Joulupöydän salaatit – hedelmäinen kalkkunasalaatti

Salaatit keventävät joulupöytää

Joulupöydän salaatit piristävät aaton ateriaa. Raikas salaatti keventää oloa ja tuo joulupöytään värejä ja hehkua. Nappaa ohjeet tästä!

Joulupöydän salaatit täydentävät juhlapyhien aterioita. Monet joulupöydän tarjottavista ovat varsin tuhteja ja rinnalle kaipaa jotakin keveämpää. Raikas salaatti piristää pöytää paitsi maullaan, myös hehkuvilla väreillään.

Katso myös: Joulupöydän kylmät alkupalat

Kepeät salaatit jouluruoan kaveriksi

Raikkaan hedelmäiset maut kohtaavat joulun mausteisuuden punakaalisalaatissa, joka marinoidaan glögipohjaisessa mausteliemessä.

Vihersalaatin ja hedelmien yhdistelmä valoittaa raikkaudellaan. Tämä jouluinen salaatti on kevyt ja raikas, jolle luumut, viinirypäleet ja saksanpähkinät antavat jouluista makua.

Waldorfin salaatti on ruokamaailman klassikko ja omenasalaatti on yksi versio siitä.  Juuriselleri ja omena ovat virkistävä pari, joka pehmenee jogurttipohjaisella kastikkeella.

Joulupöydän ruokaisat salaatit

Ylellinen alkupalapöydän salaatti syntyy hummerista. Muun muassa avokadolla ja melonilla täydentyvä hummerisalaatti saa hienon säväyksen vermutti-vinaigrettekastikkeesta. Jos hummeri tuntuu turhan hintavalta, kokeile raikasta katkarapusalaattia, joka maustetaan limellä.

Ceviche eli sitrusmarinoi­tu kalasalaatti on lähtöisin Perusta. Se on kelpo valinta niille, jotka kaipaavat hieman vaihtelua ja eksotiikkaa vaikkapa joulun kalapöytään. Cevichen voi tehdä vaaleista kotimai­sista kaloista.  Siihen voi lisätä avoka­doa, tomaattia tai punasipulia.

Sriracha-katkarapusalaatti sopii sekin vaihtelunhaluiselle joulunviettäjälle. Majoneesikastike tekee salaatista ruokaisan korvaajan vaikkapa italiansalaatille.

Hedelmäinen kalkkunasalaatti on kevyen ruokaisa salaatti, joka sopii mainiosti alkuruokapöytään. Viikunat ja taatelit antavat makeutta, viinirypäleet raikkautta. Salaatin viimeistelevät balsamiviinietikkapohjainen kastike sekä rouskuvat pähkinät.

Porkkana-jyväsalaatti maistuu kasvissyöjälle. Se kootaan paahdetuista porkkanoista, appelsiineista ja ateriajyvistä.

Joulupöydän salaatit voi ryydittää myös juustoilla. Jouluinen juustosalaatti luottaa sinihomejuuston, päärynän sekä pähkinöiden liittoon. Manchegojuustosta, saksanpähkinöistä ja villirucolasta valmistuu raikas juustosalaatti. Feta-juustolla ryyditetty raitajuurisalaatti on joulupöydän katseenvangitsija.

Lämpimät joulupöydän salaatit

Joulupöydän salaatit voivat myös olla lämpimiä.  Ruusukaalisalaatti on lämmin vaihtoehto, joka sopii kinkun kaveriksi.

Jos pidät  punajuuren ja homejuuston yhdistelmästä, tämä resepti sopii juuri sinun joulupöytääsi. Kirpakan suolainen homejuusto antaa pirteyttä savustuspussissa paahdetuille punajuurille. Salaatti kootaan näyttävästi rucola-pedille.

Vegaanille sopiva lämmin juuressalaatti sekoitetaan uunissa paahdetuista juureksista ja kikherneistä.  Juurikkaiden makeutta voi tehostaa vielä siirapilla tai hunajalla.

Artikkelia on muokattu ja siihen on lisätty linkkejä 9.11.20.

Lisää herkkuja joulupöytään:

Näillä ohjeilla onnistut joulukinkun paistossa
Joulupöydän perinteiset laatikot
Video: Joulun paras graavilohi – näin sen teet!
Joulupöydän kalaherkut
Ruoka.fi: Vietä stressitön joulu – ota talteen helppo joulumenu!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Salaatit keventävät joulupöytää

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X