Sipuli säväyttää

Sipuli antaa monelle ruoalle täyteläistä makua. Saatavana on useita enemmän ja vähemmän tunnettuja sipulilajikkeita, joihin kannattaa tutustua.

Sipuliviikkoa vietetään viikolla 4. Sipuli on kuulunut suomalaiseen ruokakulttuuriin vuosisatojen ajan, eikä suosiolle näy loppua.

Sipulit sopivat erinomaisesti kotoisiin keittoihimme ja perunaruokien mausteeksi. Vastustamaton sipuli sopii myös pääraaka-aineeksi ruokiin ja leivonnaisiin. Käytä rohkeasti erilaisia sipuleita ruoanlaitossa, vaihtele ja yhdistele eri lajikkeita.

Keltasipuli eli ruokasipuli sekä punasipuli, valkosipuli, ruohosipuli ja purjo lienevät tutuimpia lajikkeita. Hillosipuli tunnetaan meillä säilykkeenä. Hienostunut salottisipuli kypsyy nopeasti ja sopii etenkin kastikkeisiin.

Kokeile myös miedohkoa makeaa sipulia tai jättisipulia, aasialaisesta keittiöstä tuttua salaatti- eli kevätsipulia sekä valkosipulilta maistuvaa kiinalasta ruohosipulia.

Terveysruokaa

Sipuli on myös terveysruokaa parhaimmillaan sen sisältämien orgaanisten rikkiyhdisteiden ja flavonoidien ansiosta.

Useat viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että sipulit yhdistettynä muuten monipuoliseen ja runsaasti kasviksia sisältävään ruokavalioon alentavat veren kolesterolitasoa, vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat ehkäisemään syöpä- sekä sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä.

Kokeile Kotilieden sipulireseptejä:

Käsittelyvinkit

Kun sipulia leikataan, siitä haihtuu rikkipitoisia öljyjä, jotka ärsyttävät silmiä. Tässä vinkkejä, miten ehkäistä sipulihöyryjen pääsy silmiin:

-Pidä sipulia jääkaapissa tai pakastimessa ennen käsittelyä

-Laita sipuli hetkeksi kylmään veteen ennen kuorimista, minkä jälkeen kuori irtoaa helpommin.

-Laita liesituuletin päälle ja käsittele sipuli sen läheisyydessä.

-Käytä terävää veistä, jolloin itkettäviä rikkipitoisia öljyjä irtoaa sipulista mahdollisimman vähän. Tylsä veitsi ruhjoo sipulin ja lisää öljyn eritystä.

-Kastele sipuli kylmällä vedellä, jos se alkaa käsiteltäessä itkettää.

-Ota kuorimisen ja leikkaamisen ajaksi uima- tai laskettelulasit käyttöön.

Muista, että sipulin voimakas haju tarttuu helposti leikkuulautaan ja leikkuulaudan puhdistamisen jälkeenkin vielä siitä muihin raaka-aineisiin. Varaa keittiöön sipulin leikkaamista varten erillinen leikkuulauta tai suojaa leikkuulauta leivinpaperilla.

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry

Avainsanat

Keskustelu

käytän sipulin raakana vihannesruuan päällä, sipulia ja hunajaa yhdessä, karkottaa yskävaivat, samoin sipulia hieman sieraimiin ja sukkiin, ovat koettuja ja vanha konsti flunssaan, tsemppiä kokeilemaan myös sipulinkuoriuutetta hiusten kiiltävinä, hilseettöminä, kutiattomina ja auttaa kaljuillekin hiusten kasvussa, näin olemme pesun yhteydessä tehdeet jo usean vuoden ajan, hiukset taipuvat hyvin.

Jutussa ei kommentoida, miksi sipuli aiheuttaa joillekin meistä kovia ilmavaivoja. Rakastan sipulin makua, mutta pitää tarkkaan miettiä, milloin uskaltaa sipuliruokaa laittaa. Voiko siihen mitenkään vaikuttaa?

Olen huomannut, että punasipulista ei lähde kuori yhtä helposti kuin keltasipulista. Miksi? Ostamme sipulit maanviljelijältä suoraan. Voiko olla syy viljelytavassa? Punasipuli on miedompi ja sopii esim. salaatteihin mielestäni paremmin.

Mistä saisin reseptin, johon tarvitaan: pieniä kokonaisia keltasipuleita,valkoviiniä,balsamiviinietikkaa,öljyä ja pippuria. Olen syönyt näitä hyviä sipuleita ravintolassa ja ainakin näitä aineita on niiden valmistamiseen käytetty. Mutta se valmistus, sen haluaisin myös itse oppia.

kuori kanta viimeiseksi silpuksi, näin säästyt kyyneleiltä sipulia käsitellesäsi, koettu, ja vanha neuvo.

Kommentoi juttua: Sipuli säväyttää

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X