Sadonkorjuun aika

Kesän marjat, vihannekset ja juurekset alkavat olla parhaimmillaan. Uuden sadon rapea kaali on syyskesän herkku. Tuoreet herneet ovat verratonta naposteltavaa.

Ruokaisassa salaatissa on välimerellinen maku.

Perunaiseen pohjaan tehty kasvispizza on mehevää ja maukasta. Mehevä sienipiirakka maistuu ateriana tai iltapalana.

Hapankaalilla höystetty lammaskaali on mummon verraton syysherkku.

Punajuuri sopii hyvin ruoanvalmistukseen: patoihin, keittoihin, uunivuokiin ja risottoon tai pastakastikkeeksi.

Koosta riippuen punajuuren kypsyminen vie puolesta tunnista tuntiin. Kuorittuna ja raastettuna se kypsyy vartissa.

Punajuuren mausteeksi käy sinihome- tai vuohenmaitojuusto. Keitettynä tai uunissa paahdettuna punajuuresta saa perunan veroisen lisäkkeen.

Sinihomejuuston maustama punajuurispeltti tarjotaan risoton tapaan.

Puutarhurin herukkamehun voi pakastaa muovipulloissa.Vadelma ja punaherukka sopivat hyvin yhteen, ja pienen mehumäärän keittäminen onnistuu ilman höyrymehukeitintä.

Karviaisen kirpeä hapokkuus talttuu keltuaisella. Marenkihuntu kruunaa kesäisen karviaispaistoksen.

Avainsanat

Keskustelu

Sadonkorjuuajasta on parhaiten jäänyt mieleen vuosien takaa kaikki ne perunantuoksuiset syksyt, kun anopin kanssa nostettiin perunaa puisiin laareihin. Multainen pelto tuoksui hyvälle, sadonkorjuulle. Siitä saakka sadonkorjuuaika on saanut tuoksun. Sen jälkeen anoppi keitti perunoita ja teki niistä kunnon muussia, laittoi siihen kokomaitoa ja voita. Ei sen parempaa perunaruokaa olekaan!

Kommentoi juttua: Sadonkorjuun aika

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X