Pääsiäisen ruoka kiirastorstaista pääsiäispäivään – suunnittelimme menun jokaiselle pääsiäisen päivälle

Pääsiäisen ruoka voi aiheuttaa harmaita hiuksia, sillä pyhäpäiviä on monta ja valinnan vaikeus kaikkien pääsiäisherkkujen keskellä todellinen. Kokosimme avuksesi viisi menuehdotusta, joista riittää syötävää kiirastorstaista toiseen pääsiäispäivään.

Pääsiäisen ruoka tarjoaa jokaiselle jotain: nopeita ja helppoja herkkuja, perinteistä lammasta, keväistä kananpoikaa ja kokonaisena kypsennettyä kalaa. Kasvissyöjiä hemmotellaan muun muassa itse tehdyllä pastalla.

Lue myös: Kuinka katat pöytäsi ja mitä laitat tarjolle? – katso ideat ja pääsiäisen parhaat reseptit kananmunasalaatista kokonaiseen broileriin!

Pääsiäsipyhinä on aikaa valmistaa ruokaa pidemmän kaavan mukaan ja kattaa pöytään kolmen ruokalajin juhla-ateria. Jos pääsiäisateriasi koostuu aina perinteisistä pääsiäisruoista, kuten lampaasta, kananmunista, mämmistä ja pashasta, nappaa ruokalistalta perinteisten reseptien lisäksi myös vinkit pääsiäisen uusiin makuihin ja tarjottaviin.

pääsiäisen ruoka

Mitä olisi pääsiäisen ruoka ilman kananmunia? Kurkuma värjää pikkelöidyn kananmunasalaatin teemaan sopivaksi. Kuva: Niclas Mäkelä

Kiirastorstaina pääsiäisen ruoka on helppoa ja nopeaa

Kiirastorstain pääsiäismenu loihditaan pöytään nopeasti mausta tinkimättä. Rapeat bruschettat, keväinen risotto ja raikas jäädyke siivittävät juhlatunnelmaan.

Vihreällä hernehummuksella päällystetty hernebruschetta sopii kiirastorstain pääsiäisaterian alkupalaksi. Piparjuuri tuo makuun mukavaa potkua ja ranskankerma pehmeää pyöreyttä. Lisäksi tarvitset vain hyvää maalaisleipää ja täyteläistä mozzarellajuustoa hernehummuksen rinnalle. 

Parsarisotto on parsakauden täyteläinen herkkuruoka, joka valmistuu tarjolle alta puolen tunnin. Muistathan, että oikeaoppinen risotto on koostumukseltaan kosteaa ja riisissä on vielä jäljellä hieman purutuntumaa.  

Hunajakrokanttijäädyke ja aprikoosikastike on mainio kiirastortain pääiäismenun jälkiruoka, sillä sen voi valmistaa kiireettä. Hyvissä ajoin etukäteen valmistettu jälkiruoka helpottaa ja nopeuttaa muun aterian valmisteluissa. 

Pitkäperjantaina tarjolle nostetaan näyttävästi kalaa

Pitkäperjantain pääsiäismenu koostuu italialaisesta alkupalaklassikosta, kokonaisena kypsennetystä kalasta ja keväisestä mango-juustokakusta. 

Italialainen klassikkoannos vitello tonnato valmistetaan perinteisesti kei­tetystä vasikan­ paistista. Tässä ohjeessa liha paistetaan meheväksi matalassa uuninlämmössä ja viimeistellään maukkaalla tonni­kalakastikkeella.

Kokonaisena kypsennetty kala on näyttävä pääsiäisen ruoka, mutta yllättävän helppo valmistettava. Kokonainen siika kypsyy suolakuoren sisällä omassa mehussaan upea-aromiseksi kalapöydän keskipisteeksi.

Raikkaan keltaisella mangokiilteellä viimeistelty mango-juustokakku päättää pitkäperjantain aterian. Valmista kakku jääkaappiin hyytymään jo edellisenä päivänä. Koristelulla voit viimeistellä kakun juhlaan sopivaksi. 

Lankalauantaina pääsiäisen ruoka tarjoaa keittoa, kanaa ja cremè brûléeta

Lankalauantaina tarjolle nostetaan kreikkalaista sitruunakeittoa, rakuunavoilla maustettua kevätkananpoikaa sekä cremè brûléen muodossa tarjottua mämmiä.

Avgolemono eli kreikkalainen sitruunakeitto on ihana pääsiäisen ruoka. Kanaliemi suurustetaan kananmunalla, joka tekee keitosta täydellisen samettisen. Tämä herkku vie kielen. 

Pääruoaksi valmistetaan broileria. Rakuunavoi antaa yrttistä makua annoskokoisiin kevätkananpoikiin. Jos kevätkananpoikia ei ole saatavilla, ruoka onnistuu myös kokonaisesta broilerista.

Lankalauantain pääsiäismenu päättyy mämmin moderniin muunnokseen. Crème brûlée on klassinen ranskalainen jälkiruoka, johon mämmi tuo hauskaa twistiä. Valmista vanukas hyvissä ajoin jääkaappiin hyytymään ja viimestele pinta juuri ennen tarjoilua paahdetulla sokerilla.

Perinteinen pääsiäismenu ihastuttaa ensimmäisenä pääsiäispäivänä

Ensimmäisenä pääsiäispäivänä pöytään katetaan perinteisiä pääsiäisruokia: parsaa, lammasta ja jo klassikon asemaan päässeitä töhnämunia.

Parsa on kevään ykkösherkku, joka on parasta kevyesti paahdettuna. Sitruuna ja pähkinärouhe viimeistelevät yksinkertaisen, mutta maukkaan alkupalan. 

Lammas kuuluu pääsiäiseen, mutta tällä kertaa viulu viimeistelläänkin intialaisella tandoori-maustetahnalla. Paista viulua kunnes sisälämpötila on 75 astetta ja valele lihaa pellillä olevalla nesteellä muutaman kerran paistamisen aikana. Voit jättää tandooritahnalla maustetun viulun myös yön yli 110 asteiseen uuniin. Siitä tulee herkullisen ylikypsää ja pehmeää noin 6–8 tunnissa.

Pääsiäisen suosikki, töhnämunat, on helppo tehdä myös itse. Osta suklaamunia ja täytä ne ihanalla valkosuklaamoussella, jossa maistuvat tropiikin hedelmät – passionhedelmä ja mango. Näistä tykkäävät aikuiset ja lapset. 

Toinena pääsiäispäivänä herkutellaan vegesti

Kasvissyöjän pääsiäismenu koostuu pirteästä kananmunasalaatista, itse tehdystä pastasta ja supersuositusta kinderkakusta.

Pikkelöity kananmunasalaatti on helppo pääsiäisen ruoka, mutta sen valmistus kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä. Kurkuma värjää kananmunat kauniin keltaisiksi ja pikkeliliemi antaa niille pirteän maun.

Pääruoaksi tarjotaan itse tehtyä pastaa, jolle pinaatti ja tuoreet yrtit antavat vihreän värin. Pinaattipappardelle tarjoillaan vuohenjuuston ja pähkinöiden tai siementen kera. 

Kinderkakku on pääsiäisen makein herkku, jonka pääosassa ovat suositut suklaamunat. Kinderkakku tehdään uskomattoman helppoon sekoitettavaan kakkupohjaan. Täytteessä on sulatettuja Kinder-munia ja herkullista tuorejuustoa.

Lue myös Anna.fi: Kokkaa upea pääsiäismenu: päärynäistä uunibroileria, paahdettua parsaa, pekonileipää ja seesamista halloumisalaattia

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pääsiäisen ruoka kiirastorstaista pääsiäispäivään – suunnittelimme menun jokaiselle pääsiäisen päivälle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X