Tervagraavattu lohi

Saaristolaispöydän parhaat kalaherkut

Kesäinen saaristolaispöytä kalaherkkuineen houkuttelee vastustamattomien siika-, lohi- ja silliruokien pariin.

Tervan kutsuva tuoksu ja tervagraavatun lohen viettelevä maku ovat omiaan tuomaan merellisen tunnelman saaristolaispöytään. Perinteinen graavilohi nousee uuteen kukoistukseen, kun sen päälle valutetaan hieman tervalikööriä. Yön aikana maku imeytyy loheen, minkä ansiosta lohisiivut maistuvat voimakkaan tervaisilta.

191506-siikarora.jpg

Nopeatekoinen siikaröra on alkuruokapöydän klassikko, joka nautitaan uusien perunoiden ja saaristolaisleivän kera. Graavisuolattu siika, kananmunat, ruohosipuli ja tilli hienonnetaan pieneksi silpuksi. Ainekset yhdistetään ranskankerman ja siianmädin kanssa, jolloin lopputuloksena on suolaisen täyteläinen siikaherkku.

189673-appelsiinisinappisilli.jpg

Ei saaristolaispöytää ilman silliä – mutta pieni uudistus voi silti olla kalaherkussa paikallaan. Maukas appelsiini-sinappisilli tuo raikkaan tuulahduksen kalapöytään, kun silli saa viehättävää hedelmäisyyttä appelsiininkuoresta. Kevytsuolattujen sillifileiden annetaan maustua sinappisessa kermaviili-majoneesikastikkeessa yön yli, jotta aromit pääsevät oikeuksiinsa.

haukipullat

Hennonmakuisista haukipullista saa salonkikelpoisia alkupaloja, kun pyörykät tarjoillaan kauniisti salaatinlehtien päältä ja verhoillaan herneenversoilla. Maukkaiden haukipullien murekemassa valmistuu kätevästi monitoimikoneessa, jossa haukifileet, keitetyt perunat ja sipulit hienontuvat tasaiseksi massaksi. Kananmuna sitoo ainekset yhteen ja ranskankerma tuo kaivattua mehevyyttä. Samettisen sileä massa muotoillaan pieniksi pyöryköiksi, jotka paistetaan pannulla kullanruskeiksi.

savusilakkaleivät

Suloiset savusilakkaleivät ovat maukasta pikkusyötävää alkuruokapöytään. Cocktailpaloissa yhdistyvät mehevä saaristolaisleipä ja täyteläinen savusilakkatartar. Kalainen päällinen valmistetaan savusilakoista, kapriksista ja ranskankermasta. Tartar lusikoidaan leivänpalojen päälle ja suupalat viimeistellään varrellisilla kapriksilla.

133065-graavilohirulla_KL.jpg

Graavilohirulla on perinteinen, mutta aina yhtä viehättävä tapa tarjoilla raikkaan suolaista lohta kermaisella täytteellä. Ohuet graavilohisiivut asetellaan kelmun päälle ja pinnalle levitetään reilu kerros maustettua tuorejuustoa. Komeus kääritään rullalle, pakastetaan ja leikataan ohuiksi viipaleiksi.

136521-Savukalaterriini.jpg

Kotoisaan savukalaterriiniin voi valita mielikalojaan: muikkua, lohta, makrillia tai vaikka ahventa. Jotta savunmaku ei puskisi liikaa läpi, on osan kalamassasta syytä olla savustamatonta, jolloin makujen tasapaino säilyy. Hienoksijauhettujen kalamassojen joukkoon sekoitetaan mausteita, valkuaisvaahtoa ja kermaa. Terriini paistuu vesihauteessa uunin lämmössä vajaassa tunnissa, jonka jälkeen se kumotaan ja tarjoillaan täysin jäähtyneenä.

Lasimestarin silli

Kermaisten herkkujen rinnalla tarjoillaan perinteistä lasimestarin silliä, jonka kirkas purppurainen liemi lumoaa ulkonäöllään. Suuhun sopivien sillipalojen päälle kaadetaan mausteliemi ja joukkoon lisätään kasviksia: porkkanasiivuja, punasipulirenkaita ja piparjuurilastuja. Herkun maku syvenee jääkaapissa ja on valmis tarjoiltavaksi seuraavana päivänä – mutta se säilyy hyvänä parikin viikkoa.

177720-silakat5.jpg

Turunsinapilla ja yrteillä ryyditetyt silakat kunnioittavat suomalaisille rakkaita makuja. Aromikas sinappikastike maustetaan sinapinsiemenillä, rakuunalla ja tillillä, eikä konjakkitilkkakaan ole pahitteeksi. Etikassa liotetut silakkafileet asetellaan tarjoiluastiaan vuorotellen sinappikastikkeen kanssa ja komeus nostetaan jääkaappiin makuuntumaan vuorokaudeksi.

189452-perunablinit.jpg

Saaristolaispöydän kalaherkkuihin saadaan itäinen tuulahdus, kun mehevä savusärkimousse tarjoillaan pikkaisten perunablinien kera. Kalamousse valmistuu monitoimikoneessa yksinkertaisista raaka-aineista: savusärkisäilykkeestä, saaristolaisleivästä, ranskankermasta ja mausteista. Moussesta pyöritellään kauniita nokareita blinien päälle ja söpöt pikkupurtavat viimeistellään ruohosipulisilpulla.

289918-kuhamurekkeet.jpg

Runsaan alkupalapöydän jälkeen maistuvat lämpimät kalaherkut, joita voi hyvin olla tarjoilla rajoitetummin. Järvien kuningas taipuu herkullisiksi kuhamurekkeiksi, jotka voi valmistaa pienissä vuoissa suoraan annoskokoisiksi herkuiksi. Murekemassa maustetaan hyvin perinteisesti valkopippurilla, suolalla ja limetillä. Lämpimät kuhamurekkeet tarjoillaan hienostuneen mätikastikkeen kanssa.

Tyrnisilakkavuoka

Merenrannoilla viihtyvä tyrni on ehdoton maunantaja saaristolaispöydässä. Uudenlainen tyrnisilakkavuoka yhdistelee uusia ja vanhoja makuja: Kansakoulusta tuttu silakkavuoka maustetaan tujulla tyrnimehulla, jonka vitamiinipitoisuus on aivan omaa luokkaansa. Sipuli-maustekurkkuseoksella täytetyt silakkarullat asetellaan uunivuokaan ja päälle kaadetaan reilusti kermaa ja tyrnimehua. Silakkavuoka kypsyy vastustamattoman meheväksi uunin lämmössä 20 minuutissa.

Vinkkejä ja reseptejä kalaruokien ystäville:
Kalan graavaus
Kalan fileointi
Kalaliemen keittäminen
Kala tekee salaatista ruokaisan – viisi ohjetta
Grillattu kala kahdeksalla tavalla
Ruoka.fi: Edullista ruokaa kalasta

Keskustelu

Kommentoi juttua: Saaristolaispöydän parhaat kalaherkut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X