Taateli on monikäyttöinen pikkupurtava – upota makeat hedelmät klassikkokakkuun, raakaleivonnaisiin ja suolaisiin suupaloihin

Taateli on makeaa kuin karkki, hunajaista ja hieman kinuskiin vivahtavaa. Taatelit sopivat leivontaan, mutta makea hedelmä taipuu mielenkiintoiseksi ja yllättäväksikin elämykseksi, kun sille löytää sopivat makuparit.

Taateli on Lähi-idästä tuttu hedelmä, jonka sesonki ajoittuu talvikuukausiin. Suomessa taateleita käytetään erityisesti leivontaan, mutta sille kannattaa antaa mahdollisuus myös suolaisissa ruoissa.

Lue myös: Taatelikakku hurmaa mehevyydellään – katso Kotilieden hittireseptit!

Taatelit ovat taatelipalmun hedelmiä, joita on perinteisesti nautittu etenkin Lähi-Idässä. Pari kymmentä metriä korkeita taatelipalmuja viljellään erityisesti Egyptin, Saudi-Arabian, Iranin, Algerian ja Pakistanin alueella. 

Taateli on makeaa kuin karkki

Suomeen tuodaan taateleita yleensä auringossa kuvattuina. Sekä puolikuivatut taatelit sekä tiiviiksi harkoksi puristetut taatelit sopivat erinomaisesti leivontaan. Tarvittaessa kuivattuja taateleita voi pehmittää liottamalla niitä hetken aikaa vedessä.

Kuivattuja taateleita löytää makeishyllyltä myös maustettuina. Laku-, kaakao- tai karamellijauheessa pyöräytetyt taatelit sopivat parhaiten syötäväksi sellaisenaan karkin asemasta.

Tuoreet taatelit toimivat parhaiten naposteluherkkuna, kunhan sisällä olevan kiven muistaa poistaa. Medjool-taateli on erityisen arvostettu taatelilajike suuren kokonsa, herkullisen makunsa sekä ainutlaatuisen pehmeyden ja mehevän koostumuksensa vuoksi. Tuoreita taateleita on tarjolla erityisesti joulun aikaan kauppojen hedelmäosastolla joko irtomyynnissä tai siististi pahvirasiaan pakattuna. 

Taateli on makeaa kuin karkki. Yli kolmannes taatelista onkin sokeria, mutta lisäksi se sisältää runsaasti muun muassa kaliumia sekä jonkin verran B-ryhmän vitamiineja. Juuri makeutensa vuoksi taateleita käytetään erityisesti leivontaan ja makeutukseen. Helpon herkun taateleista teet pyöräyttämällä ne lakritsijauheessa tai piilottamalla halkaistun taatelin väliin maapähkinävoita tai sinihomejuustoa. 

Taateleita kannattaa ehdottomasti kokeilla myös suolaisissa ruoissa. Pohjoisafrikkalaisessa ja Lähi-idän lämpimän mausteisessa makumaailmassa ne ovat kuin kotonaan. 

Taatelikakku kuuluu jouluun

Taatelikakku on ihanan mehevä ja makea herkku, joka kuuluu monen jouluperinteeseen. Mehevä taatelikakku säilyy pitkään hyvänä ja sen voi mainiosti leipoa hyvissä ajoin etukäteen. Folioon tiukasti käärittynä se itse asiassa vai paranee jääkaapissa tekeytyessään. 

Perinteinen taatelikakku leivotaan voita ja sokeria säästelemättä. Kotilieden suositulla ohjeella valmistettu taatelikakku on mehevä, maukas, helppoa valmistaa ja se säilyy hyvin. Tällä ohjeella tulee kolme kakkua, joista riittää herkuteltavaa tai lähimmäisille jaettavaa. Jaa taikina pitkänomaisiin leipävuokiin, jotta ne mahtuvat uuniin vieretysten.

Aikuiseen makuun leivottu taatelikakku terästetään portviinillä, jota lisätään niin taikinaan kuin kakun viimeistelevään kostutusliemeenkin. 

Joulun ehdoton kahvikakkuhitti ja sokerihiiren unelma on Daim-suklaalla rikastettu ja suklaalla kuorrutettu Daim-taatelikakku.

Mehevä taatelikakku yhdistää joulun kaikki suosikit eli taatelit, suklaan ja karpalot herkulliseksi kokonaisuudeksi. Soma viimesilaus syntyy tomusokeritupsauksin.

Jos haluat säväyttää, kokeile joulun parasta taatelikakkua, joka leivotaan lakritsijauheessa pyöräytetyistä taateleista. Lakritsijauhetta ei ole taateleissa yhtään liikaa, joten lopullinen versio taatelikakusta maistuu vain vienosti lakritsille – juuri sopivasti tuoden jotain uutta tähän klassikkoleivonnaiseen. Näyttävyyttä kakku saa paksusta dulche de leche -kuorrutuksesta, joka viimeistellään strösselein ja sormisuolahippusin. 

Vegaanin kahvipöytää koristaa mehevä taateli-banaanikakku, jossa rouskuvat valloittavasti myös saksanpähkinät. Kaneli ja neilikka tuovat mehevään herkkuleivonnaiseen kotoisan jouluisan tuulahduksen. 

Taatelileivonnaiset: piirakat, pullat ja muut makeat herkut

Kakkujen lisäksi taatelit piristävät myös muita leivonnaisia, kuten piirakoita, pullia ja keksejä. Tee taateleista herkulliset kookoskuorrutteiset herkkupalat, näppärästi muffinipellillä valmistuvat muropohjaiset pikkupiiraat tai upota taatelisattumia amerikkalaisiin kekseihin.

Taateli-pähkinäpiirakassa on maukas konjakin terästämä taateli-pähkinätäyte. Näyttävä piiras tehdään valmiista lehtitaikinasta, jolloin taikinan näpertelyn sijaan jää aikaa keskittyä koristeluun. Kannen teko vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa, mutta upea lopputulos palkitsee vaivan.  

Gluteenittomat korvapuustit kätkevät sisäänsä herkullisen yllätyksen: kanelilla maustetun taatelitäytteen. Valkoisen sokerin sijaan pullataikina makeutetaan kookossokerilla ja kypsällä banaanilla. 

Tee klassikko aivan uudella tapaa ja upota taateleita myös italialaisen suosikin, tiramisun kerroksiin.  

Raakaleivonnaiset ja patukat valmistetaan näppärästi taateleista

Taateli on suosittu raakaleivonnassa, jossa sitä käytetään leivonnaisten makeuttamiseen valkoisen sokerin asemasta. Erityisen ihania taatelit ovat suklaaseen yhdistettynä. Loihdi taateleista suussasulava raakasuklaakakku, joka sammuttaa kovimmankin sokerihampaan kolotuksen.  

Porkkanoista, taateleista ja pähkinöistä pyöräytetyt porkkanaleivokset ovat ihanan meheviä raakaleivoksia, jotka kuorrutetaan cashewpähkinöistä valmistetulla kermaisella kreemillä. 

Mustaherukkatartalettien pohja sekoitetaan pähkinöistä, taateleista sekä kookoshiutaleista ja täytteeksi tehdään kermainen kreemi cashewpähkinöistä sekä mustaherukoista.

Pari taatelia maustaa makoisiksi myös monet jälkiruoat ja välipalat. Surauta taateleita pikaisen banaanijäätelön joukkoon tai pyöräytä taateleista ja pähkinöistä nopeat enegriapallot. Ne käyvät hyvin välipalasta ja toimivat myös makeannälän yllättäessä. 

Raakakeksien idea on hauska. Taikina valmistuu taateleista, manteleista ja kookoshiutaleista monitoimikoneella surauttaen. Valmis massa kaulitaan piparkakktaikinan tapaan levyksi ja painellaan taikinamuotilla kekseiksi. Herkullisia raakakeksejä voi tarjota vaikka joulun kahvipöydässä perinteisten piparien sijaan.

Avokadosta, banaanista ja taatelista syntyy myös herkullinen raakasuklaavanukas, joka maustetaan kaakaojauheella. Syntisen hyvä vegaaninen suklaamousse valmistuu samaan tapaan. Syntisen hyvän herkun kruunaa taateleista ja kasvijuomasta surautettu kinuskikastike.

Pikkusyötävät ja suolaiset suupalat taateleista

Makean taatelin ja suolaisen pekonin tai juuston mahtava makuyhdistelmä on vertaansa vailla. Voit kääräistä taatelin pekoniviipaleen sisään, surauttaa muikeaksi tahnaksi oliivien kera, täyttää hedelmän tuorejuustolla ja pähkinöillä tai upottaa vaikka suolaisten muffinien tai piirakoiden täytteeseen. 

Sinihomejuustolla täytetyt filotaikinarullat ovat rapisevia herkkuleivonnaisia, joissa ihastuttaa päärynän, sinihomejuuston ja taatelin makeansuolainen liitto. Tarjoa filotaikinarullat vaikkapa pikkujoulujuhlissa glögin kera.

Taateli yllättää suolaisissa ruoissa

Jos pidät suolaisen ja makean yhdistelmästä, lisää taateleita kastikkeisiin ja pataruokiin. Erityisesti Marokon lämpimän mausteisessa makumaailmassa taatelit ovat kuin kotonaan. Kokeile marokkolaista lammastaginea tai appelsiinilohta tai itämaisittain maustettua jauhelihapataa. 

Hedelmäinen kalkkunasalaatti on runsas ja hedelmäisen raikas salaatti, joka sopii erinomaisesti talviseen juhlapöytään. Viikunat ja taatelit antavat salaatille makeutta, granaattiomenan siemenet ja viinirypäleet raikkautta. Salaatin voi tehdä myös tähteeksi jääneestä joulukalkkunasta ja tarjota vaikka uuden vuoden kekkereissä. 

Makkarapata chili con carnen tapaan on taatusti lämmittävää talviruokaa, jonka tulisen mausteiseen makumaailmaan taatelit istuvat kuin nakutettu. Padan voi tehdä chorizon sijaan myös muista makkaroista, lihasuikaleista, jauhelihasta tai vaikka kokonaan ilman lihaa.

Makeat taateli ja suolainen prosciutto-kinkku sulostuttavat talven veikeimmässä pizzassa. Tomaattikastikkeen sijaan pizzapohja sivellään pehmeällä ricottajuustolla. Muutama ärhäkkä chiliviipale tekee kokonaisuudesta mielenkiistoisen. 

Lue myös Anna.fi: Ihanimmat joulukarkit – tee itselle tai anna lahjaksi!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Taateli on monikäyttöinen pikkupurtava – upota makeat hedelmät klassikkokakkuun, raakaleivonnaisiin ja suolaisiin suupaloihin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X