Kantarellipikkelsi
Ruokasesongit

Sienten säilöntä – kuivaaminen, pakastaminen ja suolaaminen säilövät metsän aarteet

Syksy houkuttelee sienimetsään. Parhaalta sienet maistuvat tuoreeltaan, mutta toisinaan saalista kertyy niin paljon, että osa täytyy säilöä myöhempää käyttöä varten.

Yleisimmät sienten säilömismenetelmät ovat pakastaminen, kuivaaminen ja suolaaminen. Myös etikkasäilöntää ja hapatusta käytetään edelleen jonkin verran sienten säilöntään.

Lue myös: Säilö sienet arjen ja juhlan hetkiin

sienikori

Sienten pakastaminen

Pakastaminen on helppo tapa säilöä sienet, ja lähes kaikkia sieniä voi pakastaa. Erityisen hyvin pakastettavaksi sopivat miedot sienet, kuten haperot, vahverot, orakkaat, leppärouskut, valmuskat ja tatit. Suppilovahverot, mustatorvisienet ja lampaankäävät voivat sitkistyä pakastettaessa, mutta se ei välttämättä haittaa ruoaksi valmistamista.

Ennen pakastusta sienet kannattaa kuumentaa kuivalla, mielellään teflonpintaisella paistinpannulla kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Näin sienten maku säilyy parempana ja ne myös vievät vähemmän tilaa pakastimessa.

Jäähdytä sienet huolella kuumennuksen jälkeen ja pakkaa ne sitten pakastusrasiaan tai -pussiin. Merkitse pakkaukseen sienilaji sekä pakkauspäivämäärä. Pyri jäädyttämään sienet mahdollisimman nopeasti, koska hitaassa pakastumisessa syntyvät suuret jääkiteet rikkovat sienten solut. Pakastetut sienet säilyvät käyttökelpoisina jopa vuoden.

Sienten kuivaaminen

Kuivaaminen sopii erityisen hyvin ohutmaltoisille sienille, kuten mustatorvisienelle, suppilo-, kelta- ja kosteikkovahveroille, mutta myös esimerkiksi ukonsieniä, lampaankääpiä sekä herkku- ja punikkitatteja voi kuivata. Kuivatut sienet ovat käyttökelpoisia pitkään ja niissä myös maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin.

Lue myös: Sienien kuivaus säilöö syksyn sadon

Sienet kannattaa kuivata kasvikuivurilla, jolloin riittävän alhainen lämpötila (35 – 40 astetta) on helppo säätää sopivaksi. Jos kuivuria ei ole, sienet voi kuivata myös kiertoilmauunissa tai jonkin lämmönlähteen, kuten jääkaapin tai pakastimen yläpuolella tai lähettyvillä.

kuivatut sienet purkissa

Sienten suolaaminen

Sienten suolaaminen on vanha säilöntätapa. Suolaamiseen sopivat parhaiten rouskut tai muut kiinteä- ja kovamaltoiset sienet, kuten haperot ja valmuskat. Ennen suolaamista haapa-, kangas- ja karvarouskut täytyy ryöpätä eli esikeittää 5 – 10 minuuttia. Ryöppäys miedontaa sienen maun miellyttäväksi.

Puristele ryöpätyistä ja huuhdelluista sienistä liika vesi pois. Sienet säilötään desinfioituun purkkiin, mikä parantaa sienten säilyvyyttä. Lado purkkiin vuorotellen suolaa ja sieniä. Varaa 100 – 150 grammaa karkeaa merisuolaa yhtä keitettyä sienikiloa varten.

Älä täytä purkkia täyteen. Peitä sienet muovikelmulla. Aseta sienten päälle paino, esimerkiksi hyvin pesty kivi muovipussissa. Säilytä astia kylmässä kellarissa, jääkaapissa tai kylmiössä. Tarkista, että sienet ovat kokonaan suolaveden peitossa. Ellei näin ole, lisää keitettyä, jäähdytettyä suolavettä (100 g suolaa / 1 l vettä).

Käyttöön otettaessa liika suola poistetaan liottamalla sienet kylmässä vedessä välillä vettä vaihtaen tai keittämällä niitä muutamia minuutteja ja huuhtelemalla hyvin kylmällä vedellä.

rouskut

Sienten säilöntä muilla menetelmillä

Sienet voi säilöä myös etikkaliemeen tai keittämällä niistä hilloketta. Esimerkiksi suppilovahveroista voi keittää maukasta hilloketta, joka maustetaan neilikalla, kanelilla sekä roseepippurilla. Kantarelleista valmistetut etikkasienet puolestaan maustetaan inkiväärillä, valkopippurilla ja sinapinsiemenillä.

Lue myös: Sienet säilöön

pikkelöidyt kantarellit

Lähde: Suomen sieniseura

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sienten säilöntä – kuivaaminen, pakastaminen ja suolaaminen säilövät metsän aarteet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.