Kesäkurpitsan kukat kolmella tyylillä – nauti satokauden salainen herkku sellaisenaan, paistettuna tai täytettynä ja friteerattuna 

Kesäkurpitsan kukat voi syödä sellaisenaan tai kevyesti paistettuna. Välimeren maissa tunnettu satokauden herkku on friteeratut kesäkurpitsan kukat. 

Tiesitkö, että kesäkurpitsan kukat voi syödä? Tuottelias kesäkurpitsa tekee runsaasti satoa, niin kukkia kuin kurpitsojakin. Kesäkurpitsa on yksi hyötypuutarhan helpoimmista kasvatettavista. Kesäkurpitsa tuottaa satoa, vaikka sitä ei hoitaisi kovinkaan ahkerasti.

Lue myös: Kesäkurpitsavuoka x 4 – mehevät herkut maistuvat kaikille!

Kesäkurpitsan kukasta kasvaa kesäkurpitsa. Monen mielestä kesäkurpitsa on parhaimmillaan pienenä ja napakkana. 

Kesäkurpitsan kukasta kasvaa kesäkurpitsa. Monen mielestä kesäkurpitsa on parhaimmillaan pienenä ja napakkana.  Kuva: Niclas Mäkelä

Kesäkurpitsan kukat: tiedätkö miksi niistä kehittyy joskus kurpitsa ja toisinaan ei?

Oletko huomannut, että joskus kesäkurpitsa kukkii runsaasti, mutta kukista ei kuitenkaan kehity satoa? Osasta kukista kehittyy valmis kurpitsa ja osa kukista vain kuihtuu ja tippuu pois, ja joskus kukan päästä alkaa kasvaa pieni kurpitsa, jossa kukka on kiinni sen päässä.

Heteet ja emit: tässä vastaus. Pienen pienet kurpitsan alut, joiden päässä on kukka, ovat emikukkia, hedekukat puolestaan kasvavat ohuen varren päässä, eikä niihin kehity kurpitsaa. Joskus emikukka ei pölyty, eikä kurpitsa kasva. Tähän tarvitaan hyönteisiä, mutta aina nekään eivät hoida hommiaan. Mutta tämähän ei haittaa kotikokkia, joka himoitsee vain runsasta kukkasatoa syötäväksi.

Jos kuitenkin haluat varmistua, että saat runsaan kesäkurpitsasadon, voit itse avittaa hedelmöittymistä siirtämällä pienellä siveltimellä hedekukasta ja siirtää sitä emikukkaan.

Napakat pienet kesäkurpitsat ja kukat ovat poimittu keskenkasvuisina, kukat ovat täytetty ja ladottu uunivuokaan. Herkkuruoka kuorrutetaan parmesaanilla ja paahdetaan uunissa. 

Napakat pienet kesäkurpitsat ja kukat ovat poimittu keskenkasvuisina, kukat ovat täytetty ja ladottu uunivuokaan. Herkkuruoka kuorrutetaan parmesaanilla ja paahdetaan uunissa.  Kuva: Niclas Mäkelä

Säästä hedelmöittyneet emikukat ja kurpitsan alut kasvamaan, ja hyödynnä syömiseen hedekukat. Jos haluat syödä kesäkurpitsan pienenä ja napakkana, poimi se ylläolevan kuvan tapaan keskenkasvuisena ja kokeile herkullista uuniruokaa, jossa kesäkurpitsat ja kukat tarjotaan mangoldipediltä.

3 tapaa herkutella kesäkurpitsan kukilla: Sellaisenaan, paistettuna tai täytettynä ja friteerattuna

  1. Käytä kukkia sellaisenaan salaateissa. Voit repiä terälehdet irti ja koristella salaatit niillä. Kukat sopivat myös kesän juhlien voileipäkakkujen ja miksi ei täytekakkujenkin koristeeksi.
  2. Kuullota kesökurpitsan kukat kevyesti oliiviöljyssä ja mausta tuoreilla yrteillä. Voit syödä ne lisukkeena kesäisellä kala-aterialla tai alkupalana. Oliiviöljyssä freesattu kukka maistuu myös pastakastikkeen joukossa.
  3. Täytä ja uppopaista. Täytetyt, frittitaikinassa kieritellyt kesäkurpitsat ovat Välimeren maista tunnettu alkupala. Täytteessä on usein juustoa, joko mozzarellaa tai ricottaa. Kokeile yrttistä ricottatäytettä. Hyvä ja maukas frittitaikina valmistuu sitrushedelmillä maustetusta souroluesta ja jauhoista. Katso Kotilieden ohje: Täytetyt kesäkurpitsan kukat.
Kesäkurpitsan kukat upotetaan frittitaikinaan ja uppopaistetaan.

Kukat upotetaan frittitaikinaan ja uppopaistetaan. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Kesäkurpitsan kukan voi myös uppopaistaa. 

Kesäkurpitsan kukan voi myös uppopaistaa.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Uppopaistetut täytetyt kesäkurpitsan kukat sopivat alkupalaksi tai aperitiivin kumppaniksi kesäillallisella. Uppopaistetut täytetyt kesäkurpitsan kukat sopivat alkupalaksi tai aperitiivin kumppaniksi kesäillallisella.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kesäkurpitsan kukat kolmella tyylillä – nauti satokauden salainen herkku sellaisenaan, paistettuna tai täytettynä ja friteerattuna 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X