Ruoka

Ravintola Salvessa paistetaan 100 000 silakkaa vuodessa – selvitimme Suomen suosituimman kala-annoksen salaisuuden

Salven silakat on yksi Suomen legendaarisimmista kala-annoksista. Helsingin Hietalahden rannan ravintolan silakat olivat aikoinaan merimiesten suosikkiruokaa, mutta mikä tekee siitä edelleen ravintolan myydyimmän annoksen?

Salven silakat ja perunamuusi ovat suomalaisten lohturuokien parhaimmistoa. 125 vuotta sitten Helsingin Hietalahdessa syötiin silakoita ja siellä syödään silakoita vieläkin.

Salven silakat ja muusi – maailma muuttuu, mutta silakat pysyvät

”Meiltä lähtee reilusti yli 100 000 silakkaa vuodessa keittiöstä. Siinä on paistamista, mutta tämä suosikkiruoka on ja pysyy ruokalistallamme, onhan se ravintolan yksi suosituimmista annoksista. TOP 3:een kiilaavat myös lihapullat ja wieninleike, mutta silakat ovat kyllä omaa luokkaansa. Niiden salaisuus on erittäin rapeassa paistopinnassa ja siinä, että ne paistetaan kokonaisina, vain pää irrotetaan. Ne eivät ole mitään fileitä vaan kokonaisia silakoita”, Salven ravintolapäällikkö Sirpa Mäkelä kertoo.

Miten silakoihin saadaan rapea paistopinta ja miten se onnistuu ravintolan keittiössä, missä silakoita paistetaan lähes liukuhihnalta?

Salven keittiöväki paljastaa, että jokainen annos valmistetaan rakkaudella ja jokainen silakka paistetaan sille kuuluvalla arvostuksella. Kaikkea ei kuitenkaan paljasteta. Silakat pyöritellään ruisjauhoissa ja kokin salaisessa mausteseoksessa. Hyvä suola on tärkeä. Rapean pinnan takaa rypsiöljyn ja voin sekoitus. Se tekee kaloihin täydellisen rapean paistopinnan.

”Silakoiden paistaminen vaatii malttia ja taitoa, eikä niitä ei voi paistaa varastoon. Ne paistetaan jokaiselle asiakkaalle erikseen. Näin kalat ovat täydellisen rapeita ja kiiltävän kullanruskeita ja tuoksuvia, kun asiakas saa ne eteensä.”

Silakat tarjoillaan Salvessa itse tehdyn perunamuusin kanssa.

”Myös muusi on meille kunnian asia. Tässä annoksessa ei vedetä mutia suoriksi vaan muusi tehdään oikeista perunoista ja tarjotaan aidon voisilmän kanssa”, keittiöstä kerrotaan.

Salven silakat
Ravintola Salven silakat: Annoksen salaisuus on salainen mausteseos sekä paistaminen voin ja rypsiöljyn seoksessa.  © Sanna Mansikkamäki

Ravintola Salve uudistui – merimieskapakan tunnelma pysyy

Helsingin Hietalahdenrannassa yhtäjaksoisesti vuodesta 1897 toiminut merimiesravintolana aloittanut kortteliravintola pitää kiinni alkuperäisestä tunnelmastaan.

Lokakuussa 2022 ravintolasalissa tehtiin päivitystä ja samalla ruoka- ja juomalistat uudistettiin ja huonekaluja uusittiin.

Vanhat merimiesten lahjoittamat upeat pienoismallilaivat ja köydet sekä muut merimieshenkiset lahjat saivat salin remontissa näyttävämmät paikat ja paremman valaistuksen. Merimiesravintolan sielu ei ole kadonnut. Eteisessä tervehtii edelleen puinen merimies piippu suussaan ja toivottaa asiakkaat tervetulleiksi seitsemänä päivänä viikossa.

Ravintola Salve
Ole tervehditty! Puinen merimies ottaa asiakkaat vastaan Salven salissa. © Sanna Mansikkamäki

Klassikkoravintolalle sopivan maltillisesti päivitetty ruokalista on mutkaton.

Salven kolmen ruokalajien nimikkomenulle (39 euroa) on koottu talon kalaisimmat palat: kalalautanen ja Salven silakat ja muusia sekä jälkiruoaksi omenapaistosta. Mutkattomia alkuruokia on listalle kerätty useita ja sen annokset, kuten tuoreista käsin kuorituista katkaravuista tehty Salven skagen, toimivat hyvin myös pienempään nälkään. Lasten listasta on luovuttu ja jatkossa useita annoksia voi asiakkaiden toiveesta tilata puolikkainakin. Ja talon suosikkiannokset lohikeitosta lihapulliin ovat tarjolla edelleen.

Ravintola Salve
Remontissa vanhat laivojen pienoismallit ovat saaneet näyttävät paikat seinältä.  © Sanna Mansikkamäki

Merimieshistorian omaavassa ravintolassa ei juomakulttuuriakaan ole unohdettu. Nyt illallisen oheen voi tilata neljän maun snapsilaudan. Drinkkilista tarjoilee häivähdyksiä merimieselämästä. Juhlahetkiin sopivia laadukkaita viinejä on lisätty myös valikoimaan.

Ravintolapäällikkö Sirpa sanoo, että ravintola Salve on ollut aina paikka, jonne tullaan porukalla viihtymään.

Syksyn 2022 remontilla paranneltiin salin puolta niin, että pöytäryhmiä voi helposti muunnella seurueen koon mukaan.

”Salvessa käy paljon ryhmiä, perheitä useassa sukupolvessa, kanta-asiakkaita, kaveriporukoita, turisteja – jopa lounaille tullaan nykyään isommalla kokoonpanolla. Uudistuksen myötä saamme ryhmiteltyä pöytiä helposti eri tarpeisiin, niin arkeen kuin juhlaan. Ja suositut pyöreät pöytämme jäivät paikoilleen.”

Ravintola Salve
Salven sisustuksessa on säilytetty paljon vanhaa merimieshenkistä rekvisiittaa.  © Sanna Mansikkamäki

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ravintola Salvessa paistetaan 100 000 silakkaa vuodessa – selvitimme Suomen suosituimman kala-annoksen salaisuuden

Sinun täytyy kommentoidaksesi.