Millainen on mansikkasato 2020? Kypsyvätkö kotimaiset mansikat juhannuspöytään? Asiantuntija vastaa

Hyviä uutisia mansikoiden ystäville! Leudosta ja sateisesta talvesta huolimatta vuoden 2020 mansikkasato vaikuttaa runsaalta.

Mitä mansikkapelloille kuuluu tänä vuonna? Saadaanko juhannuspöytään kotimaisia mansikoita? Kuinka runsas mansikkasato saadaan? Hedelmä- ja marjaviljelyn asiantuntija Tomi Pousi Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta vastasi päivän polttaviin kysymyksiin vuoden 2020 mansikkasadosta.

Lue myös: Mansikan terveyshyödyt – 5 hyvää syytä syödä mansikoita

Saadaanko juhannukseksi 2020 kotimaisia mansikoita?

”Todennäköistä on, että monin paikoin saadaan kotimaista mansikkaa juhannukseksi. Ainakin Etelä-Suomesta ja Varsinais-Suomesta saadaan mansikkaa avomaalta. Kotimaista kasvihuonemansikkaa on saatu jo pitkän aikaa ja myös kasvutunneleista on saatu ensimmäisiä marjoja myyntiin jo muutama viikko sitten. Kotimaista marjaa löytyy varmasti monin paikoin myös juhannusviikolla!”

Näyttäisi siltä, että on tulossa mainio mansikkakesä.

Millainen mansikkasato vuonna 2020 saadaan?

”Talvi oli aika haastava, kun ei ollut lunta mansikoiden suojana ja oli melko sateista. Kasvien juuret ovat olleet jopa hapettomissa olosuhteissa paikoitellen. Onneksi vaikuttaa siltä, että talvivaurioita on syntynyt aika vähän. Kasvit kukkivat monin paikoin todella hyvin. Näyttäisi siltä, että on tulossa mainio mansikkakesä.”

Miten koronatilanne vaikuttaa mansikoidenpoimintaan? Onko meillä tarpeeksi poimijoita?

”Tilanne oli aika uhkaava, kun ensin näytti siltä, että rajat menevät kiinni täysin emmekä saa kausityövoimaa maahan. Mansikoiden poiminta on toiminut Suomessa jo kolmisenkymmentä vuotta siten, että olemme saaneet ulkomaista kausityövoimaa keräämään marjoja. Onneksi saatiin lievennyksiä hallituksen puolelta. Se, että on ollut lupa saada 9000 kausityöntekijää maahan on osaltaan helpottanut tilannetta myös mansikanpoiminnan saralla. Monet tilat ovat myös saaneet kotimaistakin työvoimaa rekrytoitua hyvin tänä vuonna. Siinä mielessä näyttää hyvältä eli pitäisi olla kohtalaisen hyvin porukkaa keräämässä mansikoita. Monilla tiloilla on kuitenkin edelleen tarvetta työntekijöille. Toivotaan, että saadaan hyvin poimittua marjat pois pelloilta.”

mansikkakakku

Hip hurraa! Mansikoita saadaan juhannukseksi 2020! Leivo herkkupöytään helppo mansikkakakku. Kuva: iStockphoto

Mitä mansikkalajikkeita tänä kesänä syödään?

”Lajikkeita on todella pitkä lista. Varhaislajikkeista löytyy muun muassa perinteistä Honeoyeta ja Rumbaa. Mansikoiden tunnelituotanto on lisääntynyt viime vuosina, niin sieltä saattaa tulla jatkuvasatoisia lajikkeita tarjolle, esimerkiksi Favoria, Furorea, Muranoa ja Riiaa. Pääsatokauden lajikkeista Polka on suomalaisten kestosuosikki ja Suomessa viljellyin lajike. Sitä varmasti löytyy monin paikoin.

Polkan rinnalle on tullut monia muita pääsadon lajikkeita, esimerkiksi Sonata on lajike, jota nähdään tänä vuonna paljon. Myöhäisissä lajikkeissa Malwina, Salsa, Korona ja Bounty esiintyvät yleisimmin. Lajikkeita on paljon ja uusia lajikkeita tulee tarjolle jatkuvasti. Se on aina vähän makuasia, että mistä kukakin tykkää. Kannattaa vaan ihan rohkeasti maistella, että mikä miellyttää omaa suuta.”

Lue myös Seura.fi: Polka, Honey, Salsa vai Rumba – Onko mansikkalajikkeiden terveellisyydessä eroa?

Mihin käyttötarkoituksiin eri lajikkeet sopivat?

”Varhaislajikkeden määrät ovat aika pieniä. Niitä käytetään pääasiassa syönti- ja herkuttelumarjoina. Pääsatokauden ja myöhäislajikkeiden määrät ovat suurempia, joten ne sopivat hyvin kotitalouskäyttöön eli pakastukseen ja hillomarjoiksi, mutta myös tuoremarjoiksi. Myös varhaislajikkeita voi halutessaan pakastaa ja niistäkin voi tehdä hilloa.

Jos tykkää, että hillossa on kokonaisia mansikoita, niin hilloon sopii silloin paremmin kiinteämpi marja, esimerkiksi Polka tai Bounty. Osa tykkää soseuttaa marjat hilloon, joten ei sekään ole niin tarkkaa, mistä lajikkeesta hillon tekee.”

Lue myös: Helppo mansikkahillo – näillä vinkeillä onnistut

Avainsanat

Keskustelu

Hyödyllistä ja selkeää tietoa aina niin maukkaista mansikoista.ennustan hyvää mansikkakesää tänä vuonna 2020.

vaikuttaa hyvältä . asun jalasjärvellä . olen ostanut rasioita . ovat olleet hyviä . en tiedä mistä mansikat ovat tulleet . suomalaisia ovat olleet ja varmaan maalaisia !

Kommentoi juttua: Millainen on mansikkasato 2020? Kypsyvätkö kotimaiset mansikat juhannuspöytään? Asiantuntija vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X