Ruoka

Punakaali on kaaliperheen väripilkku – kokeile kaalia raakana ja kypsennettynä

Punakaali on kaaliperheen väripilkku, joka sopii lautaselle niin kypsennettynä kuin raakanakin. Kokosimme ohjeet, joissa punakaali on parhaimmillaan. Maistatko ensimmäisenä meheviä punakaalipihvejä vai haudutatko punakaalista juhlavan borschkeiton talven juhlapöytään?

Punakaali käy moneen muuhunkin kuin raastesalaattiin. Vitamiinipitoinen ja vähäkalorinen kaali sopii niin herkkusuun, esteetikon kuin keventäjänkin lautaselle.

Lue myös: Herkuttele syksyisillä kaaliruoilla

Suomalaisen punakaalin paras sesonki on myöhään syksyllä sadonkorjuun jälkeen. Punakaali kestää hyvin varastointia, joten sitä voi nautiskella pitkälle kevääseen asti. Säilytä punakaali kylmässä, mielellään 2-4 asteen lämpötilassa.

Punakaali sopii keventäjän lautaselle

Kuten muutkin kaalit, myös punakaali sopii erinomaisesti keventäjän lautaselle. Se sisältää niukasti energiaa, mutta roppakaupalla erityisesti C-vitamiinia. Jo parista sadasta grammasta punakaalia saa tankattua päivän C-vitamiiniannoksen täyteen sekä paljon folaattia, jonka saanti saattaa osalla suomalaisista jäädä varsin niukaksi. 

Punakaali on kerä- eli valkokaalin muoto, jolle antosyaani-väriaineet antavat hehkuvan sinivioletin värin. Violetti sävy voi vaihdella paljonkin muun muassa maaperän pH-arvon mukaan. Punakaalin lehtiruodit ovat valkoiset, joten halkaistuna se on upea, labyrinttimaisen koristeellinen. Pitkään kypsennettäessä punakaalin väri muuttuu sinertäväksi ja haaleammaksi, mutta lisäämällä keitinveteen tilkan jotain hapanta, kuten etikkaa tai sitruunanmehua väri säilyy paremmin.

Punakaali on valkokaalia pienempi, koostumukseltan kiinteämpi ja maultaan makeampi, mutta se sopii käytettäväksi samaan tapaan ja samoihin ruokiin kuin valkokaalikin. Kauniin värinsä ansiosta punakaali on näyttävä valinta esimerkiksi kaalisalaattiin ja joulunajan juhlapöytään.

Punakaalia voi syödä niin raakana, keitettynä, haudutettuna, uunissa paahdettuna, marinoituna kuin grillattunakin. Suikaloi punakaalia keittoihin, pata- ja laatikkoruokiin tai kokeile sitä vaikkapa hapankaalin valmistukseen. Marinoituna punakaali tuo jujua trendikkäisiin tacoihin ja majoneesilla silattuna se sopii erinomaisesti joulukinkun kylkeen. 

Punakaali: Suikaloi keittoihin, tacoihin ja pihveihin

Trendikkäät kalatacot täytetään rapeaksi friteeratuilla turskafileillä, punakaalisuikaleilla ja täyteläisellä valkosipulikastikkeella. Valitse isojen vehnälättyjen sijaan pieniä maissitortilloja ja pääset autenttiseen meksikolaistunnelmaan.

Borsch on venäläinen klassikkokeitto, johon punajuuren lisäksi voi lisätä reilusti muitakin kasviksia: punakaalia, juuriselleriä, purjoa, porkkanaa ja sipulia. Meheväksi maustettu liemi sitoo ainekset yhteen herkulliseksi kokonaisuudeksi. Juhalvan viime silauksen saat koristelemalla annoksen juureslastuilla ja smetananokareella. Borschkeitto sopii niin aterian alkuun kuin pääruoaksikin.

Olethan jo paistanut vinon pinon suppilovahvero-peruna-punakaalipihvejä? Mehevät kasvispihvit maistuvat sellaisenaan perunamuusin tai jogurttikastikkeen kera tai vaikkapa hampurilaisen välissä.

Lue myös Anna.fi: Kaalit ovat edullista superruokaa – 7 loistavaa syytä syödä enemmän kaalia

Haudutettu punakaali täydentää liharuoat ja maistuu kinkun kyljessä

Haudutettu punakaali sopii erinomaisesti joulupöytään sekä liha- ja makkararuokien lisukkeeksi. Käytä liemenä glögiä ja lisää höysteeksi maun mukaan esimerkiksi inkivääriä, chiliä, viikunoita, rusinoita tai hapokkaita omenoita sekä mustaherukoita joko sellaisenaan, hyytelönä tai mehun tai liköörin muodossa.

Kaipaatko väriä ruokapöytään? Kokoa näyttävä salaatti punakaalista

Perinteisesti majoneesipohjainen kaalisalaatti eli coleslaw on tuttu hampurilaisen kyljestä, mutta punakaalista valmistettuna se sopii erinomaisesti myös joulupöytään kinkun kaveriksi. Sinapilla, sitruksilla, yrteillä sekä omenalla silattu kaalislaw on parhaimmillaan, kun se on saanut vetäytyä jääkaapissa vähintään tunnin verran ennen tarjoilua.

Sinihomejuusto-punakaalisalaatti sopii joulupöytään. Tyylikäs ja näyttävä salaatti kootaan violettiin vivahtavista raaka-aineista. Kotoisa punakaali saa viikunoista ja sinihomejuustosta ylevän maun.

Hedelmäinen kaalisalaatti on oikea voimasalaatti, joka tuo syksyn ja talven harmauteen niin väriä, makua kuin vitamiinejakin. Näyttävän näköinen salaatti kootaan lehtikaalista, punakaalista, appelsiinista ja granaattiomenasta. Kun lisäät öljypohjaisen kastikkeen lehtikaalin ja punakaalisuikaleiden joukkoon ja hierot lehtiä käsien välissä, ne kesyyntyvät mukavasti syöntikuntoon.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Punakaali on kaaliperheen väripilkku – kokeile kaalia raakana ja kypsennettynä

Happy

Mihin on kadonnut punakaali etikkainen raaste kaupoista olen kysellyt eikä saa mistään. Sisälsi omenaa ja sipulia punakaalin lisäksi etikkainen liemi. Oli sairaan hyvää. En osaa itse tehdä. Kun en tiedä mittasuhteita ja ohjetta ei missään. Ei ole netissä näillä lisukkeilla. Outoja ohjeita.

Vastaa käyttäjälle HappyPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.