Ruoka

Sima-ohjeet hakusessa? Kokosimme kekseliäät reseptit valittavaksi – kurkkaa myös parhaat niksit siman valmistamiseen

On taas aika panna vappusimat käymään! Parhaan, ihanan pirteän maun saa aikaiseksi, kun siman antaa kypsyä viileässä viikon verran. Siman voi maustaa mintulla, raparperillä tai erilaisilla lehdillä.

Jo muinaiset viikingit valmistivat simaa hunajasta ja uskoivat sen antavan juojalleen mystisiä voimia. Nykyään sima tunnetaan ennen kaikkea työväenjuhlan eli vapun hittijuomana. 1700-luvulla sima oli kuitenkin erityisesti porvariston juoma, sillä sen raaka-aineet olivat työväenluokalle liian arvokkaita kustantaa.

Poimi tästä talteen vapun maukkaimmat sima-ohjeet ja parhaat niksit siman valmistamiseen. Näillä vinkeillä vappusima onnistuu varmasti!

Näillä vinkeillä siman valmistus suju – nappaa raikkaat simareseptit

Perinteinen sima valmistuu vedestä, sitruunasta, sokerista, hiivasta ja rusinoista. Reseptiä voi kuitenkin varioida loputtomiin, ja esimerkiksi luonnon antimilla simaan saa mitä moninaisimpia makuja. Erilaisten raaka-aineiden avulla myös siman väriä on mahdollista muuttaa vaikkapa raikkaan vaaleanpunaiseksi.

Limellä maustettu sima muistuttaa raaka-aineiltaan muuten perinteistä simaa, mutta sitruunan lisäksi makua antaa kirpeä limetti. Marjasiman voi valmistaa niin mansikoista, vadelmista, mustaherukoista, karviaismarjoista, pihlajanmarjoista kuin ruusunmarjoistakin. Myös erilaisilla hedelmillä, juureksilla ja yrteillä voi tuoda raikkautta ja makua simaan. Niin raparperista, inkivääristä kuin mintustakin syntyy herkullinen vappusima.

Lehtisimat ovat maultaan mietoja mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Siman voi maustaa esimerkiksi mustaherukanlehdillä, vadelmanlehdillä, koivunlehdillä tai kuusenkerkillä.

Sima-ohjeet ja parhaat vinkit juoman valmistamiseen

Käytä siman valmistamiseen kuivahiivaa. Näin simapullojen pohjalle ei synny sakkaa. Kuivahiivan käyttäminen saattaa myös nopeuttaa siman valmistumista hieman. Hiivan lisäämisen jälkeen siman täytyy muistaa antaa käydä huoneenlämmössä 1–2 vuorokautta.

Simaa kannattaa maistaa ennen pullottamista. Mikäli sima ei tässä vaiheessa maistu todella makealta ilman kirpeyttä, tulee simaan lisätä sokeria.

Sima valmistuu viileässä säilytettynä yhdessä viikossa. Huoneenlämmössä sima valmistuisi nopeamminkin, mutta viileä ympäristö parantaa makua. Lämpimässä kypsytetty sima ei ole maultaan yhtä pirteä kuin kylmässä kypsytetty.

Makeuta simaa sokerin lisäksi tai sijaan hunajalla tai siirapilla. Hunaja pehmentää siman makua miellyttävästi. Herkulliset siirapit voi valmistaa vaikka itse. Kokeile esimerkiksi raparperisiirappia tai kiinanruususiirappia siman makeuttajana.

Siman runsas makeus tarvitsee rinnalleen jotakin kirpeää, joka tasapainottaa sokerisuutta. Kirpeitä raaka-aineita ovat esimerkiksi sitruuna, lime, raparperi sekä punaherukka.

Simaa voi juoda muulloinkin kuin vappuna! Valmista simaa vaikka juhannukseksi ja jouluksi, valmistujaisjuhliin, syntymäpäiville ja muihin kesän merkkitapahtumiin!

Lähteet: Seija Irmeli Kulmala: Sima – Juhlajuomaa luonnon antimista (Karisto 2018), Kotiliesi.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sima-ohjeet hakusessa? Kokosimme kekseliäät reseptit valittavaksi – kurkkaa myös parhaat niksit siman valmistamiseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.