Kuusenkerkkä on supervilliyrtti.

Kuusenkerkkä on villiyrttien kuningas – kuusenkerkkäsiirappi ja pikkelöinti onnistuvat helposti

Kuusenkerkkä on alkukesän satoisa villiyrtti, jota on helppo hyödyntää keittiössä. Varo kuitenkin keräämästä sitä ilman maanomistajan lupaa, sen kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.

Kuusenkerkät ovat alkukesän herkkua. Metsäretkellä voi tulla himo kerätä kauniita kerkkiä mukaansa. Kuusenkerkkä ei kuulu jokamiehen oikeuksiin ja sen keräämiseen tarvitsee aina maanomistajan luvan.

Kuusenkerkän paras keruuaika on kesäkuun alku, aina juhannukseen asti riippuen paikasta. Etelä-Suomessa kuusenkerkkäaika alkaa olla jo ohi. Muualla Suomessa kerkät ovat juuri sopivan kokoisia keräykseen.

Lue myös: Superfoodia omalta pihalta – nämä villivihannekset ovat ravinnepommeja

Kuusenkerkkä käyttöön nopeasti

Kuusenkerkät pitäisi hyödyntää nopeasti keräämisen jälkeen. Jos teet niistä siirappia tai jotain muuta, käytä ne heti. Myös pakastus pitäisi tapahtua nopeasti keruun jälkeen vitamiinien säilymiseksi.

Kuusenkerkät sopivat pikkelöintiin.

Monipuolinen kuusenkerkkä

Kuusenkerkistä voi valmistaa teetä, siirappia, simaa, niitä voi pikkelöidä tai niillä voi maustaa esimerkiksi suola-sokeriseoksen graavikalalle. Parhaiten ne kannattaa säilöä kotona pakastamalla. Niitä voi napsia pakasteesta suoraan talven aikana piristämään smoothiejuomia, niillä voi koristella ruoka-annoksia tai niistä voi keittää lämmintä teetä talvipakkasilla. Voit myös kuivattaa ne ja jauhaa jauheeksi. Kuusenkerkkäjauhetta saa myös valmiina. Ainakin kotimaiset Arctic Warriors ja Helsinki Wild Foods -yritykset myyvät erilaisia kuusenkerkkätuotteita.

Ohje: Kuusenkerkillä graavattu lohi

Ohje: Kuusenkerkkäsiirappi

Ohje: Pikkelöidyt kuusenkerkät

Kuusenkerkkä

 

 

Kuusenkerkkä on villiyrttien vitamiinipommi

Kuusenkerkkä on kuusen nuori verso, joka on ihanan pehmeä. Sen maku on pihkainen ja raikas. Se on myös todella ravinnerikas ja se kuuluu kotimaisten superfoodien ykköslistalle. Se sisältää runsaasti hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä antioksidantteja.

 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kuusenkerkkä on villiyrttien kuningas – kuusenkerkkäsiirappi ja pikkelöinti onnistuvat helposti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X