Ruoka

Ruotsalaisten suosikki kardemummakierre haastaa perinteisen korvapuustin - katso kardemummapullan ohje!

Vaihtelu virkistää! Kokeile kanelisten korvapuustien sijasta ruotsalaisten suosikkiherkkua, kardemummapullaa eli kardemummakierteitä.

Ruotsissa käydessään ei voi välttyä kardemummakierteiltä. Ronskisti kardemummalla maustettua pullasykeröä on tarjolla jokaisessa leipomossa ja kahvilassa sekä markettien paistopisteessä ja pakastealtaissa. Ruotsalaiset todella rakastavat kardemummapullaansa aivan kuten me rakastamme kotoisaa korvapuustiamme.

Lue myös: Maailman paras pullataikina – näillä leivontavinkeillä onnistut!

Kardemummakierteen koukuttavuuteen lienee kaksi syytä: ensinnäkin kardemumma maistuu pullassa selkeästi. Sitä lisätäänkin taikinaan kolmessa vaiheessa: taikinaan, täytteeseen ja ripotteeksi pullan päälle. 

Myös herkullista voi-kardemummatäytettä on paljon ja sitä riittää kierteisen muodon ansiosta joka suupalalle. Sykkyräinen solmu syntyy leikkaamalla täytetty pullalevy nauhoiksi, pyöräyttämällä nauhat kierteelle ja edelleen sykkyräiseksi keräksi.

Länsinaapurissa suosittu pulla on löytänyt tiensä myös joihinkin suomalaisiin leipomoihin. Varmimmin herkkuhetkeen pääsee kuitenkin käsiksi, kun leipoo pullan itse. 

kardemummakierrepulla
Ruotsalaisissa kardemummakierteissä ei kardemummassa säästellä. Kardemummaa lisätään niin taikinaan, täytteeseen kuin pullan päällekin. Kuva: iStock

Pehmeä pullataikina on kardemummakierteen perusta

Kardemummakierteet tehdään perinteisestä, ronskisti kardemummalla maustetusta pullataikinasta. Kokeile leivontaan esimerkiksi tätä ruotsalaista kanelikierrepullataikinaa, mutta lisää kardemummaa kahden teelusikallisen sijaan yksi ruokalusikallinen.

Ohje on vegaaninen, mutta älä anna sen hämätä. Lopputulos on jopa perinteistä mehevämpi.

Ohje: Ruotsalaiset kanelikierrepullat (vegaaninen)

ruotsalaiset kanelikierrepullat
Pullataikina ei kaipaa kananmunaa. Ilman munaa leivottu pulla on itse asiassa perinteistä mehevämpää ja säilyy myös pehmeänä pidempään. Kuva: Jorma Marstio

Kohonnut pullataikina kaulitaan ohueksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Mitä ohuemmaksi taikinan kaulitset, sitä kauniimpia pullista tulee ja sitä paremmin myös täyte pääsee oikeuksiinsa. 

Levitä puolikkaalle taikinalevylle pehmeää voita, ripottele päälle reilusti kardemummaa ja viimeistele sokerilla. Taita toinen taikinanpuolikas täytteen päälle ja leikkaa levy noin senttimetrin levyisiksi suikaleiksi. Tarvittaessa voit kaulita taikinalevyä hieman ohuemmaksi ja leikata vasta sitten.

Kardemummakierteiden täyte

Tartu taikinasuikaletta molemmista päistä ja pyöräytä päitä samaan aikaan vastakkaisiin suuntiin saadaksesi aikaan kierteen. Kiepauta kierre kerälle ja asettele se leivinpaperoidulle pellille. Piilota suikaleen irtonainen pääty pullan alle, niin saat viimeistellyn lopputuloksen. Kohota pullat, voitele kananmunalla ja ripottele päälle vielä hitunen lisää kardemummaa.

Raesokeri ei perinteisesti kardemummakieteeseen kuulu, mutta toisinaan pullat viimeistellään kiiltäviksi sokerisiirapilla, kuten ruotsalaisissa kanelikierteissäkin on tehty.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruotsalaisten suosikki kardemummakierre haastaa perinteisen korvapuustin - katso kardemummapullan ohje!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.