Ruoka

Sitruunapiirakka kolmella eri tyylillä – kurkkaa Kotilieden raikkaat reseptit!

Sitruunapiirakka hurmaa. Eikä syyttä. Sitruuna tuo makeisiin leivonnaisiin kaivattua kirpeyttä. Kokeile Kotilieden sitruunatorttua, uuninpellillä leivottavaa sitruunapiirakkaa tai marengilla hunnutettuja sitruunamuffineita.

Sitruunapiirakka sopii kahvi- ja jälkiruokapöytään. Se päättää ihanasti tuhdinkin aterian.

Lue myös: Sitruunasta raikkautta – reseptit alkupaloista jälkiruokiin

1. Sitruunapiirakka – täydellinen yhdistelmä kirpeyttä ja pumpulinpehmeää makeutta

Suloisen makea ja pirteän kirpakka sitruunatorttu, lemonpie, on amerikkalaisen piirakkaperinteen parhaita herkkuja. Amerikkalainen sitruunatorttu sopii niin kahvipöydän herkutteluhetkeen kuin juhla-aterian suussa sulavaksi jälkiruoaksi. Tämän luksuspiirakan teko vaatii hieman aikaa ja vaivaa, mutta on taatusti kaiken sen arvoinen.

Muista nyppiä taikinan ainekset yhteen rivakasti. Jos taikinaa vaivaa liian kauan, pohjasta saattaa tulla sitkeä.  Nypittävän rasvan, voin tai margariinin, tulee olla kylmää. Kun olet sekoittanut taikinan ja taputellut sen piirakkapohjaan, anna sen levätä rauhassa jääkaapissa noin vartin ajan.

Sitruuna-marenkitortun täyte on sitruunankuorella maustettua kiisseliä, joka saa lopuksi hunnukseen pilvenpehmoisen marengin.   Marengin makea pumpulimainen maku yhdistettynä raikkaan kirpeään sitruunaan tekee tästä tortusta vastustamattoman.

Sitruunatorttu marenkihunnulla

Katso ohje: Sitruunatorttu

2. Sitruunapiirakka valmistuu pellillä

Tämä sitruunapiirakka leivotaan uuninpellillä ja sillä saa suut makeaksi isommaltakin joukolta. Neliön muotoon leivotusta piirakasta saa kätevästi leikattua myös annospalat tai leivokset. Leivokset voi koristella oman maun mukaan kauden hedelmillä tai pakasteesta löytyvillä marjoilla. Jos haluat tehdä piirakanpalasta todella korean leivoksen, pursota leivoksen reunaan kermavaahtoruusuke.

Sitruunapiirakan taikina on helppotekoinen ja sekoittuu sukkelasti monitoimikoneessa.  Mantelijauhe tuo piirakan pohjaan hienostuneen säväyksen, joka sopii hyvin yhteen sitruunaisen täytteen kanssa.

Sitruunaleivos

Katso ohje: Sitruunapiiras

3. Sitruunamuffinit marenkihunnulla

Jos perinteinen sitruunapiirakka ei iske, tee vaihteeksi sitruunalla maustettuja muffineita. Niiden taikinaa raikastaa limerahka ja sisuksissa piilee raikas appelsiini-sitruunakiisseli.  Suussasulavat muffinit viimeistellään pumpulin pehmeällä, makealla marengilla. Kaunis paahdetun ruskea pinta tehdään marenkiin kaasupolttimella tai uunissa grillivastuksen alla.

Voit tehdä sitruunamuffinit jo päivää ennen tarjoilua valmiiksi ja hunnuttaa marengilla vasta juuri ennen tarjoilua.

sitruunamuffinit marnekihunnulla

Katso ohje: Appelsiini-sitruuna-marenkimuffinit

Hyödynnä koko sitruuna

Sitruunasta hyödynnetään leivonnassa sekä mehu että kuoret. Mehu irtoaa sitruunasta parhaiten, kun huuhdot hedelmät lämpimällä vedellä ja pyörittelet sitruunaa hetken käsissäsi tai pöydän pintaa vasten.

Sitruunankuorta käytetään mausteena. Raastettu sitruunankuori antaa kastikkeisiin, jälkiruokiin ja leivonnaisiin makua ja aromia. Käytä mieluiten luomuhedelmien kuorta tai pese sitruunat todella hyvin lämpimän veden alla harjaten.

Sitruskuorimella tai kuorimaveitsellä saat sitruunankuoresta suikaleita. Raastimella raastettaessa terä kannattaa suojata voipaperipalalla, jonka pinnasta raaste on helppo ottaa talteen.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sitruunapiirakka kolmella eri tyylillä – kurkkaa Kotilieden raikkaat reseptit!

Gunilla Nordström-Piipponen

Sitruunapiirakka 3.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.