Sisilialainen ruoka viettelee vastakohdillaan

Sisilian historia on valloittajien historia. Kreikkalaiset toivat saarelle oliivin ja viinin. Normannit opettivat kuivatun turskan käytön. Arabit toivat lampaat, vuohet, juustot sekä uusia viljelykasveja, kuten munakoison ja pinaatin.

Perusaineksia Sisilian keittiössä ovat oliiviöljy, pasta, kasvikset, maailmankuulut kaprikset, sekä meren antimet kuten miekkakala, tonnikala ja pikkuiset sardellit ja äyriäiset.

Pasta

Sisiliassa pasta on yleensä putkimaista: spagettia, makaronia, zitaa, bugatinia ja rigatonia. Pasta tehdään paikallisesta durumvehnästä.

Tunnetuimmat sisilialaiset pastat ovat Bellinin oopperan mukaan nimetty, munakoiso-tomaattikastikkeessa tarjottava Pasta alla Norma ja sardelli-fenkolipasta Pasta con le sarde, jonka salaisuus on fenkolista, sipuleista anjoviksista ja leipämuruseoksesta valmistetussa täytteessä.

Sitrushedelmät

Sisilia on sitruunoiden ja appelsiinien maakunta. Sitruunoista löytyy myös vähemmän happamia lajikkeita, joita voi syödä sellaisenaankin tai tarjota tomaattien kera salaatissa.

Sitrushedelmiä käytetään myös jäätelöihin, sorbetteihin ja granite-mehusohjoon, joista sisilialaiset ovat kuuluisia.. Kesähelteillä viilentää kylmä appelsiinigranite, joka nautitaan sokeroidun appelsiinin kera.

Mantelit, pähkinät ja kuivatut hedelmät

Mantelien kukkiessa on Sisilian saarelle saapunut kevät. Manteleista tehdään maitoa, massaa, kakkuja, pikkuleipiä ja makeisia. Mantelia, pähkinöitä, pistaasimanteleita ja pinjansiemeniä lisätään myös ruokiin. Jauhettuna ne saostavat keittoja, patoja ja kastikkeita.

Mantelit ja pähkinät ovat arabiperintöä, samoin kuin rusinat, aprikoosit, viikunat ja muut kuivatut hedelmät.

Arabihistoria näkyy myös leivonnaisissa ja jälkiruoissa. Cassata on äkkimakea ja korea marsipaanikakku. Se sisältää ricottaa sekä sokerissa kandeerattuja ja säilöttyjä hedelmiä.

Cassata-jäätelöstä löytyvät samat raakaaineet. Cannoli on rapeaksi friteerattu tötterö, joka on täytetty makealla ricottajuustolla, säilötyillä hedelmillä ja suklaalla.

Viinit

Sisilian vahvoissa punaviineissä maistuu auringon kypsyttämä täyteläisyys. Kuuma ilmanala nostaa viinien sokeripitoisuutta ja alkoholin määrää. Suosikkirypäle on Nero d’Avola.

Täyteläisen paahteisia punaviinejä ovat esimerkiksi Canaletto Nero d’Avola Syrah ja Chiaramonte Nero d’Avola.

Konjakinruskea, makea ja väkevä jälkiruokaviini marsala on sisilialainen erikoisuus, samoin kuin tunnetun vin santon veroinen makea jälkiruokaviini passito.

Kuvat: Norman Ojanen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Sisilialainen ruoka viettelee vastakohdillaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X