: Kotimaiset kasvikset, Satokausikalenteri
Kommentoi
Kommentoi juttua: Keltajuuri, lanttu, juuriselleri... Osaatko käyttää juureksia?