Uutuusjäätelöt 2022: Testasimme houkuttelevat herkkujäätelöt – kärkeen kiilasi makean ja suolaisen yhdistävä vegejätski

”Hienostunut jälkiruoka, jota lusikoi mielellään pallon jälkiruoaksi, ei mikään litrakaupalla syötävä mättöherkku.” Testasimme uutuusjäätelöt 2022: kiinnostavat kotimaiset puikot, tuutit ja pakkaukset, eli herkkujäätelöt, jotka vetävät vertoja artesaanijäätelöille.

Herkuttelijat intoilevat nyt aidoista raaka-aineista käsityönä valmistetuista artesaanijäätelöistä, joita tarjoillaan usein kahviloissa ja tilapuodeissa. Usein käsityöläisyys näkyy korkeampana hintana. Voiko hyvää kotimaista valmistettua jäätelöä saada edullisesti? Kotilieden ruokatoimitus testasi artesaanijäätelöille vertoja vetävät houkuttelevimat kotimaiset herkkujäätelöt, joita löytyy puikkoina, tuutteina ja isompina pakkauksina.

Maisteltavien jäätelöiden kriteerinä oli, että ne on valmistettu Suomessa ja että ne voi ostaa lähimarketista. Mukaan mahtui perinteisiä kermajäätelöitä, ketogeenisiä ja vegaanisia jäätelöitä sekä yksi sorbetti.

Testaajien suosikiksi nousi vegaaninen luomujäätelö, jossa oli otettu huomioon niin hiilijalanjälki, maku kuin koostumuskin.

1. Jymy -kinuski & suolapähkinä  vegaaninen jäätelö kiilasi toimituksen ykkössuosikiksi

500 ml, 6,15 € (12,30 €/l)

Jymy -kinuski & suolapähkinä

Kuva: Sanna Mansikkamäki

Tuomio:

Vegaanisten jäätelöiden aatelia. Jäätelössä on ihana, perinteisen kermainen maku, vaikka se on tehty kookoskermaan. Runsaat suolapähkinäpalat antavat rakenteeseen mukavasti purutuntumaa. Kyseessä on hienostunut jälkiruoka, jota lusikoi mielellään pallon jälkiruoaksi, ei mikään litrakaupalla syötävä mättöherkku. Loistava hinta–laatusuhde.

Erityinen plussa tulee siitä, että jäätelö on paitsi vegaaninen myös luomua. Lisäksi Jymy pyrkii aktiivisesti pienentämään jäätelönsä valmistuksesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä ja kompensoi aiheutuneet päästöt istuttamalla metsiä. Toimitus jäi kuitenkin toivomaan kotimaassa valmistettua pakkausta – nyt se on tehty Italiassa.

2. Uutuusjäätelöt 2022: 3 kaveria -jääkahvipuikko kutsuu kahvipöytään

puikko 150 ml, 2,45 € (22,27 €/l)

3 kaveria -jääkahvipuikko

Kuva: Sanna Mansikkamäki

Tuomio:

Jääkahvipuikko on herkuttelusta tykkäävän kahvikissan valinta. Kahvilla maustetun suklaakuoren alta paljastuu pehmeä ja herkullinen kermajäätelö, jossa on hyvä ja raikas jääkahvin maku. Tuo mieleen kahviloista tutut kermavaahdolla kuorrutetut kylmät kahvijuomat. Pakkaus on simppeli mutta houkutteleva. Tähän tekee mieli tarttua!

Reilun kokoisesta puikosta riittää syötävää. Sopii laktoosittomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon, jäätelöä ei suositella lapsille tai raskaana oleville kofeiinipitoisuuden (20 mg / 100 g) vuoksi.

Annamme kehut myös siitä, että 3 kaverin jäätelöt valmistetaan uusiutuvaa energiaa, kuten aurinkopaneeleja, käyttäen.

3. Valio Jäätelöfabriikki -sitruuna-limetuutti hurmaa raikkaudellaan

tuutti 112 ml, 1,49 € (13,30 €/l)

Valio Jäätelöfabriikki -sitruuna-limetuutti

Kuva: Sanna Mansikkamäki

Tuomio:

Kun kääreen kuorii auki, nenään tulvahtaa raikas sitruunan tuoksu. Myös itse maku on raikas: kermaisen sitruunajäätelön kruunaa ihana makeankirpeä limetahna, joka yltää aivan vohvelin tyveen asti. Gluteeniton vohveli on rapea, laadukkaan oloinen ja kuorrutettu sisältä suklaalla.

Laktoositon sitruuna-limetuutti on sopivan kokoinen, ei liian pieni eikä liian iso. Istuu aikuiseen makuun. Hyvä hinta–laatusuhde. Tätä tuuttia kelpaa nauttia kesähelteillä! Maistelun pisin ja keinotekoisin raaka-ainelista.

4. Uutuusjäätelöt 2022: 3 kaveria -pistaasituutti on vegaanipiirien kuhisema uutuus

tuutti 150 ml, 2,89 € (30,42 €/l)

Kuva: Sanna Mansikkamäki

Kuva: Sanna Mansikkamäki

Tuomio:

Vegaaninen pistaasituutti on herättänyt niin kovaa kiinnostusta, että sille merkityt kauppojen jäätelöaltaat ovat ammottaneet tyhjyyttään sen jälkeen, kun jäätelö ilmestyi kauppoihin maaliskuussa. Vegaanipiirien kuhisema tuutti on hunnutettu herkullisella pistaasikuorella, jossa on rouskuvia pistaasipaloja. Kuoren alta paljastuu vegaaninen jäätelömassa, johon on sekoitettu herkullisia pistaasitahnasattumia. Harmillisesti kikherne- ja maissijauhoista tehty jäätelö itsessään on tylsän pahvisen makuinen. Laadukas vohveli on kuorrutettu sisältä suklaalla.

Sopii vegaaniseen ja gluteenittomaan ruokavalioon. Vegaanisuuden voisi tosin ilmaista vieläkin selkeämmin. Toimitus jäi toivomaan myös sitä, että jo pakkauksen etupuolelta näkisi, mistä jäätelömassa on valmistettu. Nyt sen joutuu etsimään pakkausselosteen pienestä präntistä.

5. Ketomo-kardemummajäätelö on ketoilijan ykkösherkku

473 ml, 8,90 € (18,82 €/l)

3 kaveria -pistaasituutti

Kuva: Sanna Mansikkamäki

Tuomio:

Kiva pakkaus ja hyvä, aidon kardemumman maku. Ketogeeniseen ruokavalioon suunnitellussa jäätelössä ei ole lainkaan sokeria, vaan makeutusaineena toimii carob-jauhe eli johanneksenleipäpuusta tehty luonnonmukainen mauste sekä erytrytoli eli rypälesokerista luontaisen käymisprosessin avulla valmistettu kaloriton sokerialkoholi. Kuten arvata saattaa, jäätelö ei myöskään maistu sokeriselle tai makealle.

Plussaa siitä, että markkinoille on vihdoin tuotu jotain aivan uutta! Jos olet ketodieetillä, tämä jäätelö on nappivalinta, sillä se oikeasti soveltuu matalahiilihydraattiseen ketoruokavalioon. Yhdessä purkissa on hiilareita vain 2,9 g/100 g kohti – vertailuksi kerrottakoon, että maistelumme hiilihydraattipitoisin jäätelö sisälsi hiilihydraatteja 45,8 g/100 g.

6. Pirkka-mustikkasorbetti on valmistettu kokonaisista mustikoista

500 ml, 5,99 € (11,98 €/l)

Pirkka-mustikkasorbetti

Kuva: Sanna Mansikkamäki

Tuomio:

Violetti pakkaus ja mustikan kuvat kertovat heti, mitä on luvassa: todellinen mustikkapommi. Mustikan maun ja sorbetin värin voimakkuus sekä sorbetin joukossa olevat kuoren palat viestivät sitä, että valmistuksessa on käytetty aitoja kokonaisista mustikoista tehtyä survosta.

Valitettavasti mustikka jää sokerin jalkoihin, sillä sorbetti on toimituksen testaajille aivan liian makeaa. Koostumus on myös vetinen, mikä näkyy siinä, että sorbetti sulaa äkkiä huoneenlämmössä. Jäätelö valmistetaan Suomen Jäätelön Vantaan-tehtaalla, mutta olisimme toivoneet, että myös mustikat olisivat olleet suomalaisia. Nyt ne tulevat pakkausselosteen mukaan EU:n alueelta.

7. Ketomo-kuusenkerkkä huokuu aitoa havun makua

473 ml, 8,90 € (18,82 €/l)

Ketomo-kuusenkerkkä

Kuva: Sanna Mansikkamäki

Tuomio:

Pakkausseloste kertoo, että jäätelö on valmistettu lappilaisista kuusenkerkistä – kuusenkerkän maku onkin tunnistettava, erittäin autenttinen. Harmillisesti itse jäätelö on koostumukseltaan hieman jauhomainen ja tönkkö ja maistuu vähän liikaa jäädytetyltä maidolta. Oululaisen valmistajan raaka-aineiden kerrotaan tulevan Lapista, mutta jäimme kaipaamaan tietoa tarkemmasta sijainnista.

Myös tämä jäätelö on suunniteltu matalahiilihydraattiselle ketoruokavaliolle, sillä hiilihydraatteja on vain 2,9 g/100 g.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Uutuusjäätelöt 2022: Testasimme houkuttelevat herkkujäätelöt – kärkeen kiilasi makean ja suolaisen yhdistävä vegejätski

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X