Pääsiäissalaatti raikastaa aterian tai korvaa jopa pääruoan – nappaa reseptit, joiden pääroolissa hurmaavat muna ja parsa

Pääsiäissalaatti täydentää ja raikastaa perinteisen juhla-aterian. Ruokaisammat salaatit nappaavat myös pääruoan paikan pääsiäislampaalta. Kokeile esimerkiksi parsa-perunasalaattia tai ylellistä ankkasalaattia.

Pääsiäissalaatti tuo väriä keväiseen juhlapöytään. Pääsiäisen salaatit saavat makua niin sesonkivihannes parsasta, raikkaista sitruksista, kananmunasta, kalasta ja äyriäisistä kuin broilerista tai lampaastakin. Ruokaisa lampurin salaatti korvaa perinteisen pääsiäislampaan, ja hauska mimosasalaatti huvittaa kekseliäisyydellään – oikean kananmunan lisäksi iduista muotoillun salaattipesän päälle tehdään ”munat” mangosta.

Parsa on pääsiäissalaatin suosikkikasvis

Pääsiäisen ykköskasvis on hienostunut ja aromikas parsa. Keväinen raaka-aine pelaa täydellisesti yhteen kypsytettyjen juustojen kanssa: parsa-pecorinosalaatti sekä kypsällä goudalla maustettu hedelmäinen parsa-juustosalaatti ja sitruunavinaigretti tuovat juhlapöytään toivottua ylellisyyttä. Parsa-perunasalaatti saa kaverikseen toisen pääsiäisen suosikkiraaka-aineen, keitetyn kananmunan, joka saa jäädä löysäksi sisältä.

Kevyempi vihanneksista koottu parsasalaatti toimii raskaiden liharuokien lisukkeena. Simppeliyttä arvostava kokki nostaa tarjolle grillattua parsaa, sitruunaa ja mantelia.

Muna on salaattipesän helmi

Ei pääsiäistipuja ilman munia! Kananmuna löytää paikkansa pääsiäispäivälliseltä sekä pöydän koristeena että lautasen täytteenä. Proteiinirikkaat munasalaatit tuovat ruokapöytään pääsiäisen keltaista sävyä ja ruokaisuutta. Kokoa pääsiäissalaatiksi tuttu vihreä perunasalaatti ja viimeistele se keitetyillä munilla ja yrttisellä kastikkeella. Kujeileva kokki lainaa salaatille nimen suosikkidrinkistä: mimosasalaatin juttu ovat kovaksi keitetyt kananmunat, avokado sekä munanpuolikkaita imitoivat mangopalat.

Kun raaka-aine on kunnossa, loistaa se salaattipöydässä sellaisenaankin. Pikkelöity kananmunasalaatti ei vihreää kaverikseen kaipaa, sillä munat erottuvat alkuruokana edukseen, kun värjäät ne kurkumalla ja piristät pikkeliliemellä. Myös majoneesista ja keltuaisista sekoitetulla täytteellä viimeistellyt paholaisen munat toimivat joko itsenäisesti tai vihersalaatin kanssa.

Tuhti pääsiäisateria kaipaa rinnalleen raikkaan salaatin

Viher- ja sitrussalaatit keventävät perinteistä pääsiäisateriaa, joka sisältää runsaasti raskasta lihaa, kermaa ja rahkaa. Pääsiäisen salaatit toimivat yhteen niin kalan, kasvisten, lampaan kuin kokonaisen kanankin kanssa.

Mauisteinen fenkoli ja kirpeät sitrukset ovat oiva parivaljakko karitsan kaveriksi. Talleta reseptikirjaasi fenkoli-appelsiinisalaatti sekä sitruunamarinoidut fenkolit ja parmesaania. Halloumisalaatti ja sitruunainen jogurttikastike on puolestaan täyttävämpää vihersalaattia kaipaavan valinta.

Ruokaisa lammassalaatti korvaa pääsiäislampaan

Pääsiäissalaatti maistuu myös pääruokana, kun lisäät salaattipedille lihaa tai kanaa. Lampurin salaatti korvaa pääsiäislampaan, sillä marinoidut kasvikset tarjotaan aasialaisittain maustettujen karitsanviipaleiden kera. Ylellinen ankkasalaatti saa itämaista vivahdetta kalakastikkeesta, sweet chili -kastikkeesta ja inkivääristä.

Keväinen broilerisalaatti toimii puolestaan kylmänä alkupalana, kun juhlaruoka nautitaan pitkän kaavan mukaan.

Juhlien noutopöydästä tutut kala- ja äyriäissalaatit hurmaavat myös pääsiäisenä

Jos lammas ei kuulu ruokavalioon, ruokaisuutta pääsiäissalaattiin tuovat myös kalat ja äyriäiset, kuten lohi ja katkaravut. Raikas katkarapusalaatti, lohisalaatti ja savulohisalaatti toimivat juhlassa kuin juhlassa. Lämmin kampasimpukkasalaatti nostaa pääsiäissalaatin luksusluokkaan.

vinaigrette

Pääsiäissalaatti: 5 x salaatinkastike

  • Vinaigrette on salaatinkastikkeiden moniottelija. Öljystä, etikasta ja mausteista sekoitettava kastike on helppo tuunata pääsiäiseen sopivaksi lisäämällä joukkoon esimerkiksi sitruunaa.
  • Isoäidin munakastike salaatille yhdistää kuohkean kermaviilin ja kananmunan keltuaisen herkulliseksi soosiksi. Nostalginen lisuke toimii kivasti simppelien vihersalaattien kanssa.
  • Minttujogurttikastike sekoitetaan tuoreesta mintusta, oliiviöljystä, valkosipulista, turkkilaisesta jogurtista ja mausteista. Se maistuu niin sitruunamarinoidun fenkolisalaatin kuin pääsiäislampaankin kera.
  • Hollandaisekastike on parsan paras pari. Kauniin keltaisen värin tuovat sitruunanmehu, voi ja munankeltuaiset.
  • Hunaja-balsamicokastike sopii täydellisesti yhteen juhlavan juustosalaatin kanssa.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pääsiäissalaatti raikastaa aterian tai korvaa jopa pääruoan – nappaa reseptit, joiden pääroolissa hurmaavat muna ja parsa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X