Ruoka

Salottisipuli on ammattikokkien rakastama – hienostunut sipuli hehkuu pataruoissa, kastikkeissa ja risotoissa

Salottisipuli kannattaa napata ostoskoriin ja unohtaa välillä perussipuli. Pehmeän ja makean makuinen salottisipuli on loisto valinta erityisesti silloin, kun teet kastiketta, risottoa tai pataruokia.

Salottisipuli tunnetaan sipulina, jota etenkin kokit hehkuttavat. Hienostunut ja makean vivahteikas pikkusipuli kuuluukin ranskalaisen keittiön perusaineksiin. 

Lue myös: Sipulin pilkkominen onnistuu ilman kyyneliä – ota haltuun kolme eri tyyliä

Salottisipuli on pieni, hieman epäsäännöllisen muotoinen pikkusipuli, joka lisääntyy jakaantumalla. Pienet ovaalinmuotoiset sipulit ovat kuoreltaan ruskeanpunaisia, hieman tuttua keltasipulia tummempia. 

Salottisipuleita on useita lajikkeita. Esimerkiksi pitkänomaista salottisipulia kutsutaan banaanisalottisipuliksi. Se on tavallista salottisipulia kookkaampi ja  helppo kuoria – siis loistovalinta erityisesti silloin, jos sipulin kuoriminen ei lukeudu lempipuuhiisi.

Muiden sipuleiden tapaan salottisipuli viihtyy parhaiten viileässä ja kuivassa paikassa 2-5 asteen lämpötilassa. Tiiviissä muovipussissa salottisipuli homehtuu herkästi, joten ilmava säilytyspaikka on sille otollisin.

Salottisipulin käyttö 

Sipuli on monille perustuote keittiössä. Monissa kodeissa ostoskoriin päätyy yleensä keltasipuli, mutta aikakin välillä kannattaa ostoskorin sujauttaa pieniä salottisipuleita.

Salonkikelpoista salottisipulia pidetään kaikkein hienoimman makuisena sipulina. Pienet, väriltään hieman keltasipulia ruskeammat salottisipulit ovat erityisen hyvässä maineessa siksi, että niiden rakenne hajoaa helposti esimerkiksi kastikkeisiin ja pitkään haudutettaviin ruokiin. Se sopiikin erityisen hyvin liemien ja kastikkeiden maun antajaksi. Kokonaisena pieni salottisipuli käy erilaisiin pataruokiin.

Salottisipulin maku on erityisen lempeä, hienostuneen vivahteikas ja makea, eikä lainkaan yhtä ärhäkkä kuin monien muiden sipuleiden. Kuullotettuna  salottisipulin maku muuttuu pehmeäksi. Salottisipulia käytetään useimmiten kypsennettynä, mutta raakanakin sitä kannattaa kokeilla esimerkiksi salaatinkastikkeissa.

Salottisipuli tuo kastikkeisiin, risottoon ja keittoihin upeaa makua ja sopii lähes kaikkeen ruoanlaittoon. 

Salottisipuli jos toinenkin uppoaa vaivatta pataruokiin

Kokonaisena pieni salottisipuli käy erilaisiin pataruokiin ja sitä kannattaakin upottaa pataruokiin kerralla useampi yksilö. Pitkä hauduttaminen tekee salottisipulille hyvää ja se sopii erinomaisesti niin tuttuun lihapataan, pääsiäispöytään passaavaan karitsapataan, nopeaan kalkkunapataan kuin syksyiseen sorsapataankin.  

Ranskalainen jänispata on herkku, jota rustiikkisempaa pataa saa etsiä. Helposti kuivaksi jäävä jänis muhii meheväksi olutliemessä, jota säväyttävät salottisipulit, fenkoli ja tuhti nokare voita.

Kukkoa valkoviinissä on tutun ranskalaisklassikon astetta kepeämpi versio. Se valmistuu broilerista, pekonista ja herkkusienistä sekä muutamasta salottisipulista. Tämä pataruoka viimistellään punaviinin sijaan valkoviinillä.

Hienostunut salottisipuli höystää kalaruoat

Hienoarominen salottisipuli on kuin kotonaan erilaisissa kalaruoissa. Se sopii upeasti yrttisten kuharullien täytteeseen, muttei ole moksiskaan vähän ronskimpienkaan mausteiden seurassa. Thaimaalainen lohicurry tehdään valmiista currytahnasta ja ruoan makua syvennetään vielä inkiväärillä, chilillä sekä sitruunaruoholla.

Jos kaipaat vaihtelua perinteiselle uunilohelle on kokonaisena kypsennetty kirjolohi valintasi. Espanjalaisten makujen innoittama yrtti-sipulitahna maustaa kalan upeasti sisältä käsin. Kypsennä kala isossa vuoassa kermaisten perunaviipaleiden päällä, niin saat kokonaisen aterian samalla vaivalla. 

Yhä suurempi osa jouluateriasta koostuu monella joulukaloista. Joulupöytään voi nostaa perinteisten herkkujen lisäksi myös uusia makuja. Sillikaviaari saa makua paahteisesta pekonista, salottisipulista ja omenasta. 

Simpukoita beurre blanc on astetta hienostuneempi herkku. Ylellinen kastike kalaruoalle syntyy voista, kermasta, valkoviinistä, salottisipulista ja simpukkaliemestä. 

Myös katkarapu-parsapyttipannu on tutun kotiruoan astetta fiinimpi versio. Varhaisperunoista, parsoista, salottisipulista ja katkaravuista pyöräytetyn alkukesän pyttipannun maustaa pikantti suolayrtti.

Silaa salottisipulilla keitot ja salaatit

Keittoihin salottisipuli antaa upeaa aromia ja sitä kannattaakin suikaloida niin tuttuun purjo-perunasosekeittoon kuin astetta muhevampaan kurpitsa-papukeittoonkin.

Salaatteihin makea ja vivahteikas salottisipuli sopii erinomaisesti raakana joko sellaisenaan muiden kasvisten joukkoon suikaloituna, marinoituna tai kastikkeisiin hienonnettuna. Tee papusalaatille upea rakuunavinegrette tai hienostuneelle juurisellerikarpacciolle lämmin vinegrette.

Pikkelöidyssä kananmunasalaatissa salottisipulia pilkotaan munien marinadiin. Kurkuma värjää kananmunat kauniin keltaisiksi ja pikkeliliemi antaa niille pirteän maun. 

Salsa picante pyöräytetään tomaateista, salottisipulista, paprikasta ja mausteista. Pirteän pikantti salsa sopii upeasti salaattien ja grillatun varhaiskaalin kaveriksi.

Risotoissa salottisipuli loistaa

Risotoissa salottisipuli on todellinen ässä, sillä se sulautuu riisinjyvien joukkoon saumattomasti ja antaa risotolle upean hienostuneen aromin. Kokkaa kevätpöytään pirteä sitruunarisotto, täyteläinen parsa-vuohenjuustorisotto tai ihana karhulaukka-kampasimpukkarisotto. 

Syksyllä herkutellaan paahdetulla kurpitsarisotolla ja alkuvuodesta hehkeällä veriappelsiinirisotolla. Upean keltaisena hehkuva risotto milanese on italialaisen keittiön klassikoita, jolle hehkua ja makua antaa ripaus sahramia. 

Lue myös Anna.fi: Sipuli tuo makua ruokaan

Salottisipuli höystää arkiruoat ja viikonloppuherkut

Oikeastaan salottisipulilla voi korvata keltasipulin melkein milloin vain. Teetpä  sitten herkullisia possutacoja, lettuja sienitäytteellä tai keväistä nokkostagliatellea, salottisipuli on näihin kaikkiin loistovalinta. 

Perinteinenkin lihamureke muuntuu hetkessä salottisipulin ja mehevän juustosydämen ansiosta todelliseksi luksusherkuksi. 

Oletko jo maistanut supersuosittua lyonin kanaa? Ranskalaiseseen suosikkiruokaan tarvitset muun muassa kananpojan paistileikkeitä, punaviinietikkaa, salottisipuleita ja rakuunaa. 

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Salottisipuli on ammattikokkien rakastama – hienostunut sipuli hehkuu pataruoissa, kastikkeissa ja risotoissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.