
Sahrami maustaa jouluherkut
Sahrami lienee useimmille tuttu ainakin joulupullan maustajana ja värjääjänä, mutta sitä kannattaa kokeilla rohkeasti myös muihin joulun ajan herkkuihin.
Sahrami antaa perinteisille joulupullille ja ortodoksien pääsiäispullalle, kulitsalle, värin ja maun. Se sopii myös riisin maustamiseen. Sahrami onkin oleellinen mauste paellassa, risotto milanesessa ja bouillabaisse-kalakeitossa. Kokosimme yhteen sahramilla maustetut herkut.
Maailman kallein mauste
Krookuskasveihin kuuluvan maustesahramin emin luoteista kuivattu sahrami on maailman arvokkain mauste. Sen kilohinta voi olla useita tuhansia euroja, sillä luottien kerääminen on vaikeaa ja hidasta käsityötä. Ota tämä kullanarvoinen kukka myös omaan keittiöösi ja nauti sen arvokkaasta aromista.
Sahramissa on voimakas ominaistuoksu ja -maku, siksi pelkkä ripauskin riittää maustamaan ruokaa tai leivonnaisia ja antamaan niille voimakkaan keltaisen värin.
Lämpimiä ruokia valmistettaessa mauste kannattaa liuottaa aina ensin lasilliseen lähes kiehuvaa vettä ja maustaa ruoka sitten sillä. Näin ruoka maustuu tasaisesti ja tehokkaasti ja annostelemisen oman maun mukaiseksi oppii nopeasti.
Sahrami maustaa joulupullan, leivän ja jälkiruoan
Sahrami lienee useimmille tuttu ainakin joulupullan maustajana ja värjääjänä, mutta sitä kannattaa kokeilla rohkeasti myös muihin joulun ajan herkkuihin.
Kauniin keltainen sahramikakku tuo joulupöytään italian makuja: mantelia, sitruunaa ja sahramia.
-
Lucia-pulla eli lussekatter
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 25 annosta
-
Sahramipullat
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
-
Mantelinen sahramikakku
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Sahrami-pekaanileipä
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Riisipuuro-sahramipataleipä
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
-
Nopeat sahramipäärynät
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Sahramipäärynät
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Lämmittävä kultakahvi
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 2 annosta
-
Sahramiglögi
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Sahramipäärynöitä voi tarjota jälkiruokien, jäätelön tai juustojen kanssa. Kauniisiin purkkeihin mausteiden kanssa ladotut sahramipäärynät sopivat myös pieneksi joululahjaksi.
Lämmittävä kultakahvi sekoitetaan espressosta ja omenamehusta ja kruunataan kullankeltaisella, sahramilla maustetulla maitovaahdolla.
Valkoviinipohjainen glögi saa ihanan värin sahramista ja raikkaan maun appelsiinin kuoresta ja inkivääristä.
Mausta sahramilla ruokia
Sahramirisotto on yksinkertainen klassikkoherkku, jossa laadukas sahrami pääsee oikeuksiinsa.
Sahramilla maustettu, pekoninen kermakastike pukee pennepastan tukevaan talviasuun.
Filotaikinaan käärityt mustajuuret maistuvat sormiruokapaloina herkullisen sahramimajoneesin kanssa samoin kalapullat.
-
Risotto milanese
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Kalapyörykät ja sahramimajoneesi
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
-
Keltainen rosolli sahramikastikkeella
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Sahramiperunat
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
-
Sahramikastike
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Tulinen sahramimajoneesi
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Mustajuuret ja sahramimajoneesi
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 16 annosta
-
Kermainen pennepasta sahramilla
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
-
Sahrami-kampasimpukat
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
Katso myös Anna/Ruoka.fi: Sahramilla maustettu bulgursalaatti
Kommentoi
Kommentoi juttua: Sahrami maustaa jouluherkut