mangoldi

Mangoldi reseptit kotikokille – rehevävartinen lehtijuurikas on satokauden monipuolinen raaka-aine

Mangoldi reseptit kotikokille ihastuttavat. Rehevävartinen lehtijuurikas on satokauden monipuolinen aines. Kokeile mangoldia ainakin kääryleisiin, salaatteihin ja vokkeihin.

Mangoldi reseptit haussa? Mangoldi eli lehtijuurikas on punajuuren ja sokerijuurikkaan sukulainen, joka kuuluu pinaattikasveihin.

Mangoldi kasvattaa valkoisen, keltaisen tai punaisen leveän lehtiruodin ja paksumaltoisen, upean vihreän lehden. Syötäväksi sopii kasvin koko maanpäällinen osa.

Mangoldin satokausi kestää Suomessa kesäkuusta jopa marraskuuhun.

Lue myös: Mangoldi kasvaa helposti

Mangoldi käyttö haltuun

Mangoldi ei säily pitkiä aikoja. Se kannattaa säilyttää jääkaapissa muovipussissa.

Mangoldi kerää solukkoonsa nitraattia, ja siksi sitä ei pidä syöttää alle vuoden ikäisille lapsille.

Mangoldi käyttö on mitä monipuolisinta ruoanlaitossa. Mangoldi maistuu erinomaiselta muhennettuna, ja se sopii loistavasti piirakan täytteeseen.

Mangoldin varret voi höyryttää ja tarjota syysherkkuna keväisen parsan tapaan.

Mangoldi maistuu ihanalta pannulla valkosipulin kanssa paistettuna.

Kokeile myös mangoldipetiä. Sen päällä uunissa paistuvat kesäkurpitsat ja tomaatit ja muut maukkaat kasvisgratiinit.

Lue myös Anna.fi: Täytetyt kesäkurpitsan kukat mangoldipedillä

 

Napakat pienet kesäkurpitsat ja kukat ovat poimittu keskenkasvuisina, kukat ovat täytetty ja ladottu uunivuokaan. Herkkuruoka kuorrutetaan parmesaanilla ja paahdetaan uunissa. 

Napakat pienet kesäkurpitsat ja kukat ovat poimittu keskenkasvuisina, kukat ovat täytetty ja ladottu uunivuokaan mangoldipedille. Herkkuruoka kuorrutetaan parmesaanilla ja paahdetaan uunissa.  Kuva: Niclas Mäkelä

Mangoldi reseptit ihastuttavat monipuolisuudellaan

Mangoldi reseptit haltuun! Parhaimmillaan mehevä ja pehmeän makuinen mangoldi on keitoissa, padoissa ja muhennoksissa sekä kääryleinä.

Kokeile mangoldin lehtiä myös vokattuna. Lohi-mangoldivokki on nopea ruoka, joka maistuu lounaaksi.

Mangoldista, perunoista, purjosta ja lehtiselleristä keitettävä pehmeä mangoldikeitto aateloidaan sulatejuustolla.

Avainsanat

Keskustelu

Kuinka moni lukija on tietoinen oksalaateista koskien mangoldia tai edes pinaattia? Moniko ymmärtää mitä ko aine aiheuttaa maksalle ja sitä kautta sydämelle sekä keuhkoille. Nämä elimet ottavat osumaa välittömästi ja jo muutaman kuukauden innostunut altistus näille kasveille voi olla erittäin ongelmallista. Tulee mieleen asbestoosi ja aikanaan keskustelut keittämättömistä pavuista. Kaikki kasvit eivät ole harmittomia edes kauppahallista kotiin tuotuna. Toisin kuin pavut, näitä lehtiä jauhetaan pirtelöihin, joten olisi suotavaa, että näiden kasvien toxikologiaan perehdyttäisiin syventävästi ennen niiden va(a)rauksetonta ihailua. Kiitos.

Kommentoi juttua: Mangoldi reseptit kotikokille – rehevävartinen lehtijuurikas on satokauden monipuolinen raaka-aine

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X