Ruoka

Sahrami maustaa jouluherkut

Sahrami lienee useimmille tuttu ainakin joulupullan maustajana ja värjääjänä, mutta sitä kannattaa kokeilla rohkeasti myös muihin joulun ajan herkkuihin.

Sahrami antaa perinteisille joulupullille ja ortodoksien pääsiäispullalle, kulitsalle, värin ja maun. Se sopii myös riisin maustamiseen. Sahrami onkin oleellinen mauste paellassa, risotto milanesessa ja bouillabaisse-kalakeitossa. Kokosimme yhteen sahramilla maustetut herkut.

Maailman kallein mauste

Krookuskasveihin kuuluvan maustesahramin emin luoteista kuivattu sahrami on maailman arvokkain mauste. Sen kilohinta voi olla useita tuhansia euroja, sillä luottien kerääminen on vaikeaa ja hidasta käsityötä.  Ota tämä kullanarvoinen kukka myös omaan keittiöösi ja nauti sen arvokkaasta aromista.

Sahramissa on voimakas ominaistuoksu ja -maku, siksi pelkkä ripauskin riittää maustamaan ruokaa tai leivonnaisia ja antamaan niille voimakkaan keltaisen värin.

Lämpimiä ruokia valmistettaessa mauste kannattaa liuottaa aina ensin lasilliseen lähes kiehuvaa vettä ja maustaa ruoka sitten sillä. Näin ruoka maustuu tasaisesti ja tehokkaasti ja annostelemisen oman maun mukaiseksi oppii nopeasti.

Sahrami maustaa joulupullan, leivän ja jälkiruoan

Sahrami lienee useimmille tuttu ainakin joulupullan maustajana ja värjääjänä, mutta sitä kannattaa kokeilla rohkeasti myös muihin joulun ajan herkkuihin.

Kauniin keltainen sahramikakku tuo joulupöytään italian makuja: mantelia, sitruunaa ja sahramia.

Sahramipäärynöitä voi tarjota jälkiruokien, jäätelön tai juustojen kanssa. Kauniisiin purkkeihin mausteiden kanssa ladotut sahramipäärynät sopivat myös pieneksi joululahjaksi.

Lämmittävä kultakahvi sekoitetaan espressosta ja omenamehusta ja kruunataan kullankeltaisella, sahramilla maustetulla maitovaahdolla.

Valkoviinipohjainen glögi saa ihanan värin sahramista ja raikkaan maun appelsiinin kuoresta ja inkivääristä.

Mausta sahramilla ruokia

Sahramirisotto on yksinkertainen klassikkoherkku, jossa laadukas sahrami pääsee oikeuksiinsa.

Sahramilla maustettu, pekoninen kermakastike pukee pennepastan tukevaan talviasuun.

Filotaikinaan käärityt mustajuuret maistuvat sormiruokapaloina herkullisen sahramimajoneesin kanssa samoin kalapullat.

Katso myös Anna/Ruoka.fi: Sahramilla maustettu bulgursalaatti

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sahrami maustaa jouluherkut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.