Ruoka

Sikke Sumarin parhaat kesäreseptit kokataan suomalaisille rakkaista aineksista: ”Uudet perunat ovat todellinen herkkujen herkku”

Sikke Sumarin parhaat kesäreseptit kokataan kalasta, varhaisperunoista sekä sesongin muista kasviksista ja marjoista. Nappaa televisiosta tutun kokin ja ravintoloitsijan himoitut reseptit.

Ruoanlaitossa ei tarvitse aina keksiä pyörää uudestaan. Ravintoloitsija Sikke Sumarin parhaat kesäreseptit koostuvat varhaisperunasta, kalasta, sesongin vihanneksista ja marjoista. Pääruokana saattaa olla savukalaa, haukea tai siikaa, keitettyjä pottuja ja munakastiketta tai munakokkelia, jälkiruokana mustikkapiirakkaa – aivan niin kuin lapsuudenkodissa Helsingin Jollaksessakin 1950–60-luvulla.

”Olen perinteiden vaalija. Perinteet tekevät hyvää sielulle. Ne takaavat tietynlaista jatkumoa”, Sikke Sumari, 71, sanoo.

Ystäväpariskunnan järjestämä juhannuspäivän sillis eli silliaamiainen on kuulunut ohjelmistoon jo vuosien ajan. Tarjolla on aina sama kattaus: silliä, silakoita ja gubb röraa eli anjovistahnaa sekä varhaisperunoita.

Rakkaus varhaisperunoihin

Etenkin varhaisperunalla on tärkeä paikka Siken kesäkeittiössä. Se on ”herkkujen herkku”, jonka sesonkia hän odottaa aina hartaasti. Perunakaupoille Sikke suuntaa kuitenkin vasta, kun tarjolla on avomaalta nostettua kotimaista pottua, sillä kasvihuoneessa kasvatetut eivät maistu hänen mielestään miltään.

”Ensimmäisen perunan syön sellaisenaan, toisen voinokareella, kolmannen tillillä. Neljännessä on mukana pieni pala silliä”, Sikke sanoo.

Vaihtelua perinteisille keitetyille perunoille tuovat litistetyt perunat eli lyttypotut. Sikke keittää perunat kypsiksi, rönttää rikki, penslaa oliiviöljyllä ja kypsentää uunissa rapeiksi. Perunoiden pariksi sopii esimerkiksi hienonnetuilla kesäsipulin varsilla, suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla maustettu kermaviilikastike.

”Äiti teki perunoille aikanaan sipulin varsista ja kermasta lämpimän sipulimaidon tyyppisen kastikkeen. Sipulin varsista saa myös ihanan muhennoksen, kun ne silppuaa ja kuumentaa voissa tai oliiviöljyssä pannulla kantarellien tai muiden sienien kanssa.”

Puutarha Muhun saarella vaihtuu Tammisaaren toriin

Yksi perinne jää kuitenkin nyt pois. Kesäkuussa 2022 Sikke myi Viron Muhun saarella sijaitsevan Nami Namaste -nimisen majatalonsa, jota hän pyörittänyt kaikki kesät viimeisen 20 vuoden ajan.

”Siellä oli käytössä puutarha, josta voi noukkia parhaat palat suoran pannulle, kattilaan, uuniin ja grilliin. Nyt ruoanlaitto on selkeästi vaativampaa, koska raaka-aineet pitää löytää muualta”, Sikke sanoo.

Lue myös: Sikke Sumari: Nami Namasten rapeakuoriset aamusämpylät

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Sikke Sumari (@sikkesumari) jakama julkaisu

Vastedes televisiosta tuttu kokki ja ravintoloitsija viihtyy kesäisin kotikaupunki Helsingin lisäksi Tammisaaressa mökillä. Koska mökki sijaitsee kivisessä saaristossa, siellä on hankala kasvattaa mitään. Meri tarjoaa kuitenkin jatkuvasti tuoretta kalaa, jota Siken Tony-puoliso ja aikuiset pojat pyytävät. Ajomatkalla voi poiketa suoramyyntitilalta lihat ja torilta sitä, mitä kulloinkin tarjolla sattuu olemaan.

”Kesä on siitä ihana, että hyllyllä on aina sitä, mitä on sesongissa. Sillä mennään myös keittiössä. Sesongin ollessa päällä saatan syödä vaikka kuinka paljon mansikoita, mutta sesongin ulkopuolella ne eivät minua kiinnosta”, Sikke sanoo.

Alkukesällä kaupattavat mansikat muistuttavat kokonsa ja punaisen makunsa puolesta mansikoita, mutta muuta tekemistä niillä ei Siken mielestä ole keskikesästä kypsyvien, kotimaisten avomaan mansikoiden kanssa. Maku on hapan ja vetinen ja mansikalle ominainen makeus puuttuu.

Kun sitten mansikkaa vihdoin saa, Sikke syö ne mieluiten marengin, jäätelön tai kermavaahdon kanssa. Mukaan hän lisää punaisia ja mustia viinimarjoja tasapainoittamaan jälkiruoan ja mansikoiden makeutta.

”Hyvä grillimakkara on niin mehukas, että rasva tirisee”

Trendit eivät ole koskaan olleet Sikke Sumarin juttu, mutta ruokalehtiä ja -kirjoja selatessaan hän on silmäillyt viime aikoina poikkeuksellisen tarkasti grillausreseptit ja -vinkit. Mökille Tammisaareen on hankittu kaasugrilli, jonka käyttöön Sikke aikoo tutustua nyt, kun mökillä tulee vietettyä enemmän aikaa.

”En ole grillin käytössä tottunein. Sen tiedän, että grilliä voi käyttää myös uunina ja että ritilän päälle voi laittaa melkein mitä vaan. Itsekin tulen grillaamaan sekä kalaa että vihanneksia ja juureksia. Kyllä pihvinkin täytyy tiristä grillissä silloin tällöin. Silloin se on mieluiten luomua tai riistaa”, Sikke sanoo.

Myös suomalaisten suosikki, grillimakkara, tulee paistumaan grillissä. Etenkin maustetut raakamakkarat ovat Siken mieleen. Sellaisia hän voisi kuvitella tekevänsä myös itse – omasta kirjahyllystä kun löytyy jo valmiiksi makkarakirja, ja makkaran tekoon liittyvä kurssikin tuli käytyä jokunen vuosi takaperin.

”Siken grillimakkarassa voisi olla mausteena fenkolinsiemeniä. Massan pitää olla mehukas, suoraan sanottuna niin rasvainen, että rasva tirisee. Kuiva makkara ei maistu minulle.”

Makkaran kylkeen riittää varhaiskaalista, kesäporkkanoista ja majoneesista sekoitettu coleslaw tai simppeli vihersalaatti. Ja uudet perunat, tietenkin.

Lue myös Seuran juttu: Haikea päätös – Sikke Sumari luopuu rakkaasta NamiNamaste-majatalostaan Muhussa: ”En halua luovuttaa paikkaa kelle tahansa”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sikke Sumarin parhaat kesäreseptit kokataan suomalaisille rakkaista aineksista: ”Uudet perunat ovat todellinen herkkujen herkku”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.