Ruoka

Pääsiäisbrunssi – kata pöytään leppoisaa tunnelmaa ja maukkaita pikkupurtavia

Pääsiäisbrunssi koostuu leppoisasta tunnelmasta, rennosta yhdessäolosta ja maukkaista pikkusyötävistä. Nappaa parhaat ideat pääsiäisbrunssille!

Pääsiäisbrunssi on ihana tapa viettää kiireettömiä pyhäpäiviä. Kata pöytään keväisiä herkkuja, joissa maistuvat muun muassa parsa, sitruuna, kananmuna sekä muut raikkaat sesongin suosikit.

Lue myös: Kuinka katat pöytäsi ja mitä laitat tarjolle? – katso ideat ja pääsiäisen parhaat reseptit kananmunasalaatista kokonaiseen broileriin!

Pääsiäispyhinä on aikaa väkertää vähän vaativampiakin ruokia, mutta tarvittaessa tarjottavat valmistuvat myös pienellä vaivalla. Huolellinen etukäteisvalmistelu kannattaa, jotta aamu ei vierähdä keittiössä ahertaen, vaan leppoisasta tunnelmasta ja maittavista kevätherkuista nauttien.

Jotta kokonaisuus pysyy yhtenäisenä ja tarjottavien määrä kohtuullisena, pääsiäisbrunssi kannattaa koota valitsemalla tarjolle jotain ruokaisaa ja täyttävää, jotain tuoretta ja raikasta sekä tietysti jotain makeaa. Ja tokihan pääsiäisen brunssipöydästä täytyy löytyä myös raikas juhlajuoma sekä kananmunia muodossa tai toisessa.

pääsiäisbrunssi
Pääsiäisbrunssi on kokoelma suolaista, makeaa ja keväisiä makuja. Kuva: Kristiina Kurronen

Ruokaisat tarjottavat: suolainen piirakka, tuore leipä ja sitruunaiset skonssit

Pääsiäisbrunssi täyttää vatsan ja pitää nälän loitolla pitkälle iltapäivään asti, kun tarjolla on jotain ruokaisampaa syötävää, kuten suolaista piirakkaa, skonsseja tai tuoretta leipää.

Skonssit ja itsetehty appelsiinimarmeladi maistuvat pääsiäisbrunssilla. Skonssien väliin sopii maustamaton jogurtti, tuorejuusto tai kermavaahto.

Pääsiäiseen täydellisesti istuva pähkinäleipä saa kauniin kullan keltaisen värin sahramista. Tarjoa sahrami-pekaanileipä erilaisten itse tehtyjen tahnojen kera. 

Ruokaisa piirakka on brunssipöytään nappivalinta. Se kannattaa leipoa valmiiksi jo edellisenä päivänä, sillä maku ja koostumus vain paranevat jääkaapissa levätessään. Esimerkiksi savustettu lohi ja raikas parsa ovat piirakassa mainio makupari. Lohi-parsapiirakka raikastuu sitruunalla ja maku syvenee maukkaalla juustolla. 

Kylmäsavulohipiirakka on suolaisten piirakoiden klassikko ja varma valinta tilanteeseen kuin tilanteeseen. Tämän lohipiirakan juju on graavattu keltuainen, jota raastetaan valmiin leivonnaisen pinnalle. 

Rapeaksi paahdetusta patongista valmistuvat pikapikaa maukkaat bruschettat, jotka päällystetään vuohenjuustolla ja omatekoisella krassipestolla. Pesto säilyy puhtaaseen purkkiin säilöttynä jääkaapissa noin viikon, joten se on näppärä tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Jos ruokaisat leivät ovat brunssipöydässä mieleesi, kokoa rapeaksi paahdetun leivän päälle paahdettua pekonia, avokadoa, rucolaa sekä uppomunia. Nam!

Kananmuna on pääsiäisbrunssin hitti!

Pääsiäisbrunssi ei ole täydellinen ilman kananmunaa. Lähes loputtoman monipuolinen kananmuna taipuu brunssipöytään tietysti perinteisesti keitettynä, munakkaana tai kokkelin muodossa, mutta pienellä vaivalla siitä saa todellisen vau-elämyksen.

Kananmunat uunissa eli l’oeufs cocotte ovat uskomattoman helppo tapa valmistaa kananmunat brunssille isollekin porukalle. Tarvitset vain kaksi kananmunaa syöjää kohden, pieniä uunivuokia ja mieleisiäsi täytteitä.

Vähintään yhtä helposti valmistuvat myös pienet minimuffinipellissä paistettavat parsakaalimunakasmuffinit sekä pakasteperunaviipaleista valmistettava perunauunimunakas. Leikkaa perunamunakas jäähtyneenä kuutioihin, niin saat siitä hauskat sormisyötävät.

Pikkelöity kananmunasalaatti valmistuu vähällä vaivalla, mutta sen tekeminen kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä. Kurkuma värjää kananmunat kauniin keltaisiksi ja pikkeliliemi antaa niille pirteän maun. 

Paholaisen munat on klassikko, joka maistuu mainiosti myös brunssipöydässä. Nämä paholaisen munat viimeistellään omatekoisella makusuolalla,

Shakshuka eli Lähi-Idän tomaattinen kananmunapannu on suosittu brunssiruoka, joka sopii erityisen hyvin pääsiäispöytään. Tuhti pannuruoka kaipaa kaverikseen vai rapeakuorista maalaisleipää.

Pääsiäisbrunssi on kevyt ja raikas

Pääsiäisbrunssi on mukavan keväinen, kun pöytään kattaa myös jotain kevyttä ja raikasta.

Pirteä salaatti on varma valinta ertyisesti keväiseen brunssipöytään. Kokoa se simppelisti rucolasta, saksanpähkinöistä ja manchegojuustosta tai yhdistä grillattu parsa juuston, hedelmien ja pähkinöiden sekä kirpsakan sitrusvinegretten seuraksi.

Avgolemono eli kreikkalainen sitruunakeitto on ihana juhlaruoka, joka sopii paitsi alkuruoaksi, mutta myös pääsiäisbrunssipöydän tarjottavaksi. Kanaliemi suurustetaan kananmunalla, joka tekee keitosta täydellisen samettisen.  

Hedelmäsalaatti on hetkessä koottu. Tämä sesongin salaatti tehdään mangosta, mandariineista ja passionhedelmistä. Kastikkeessa maistuu veikeästi limetti ja kookos.

Yhtä aikaa täyteläinen, raikas, kylmä ja keväisen vihreä keitto surautetaan herneistä, parsasta sekä avokadosta ja maustetaan viehkeästi tuoreella mintulla. Maustamaton jogurtti loihtii kylmästä avokadokeitosta samettisen pehmeän. 

Nopeat sormisyötävät syntyvät avokadosta ja rapusalaatista. Pariksi käyvät myös parsa ja uppomuna.

Lue myös Anna.fi: Kokkaa upea pääsiäismenu: päärynäistä uunibroileria, paahdettua parsaa, pekonileipää ja seesamista halloumisalaattia

Kuplia, mehua ja raikkaita smootheja

Pääsiäisbrunssi viimeistellään tietysti teemaan sopivilla juomilla. Brunssilla voi tarjota kahvin ja teen lisäksi monenlaisia juomia. Alkuun maistuvat kuplat esimerkiksi kuohuviinin muodossa, mutta lasiin voi kaataa myös mangocavaa tai alkoholitonta matchaporetta. Appelsiinimehusta ja kuohuviinistä sekoitettu keväinen mimosa on brunssin klassikkojuomia.

Ruoan kanssa maistuu esimerkiksi minttuinen jäätee, itse puristettu tuoremehu tai virkistävä kurkku-inkiväärimehu. 

Myös astetta täyttävämmät smoothiet sopivat täydellisesti pääsiäisen brunssipöytään. Kevään keltainen hedelmäsmoothie pyöräytetään ananaksesta, banaanista ja kurkumasta. Raikas marja-mantelismoothie puolestaan saa lempeän makunsa ja pehmeän koostumuksenta liotetuista manteleista. 

Pääsiäisbrunssi päättyy makeasti – kata tarjolle piirakoita, pannacottaa ja pannaria

Ja tokihan pääsiäisbrunssi jotain makeaakin kaipaa. Leivo tarjolle vaikkapa sitruunan raikastama piirakka, supersuosittu kinderpiirakka tai yllätä ruokaseurue näyttävällä passion cremè brûléella.

Marenkimalja on valintasi, kun kaipaat nopeaa jälkiruokaa brunssipöytään. Valmiista marengeista ja sopivan kirpsakasta sitruunatahnasta valmistuu uskomattoman herkullinen ja näyttävä juhlajälkkäri. 

Passion-vaniljapasha on raikas vaihtoehto perinteiselle pashalle. Tämä pasha on helppo valmistaa. Sekoita ainekset keskenään tehosekoittimella ja laita valumaan sideharsolla vuorattuun siivilään vuorokaudeksi. Muotoile sen jälkeen pashasta annokset ja koristele passionhedelmällä.

Eksoottisesti kookosmaidosta valmistettu ananaspannacotta on näppärä tehdä jääkaappiin hyytymään jo edellisenä päivänä. Viimeistele annosmaljoihin kootut herkut ennen tarjoilua ruokosokerilla maustetuilla ananaskuutioilla.

Brunssipöydän makea tarjottava valmistuu myös minimaalisella vaivalla. Paksusta jogurtista, hedelmistä ja marjoista kootut, rapealla muromyslillä viimeistellyt jogurttimaljat ihastuttavat herkkusuut ja karkottavat myös makeannälän.

Sitruunakiisseli on ihanan kirpakka jälkiruoka, joka kesyyntyy kermavaahdolla ja maistuu mainiolta makeiden marjojen kera.

Pääsiäisbrunssi on täydellinen, kun tarjolle nostaa rahkan rikastaman pannukakun. Rahkapannukakku ei vaadi valmistuakseen kuin ainesten sekoituksen, puolen tunnin kohotuksen ja uunissa kypsentämisen. Helppoa ja herkullista! Kaverina maistuu hunajalla maustettu marjasurvos ja vatkattu kerma tai vaniljajäätelö. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pääsiäisbrunssi – kata pöytään leppoisaa tunnelmaa ja maukkaita pikkupurtavia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.