Ruoka

Saksanpähkinä on terveellisin pähkinä – popsi aivopähkinöitä sellaisenaan tai nakkaa suolaisiin ja makeisiin ruokiin

Saksanpähkinä terveellinen naposteltava. Aivopähkinä on myös monikäyttöinen tehopakkaus, joka on kuin kotonaan niin leivonnassa, salaateissa, erilaisissa tahnoissa kuin suolaisessa ruoanvalmistuksessakin.

Saksanpähkinä on herkullinen vaikka sellaisenaan syötynä, mutta myös mainio raaka-aine vähän yllättävämpäänkin kokkaukseen. Nauti superpähkinästä kokeilemalla näitä helppoja reseptejä!

Lue myös: Pähkinä kuuluu joulun leivonnaisiin

Saksanpähkinä eli saksanjalopähkinä on noin 20 metriä korkeaksi kasvava puu, joka elää luonnonvaraisena Balkanilta aina Aasiaan asti. Itse saksanpähkinä on puun hedelmän kivi, jota voi verrata vaikka kirsikan kiveen.

Saksanpähkinää kutsutaan toisinaan myös aivopähkinäksi, sillä pähkinän muoto muistuttaa aivoja. Myös pähkinä itsessään on hyväksi aivojen hyvinvoinnille.

Saksanpähkinää pidetään pähkinöistä terveellisimpänä. Se sisältää pähkinöiden tapaan runsaasti terveellistä rasvaa ja erityisesti välttämättömiä omega-3-rasvahappoja. Lisäksi saksanpähkinöitä popsiessa tulee tankanneeksi roppakaupalla muun muassa kaliumia, magnesiumua, rautaa, kalsiumia ja sinkkiä sekä vatsaa helliviä kuituja.

Ei siis ihme, että saksanpähkinöitä suositellaan päivittäiseen käyttöön. Saksanpähkinää käytetään erityisesti itämaisessa ruoanvalmistuksessa, mutta ne sopivat monipuoisesti myös muunlaiseen ruoanvalmistukseen sekä leivontaan. Saksanpähkinä maistuu välipalaksi vaikka sellaisenaan ja se on oiva lisä vaikkapa juustotarjottimella. Nautiskele saksanpähkinöitä kreikkalaiseen tapaan myös paksun jogurtin ja hunajan kera. 

Saksanpähkinä sopii suolaiseen leivontaan

Saksanpähkinä sopii erinomaisesti leipä- ja sämpylätaikinoihin makua ja rakennetta tuomaan. Lisää saksanpähkinöitä gluteenittomaan sämpylätaikinaan kuivattujen aprikoosien rinnalle tai leivo niistä herkullinen ja rapeakuorinen patonki tai helppo pataleipä.

Leipä- ja sämpylätaikinoiden lisäksi saksanpähkinöitä kannattaa sujauttaa myös pasteijoiden täytteeseen. Lehtevien pikkupasteijoiden täytteenä on saksanpähkinöiden lisäksi makeaksi paahdettua kurpitsaa ja aromikasta sinihomejuustoa.

Jos leivotatuokiolle ei ole aikaa tai viiteseliäisyyttä, satsaa lisukkeisiin. Tuoreiden sämpylöiden ja leipien päälle levitettävä voi nostetaan luksusluokkaan sekoittamalla joukkoon saksanpähkinöitä ja hunajaa. 

Juurespiiras galetten tapaan on sesongin mehevin piirakka. Sen valmistamiseen ei tarvita edes piirasvuokaa, vaan taikina tai­tellaan rennosti täytteen päälle. Punajuurella, ranskankermalla ja fetajuustolla täytetyn rustiikkisen piiraan viimeistelee pinnalle ripoteltu saksanpähkinärouhe.

Päärynä, vuohenjuusto ja saksanpähkinä on klassikkoyhdistelmä, joka tarjoillaan herkkusuille nyt tartalettien muodossa. Ihanat, rapeaa ja samettisen pehmeää somasti yhdistävät tartaletit tehdään valmiista filotaikinasta.

Kurpitsapiirakka on oodi alkusyksyn sesonkikasviksille. Valmisvoitaikinasta leivotun suolaisen piiraan uumeniin kätkeytyy kesäkurpitsaa, omenaa ja saksanpähkinöitä.

Saksanpähkinä höystää salaatit ja kasvislisukkeet

Erityisen hyvin saksanpähkinä sopii kaalien, kuten lehtikaalin ja ruusukaalin makupariksi. Paahdettu ruusukaalisalaatti on syksyn herkullisin kasvislisuke, joka saa ylellisen makulisän saksanpähkinävoista. Täydellinen tarjottava vaikkapa liharuokien kyljessä tai miksei vaikka joulupöydässä.

Myös paahdetuista punajuurista ja saksanpähkinöistä teet helpon ja herkullisen lisukkeen joulupöytään. Pähkinäiset punajuuret sopivat oivasti vaikkapa kinkun kylkeen.

Tai parita saksanpähkinä aromikkaiden juustojen kanssa. Lampaanmaidosta valmistettu manchego on pähkinän parina kuin kotonaan. Helppo salaatti juhlien noutopöytään kootaan manchegon ja saksanpähkinän lisäksi pippurisesta rucolasta. Hunaja-balsamicokastike täydentää salaatin juhlavan makumaailman. 

Lämmin juuressalaatti on syksyn superruokaa. Uunissa maukkaiksi paahtuneet juurekset ja sipulit saavat pinnalleen belugalinssejä ja saksanpähkinärouhetta.

Jouluinen salaatti on kevyt ja raikas vihersalaatti, jolle luumut, viinirypäleet ja saksanpähkinät antavat jouluista makua. Viikunaglaze-kastike kruunaa juhlavan makuelämyksen.

New Yorkin Waldorf Astoria-hotellissa syntynyt waldorfin-salaatti kootaan perinteisesti selleristä, omenoista ja saksanpähkinöistä sekä tuhdista majonessikastikkeesta. Tässä ohjeessa klassikkosalaatti saa ruokaisuutta kanafileistä ja potkua cayennepippurista.

Sujauta saksanpähkinöitä suolaisiin ruokiin

Kurpitsa, saksanpähkinä ja sinihomejuusto on kolmikko, jolla on mahdotonta iskeä harhaan. Tässä reseptissä kohtaavat nuo kolme kovaa. Kurpitsarisotto on mehevä, makeansuolainen syysruoka, jota päälle ripotetu saksanpähkinämuru ja sinihomejuusto vastustamattomasti täydentävät.

Saksanpähkinät kuuluvat erityisesti Lähi-idän ruokakulttuuriin. Kesäkurpitsapannarit ja paprikatahna maistuvat lounaaksi tai iltapalaksi. Mehukkaat kesäkurpitsapannarit tarjoillaan arabikeittiöistä tutun muhammaran eli paprikoista ja saksanpähkinöistä tehdyn tahnan kera. Lisänä voi tarjoilla za’atarilla maustettua hummustahnaa ja vastapaistettua, pehmeää naan-leipää. 

Maalaiskananpoikapata on maittava viikonloppuruoka. Broilerin seuraksi pataan ujutetaan runsaasti valkosipulia, keräkaalia, loraus valkoviiniä sekä sitruunamehua, pari oksaa rosmariinia sekä oliiveja ja saksanpähkinöitä. 

Bataatista valmistettu laatikko on herkullinen vaihtoehto perinteisille joululaatikoille. Erityisen hyvin bataatin makeus sopii yhteen kalkkunan kanssa, mutta se maistuu mainiolta myös porsaanlihan tai broileriruoan kaverina. Makeahko bataattilaatikko viimeistellään saksanpähkinärouheella.

Saksanpähkinä maistuu makeissa leivonnaisissa ja jälkiruoissa

Saksanpähkinät ja taatelit ovat kuin luodut toisilleen. Täydennä makupari omenoilla ja saat valloittavat tarjottavat vaikkapa joulun ajan kahvipöytään. Suloiset tähtikoristeiset taateli­-omenapiiraat valmistuvat käte­västi muffini­pellillä.

Rapeat suklaakeksit ovat tuhtia tavaraa. Niihin voi sujauttaa pähkinöitä ja höysteitä maun ja kaapin sisällön mukaan. Erityisen ihana makuyhdistelmä syntyy saknsanpähkinästä, valko- ja tummasta suklaasta, digestivekekesitä sekä Twix-suklaapatukoista.  

Helppo, mutta herkullinen syksyisen aterian jälkiruoka etsinnässä? Tässä yksi loistava ehdotus: Siiderissä keitetyt omenat tarjotaan makean saksanpähkinäpraliinin kera. Puolukat antavat väriä ja raikkautta jälkiruokaherkulle, joka maistuu tuhdimmankin aterian päätteeksi. 

Omenastruudeli on klassikkoherkku, joka maistuu ihanalta mascarponevaahdon, vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera. Keski-Euroopasta kotoisin olevan rapisevan herkkuleivonnaisen, struudelin nimi tulee saksan kielen sanasta Strudel, joka tarkoittaa pyörrettä. Pyörteiden väliin kätketään herkkuja omenakuutioista saksanpähkinöihin ja rusinoista amarettikeksimuruihin.

Saksanpähkinän säilytys

Runsaan rasvapitoisuutensa vuoksi saksanpähkinöitä ei kannata hamstrata kaappeihin tolkuttomasti. Pähkinöiden rasva härskiintyy nopeasti ja pähkinät alkavat maistua kitkeriltä etenkin, jos niitä on säilytetty väärin. Parasta on säilyttää saksanpähkinä jääkaapissa suljetussa purkissa valolta suojattuna. Saksanpähkinöitä voi myös pakastaa, jolloin ne säilyvät hyvinä jopa vuoden.

Lue myös Anna.fi: Pähkinöistä puhtia päivään – tee trendikästä siemennäkkäriä, -leipää tai -patukoita

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saksanpähkinä on terveellisin pähkinä – popsi aivopähkinöitä sellaisenaan tai nakkaa suolaisiin ja makeisiin ruokiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.