Skandinaavinen joulumenu

Skandinaavinen joulumenu kokoaa perinteiset ja uudet herkut joulun juhlapöytään.

Joulu syntyy perinteistä, mutta klassikoitakin on lupa hieman päivittää. Raikasta graavikala puolukoilla, anna pirteän porotartarin sekä pehmeän broilerinmaksapateen yllättää vieraasi ja nosta suolakuoressa kypsennetty taimen aterian päätähdeksi. 

Lue myös: Perinteinen joulumenu

Kalapöytään katetaan jokaiselle jotakin 

Juhlan paras kattaus on pohjoismainen, kylmä kalapöytä, johon katetaan ainakin siikaa, silliä ja silakkaa.

Puolukkagraavattu siika on perinteinen jouluruoka tyylikkäällä twistillä. Kalafileiden pinta peitetään puolukkasurvoksella ja niiden annetaan tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Ohuen ohuiksi viipaleiksi leiktatut fileet maistuvat sellaisenaan tai makean saaristolaisleivän kanssa.

puolukkagraavattu siika

Päivitä tuttu graavikala pirteäksi puolukoilla. Kuva: Mirva Kakko

Ohje: Puolukkagravattu siika

Espanjassa pienet sardellit marinoi­daan etikassa ja oliiviöljyssä. Suo­malainen versio syntyy silakois­ta, jotka saattavat olla parhaita kos­kaan tekemiäsi! Valkosipuli, persilja sekä valkopippuri maustavat viinietikassa marinoituneet silakkafileet makoisiksi. Nahka on helppo irrottaa hieman kohmeisesta fileestä, vink vink!

silakka-boquerones

Suomalainen versio suositusta espanjalaisesta alkupalasta tehdään sardellien sijaan silakasta. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Silakka-boquerones

Venäläinen silli tuo joulupöytään slaavilaisia makuja ja korvaa perinteisen rosollin. Tarjoa sillin kanssa etikkapunajuurten ja -kurkkujen, kovaksi keitettyjen kananmunien ja ruohosipulin sekoitusta. Viinietikkamarinadin voit halutessasi korvata myös kermaviilistä ja sinapista sekoitetulla kastikkeella. 

venäläinen silli

Venäläinen silli korvaa perinteisen rosollin. Kuva: Norman Ojanen

Ohje: Venäläinen silli

Alkupalapöydän lihaisat suosikit

Broilerinmaksasta tulee kuohkean maukas maksapatee, joka maistuu alkuruokana. Tarjoa sen kanssa glögissä kiehautettuja omenalohkoja tai kirpakkaa hyytelöä. Tuoreet salvianosat viimeistelevät ylellisen pateen.

maksapatee ja glögiomenat

Maksapatee, salvia ja glögiomenat sopivat hyvin yhteen. Kuva: Ari Heinonen

Ohje: Maksapatee ja glögiomenat

Kylmäsavuporosta, etikkapunajuurista ja piparjuurituorejuustosta sekoitettu porotartar herättää alkupalapöydässä ihastuksen huokauksia niin raikkaan täyteläisen makunsa kuin pirteän pinkin ulkonälönsäkin ansiosta. Tarjoile porotartat ruisleivän tai palttoonapin päällä ja viimeistele puolukoilla sekä krassilla.

porotartaria ruisleivällä

Puolukoilla viimeistelty porotartar tarjoillaan ruisleivän päältä. Kuva: Paula Kukkonen

Ohje: Porotartar ruisleivällä

Suolakuoressa kypsennetty taimen korvaa joulukinkun

Joulupöydässä voi tarjota kalaa pääruokanakin. Kokonaisena kypsennetystä taimenesta riittää isollekin joukolle. 

Näppärä ja näyttävä kikka on kypsentää kala suolakuoreen kääräistynä. Tuhtia suolakerrosta ei tarvitse pelästyä. Karkeaan merisuolaan peitelty taimen kypsyy uunissa vaivattomasti ja kala pysyy taatusti mehevänä.

suolakuoressa kypsennetty taimen

Suolakuoressa kokonaisena kypsennetty taimen korvaa joulupöydässä perinteisen kinkun. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Suolakuoressa kypsennetty taimen 

Rapsakka ja raikas fenkolisalaatti on joulupöydän kaunis kevennys. Lempeähappoisesta luonnonjogurtista syntyy mainio kastike aniksen makuiselle fenkolisalaatille.

fenkolisalaatti ja jogurttikastiketta

Kala ja anikseen vivahtava fenkoli ovat kuin luodut toisilleen. Kuva: Riikka Hurri

Ohje: Fenkolisalaatti ja jogurttikastike

Perinteiset joululaatikot korvaa kermainen lanttugratiini, jonka maukas ja rapea pinta syntyy parmesaanijuustosta sekä panko-korppujauhoista. Alkusyksyn kuivattu tattisato antaa hienostuneen säväyksen mehukkaalle lanttugratiinille.

tateilla maustettu lanttugratiini

Unohda perinteiset laatikot ja kokeile vaihteeksi lanttugratiinia. Kermainen sisus ja rapea pinta hurmaavat taatusti. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Tateilla maustettu lanttugratiini

Makean raikas aterian päätös:

Valkosuklaa-piimäpannacotta on täydellinen päätös juhla-aterialle: makea, muttei liian raskas. Kaneli maustaa jälkiruoan jouluisaksi ja lakkahillo viimeistelee makuelämyksen.

valkosuklaa-piimäpannacotta

Suomalainen versio suositusta italialaisesta jälkiruoasta eli pannacottasta tehdään piimästä ja viimeistellään lakkahillolla. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Valkosuklaa-piimäpannacotta

Keskustelu

Kommentoi juttua: Skandinaavinen joulumenu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X