Kuivatut sienet
Ruokasesongit

Miten kuivattuja sieniä käytetään? Katso 6 loistavaa vinkkiä

Kuivatut sienet voi käyttää ruoanlaittoon hienoksi jauheeksi murennettuna tai kokonaisena. Kokosimme tarjolle kuusi herkullista vinkkiä kuivasienten käyttöön.

Kuivatut sienet sopivat murennettuina hyvin mausteeksi jauhelihan joukkoon, pataruokiin ja kastikkeisiin. Kokonaiset sienet liotetaan vedessä tai maidossa ennen käyttöä ja sen jälkeen käytetään tuoreen sienen tavoin esimerkiksi paistamalla.

Lue myös: Sienten kuivaaminen on helppoa – näin valitset oikean kuivauslämpötilan

Liotukseen käytetään 2 dl nestettä/ 10 g kuivasieniä. Erittäin ohutmaltoisille sienille riittää 20 minuutin liotus, mutta paksumaltoiset (haperot, tatit, vaaleaorakas, lampaankääpä) vaativat jopa tunnin ja kantarelli jopa kolmen tunnin liotuksen.

Liotusvedestä liukenee ravinteita nesteeseen, joten hyödynnä myös liuotusvesi. Myrkyllisen korvasienen kohdalla liotusvettä ei tietenkään tule käyttää.

6  vinkkiä kuivattujen sienten käyttöön

  1. Kuivatuista sienistä valmistettu sienijauhe sopii mausteeksi ja maustesekoituksiin. Tee itse sienisuolaa tai kasvisliemijauhetta.
  2. Sienijauhe maustaa jauhelihamurekkeen tai lihapullat. Kokonaiset sienet voi laittaa mukaan merimiespataan tai pitkään haudutettavien lihapatojen joukkoon.
  3. Tuorepastataikinaan voi lisätä hienoksi pölyksi jauhettua sienijauhetta makua tuomaan. Kokeile jauhetta myös italialaiseen bolognesekastikkeeseen.
  4. Intensiivisen makuiseen sienikeittoon sopivat hyvin kuivatut sienet.
  5. Sieniliemi onnistuu parhaiten kuivatuista sienistä. Lue myös: Kuuma sieniliemi on täydellinen lohturuoka
  6. Mausta leipä– tai sämpylätaikina kuivatulla sienirouheella. Myös suolainen lettutaikina on herkullista, kun sen maustaa kuivatuilla sienillä.risottopasteijat ja sieniliemi

Säilytä kuivatut sienet oikein

Säilytä kuivaamasi sienet ilmatiiviissä lasi- tai metallipurkissa tai paperipusseissa kuivassa ja pimeässä. Kuivatut sienet säilyvät oikein varastoituina vuosikausia.

Kuivattaessa sienen maku tiivistyy voimakkaammaksi, joten käytä niitä aluksi varoen ja maistele ruokaa, ettei siitä tule liian voimakasta.

Lue myös: 5 hyvää syytä säilöä sienet kuivaamalla

Lue myös Anna.fi: Näin perkaat ja pakastat sienet – Martat neuvovat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten kuivattuja sieniä käytetään? Katso 6 loistavaa vinkkiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.