Skandinaavinen joulumenu
Skandinaavinen joulumenu kokoaa perinteiset ja uudet herkut joulun juhlapöytään.
Skandinaavinen joulumenu, samalla tuttu ja erilainen joulumenu hurmaa mauillaan. Joulu syntyy perinteistä, mutta klassikoitakin on lupa hieman päivittää. Raikasta graavikala puolukoilla, anna pirteän porotartarin sekä pehmeän broilerinmaksapateen yllättää vieraasi ja nosta suolakuoressa kypsennetty taimen aterian päätähdeksi.
Lue myös: Perinteinen joulumenu
Skandinaavinen joulumenu alkaa kalaruoilla
Juhlan paras kattaus on pohjoismainen, kylmä kalapöytä, johon katetaan ainakin siikaa, silliä ja silakkaa, jokaiselle jotakin.
Puolukkagraavattu siika on perinteinen jouluruoka tyylikkäällä twistillä. Kalafileiden pinta peitetään puolukkasurvoksella ja niiden annetaan tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Ohuen ohuiksi viipaleiksi leiktatut fileet maistuvat sellaisenaan tai makean saaristolaisleivän kanssa.
Ohje: Puolukkagravattu siika
Espanjassa pienet sardellit marinoidaan etikassa ja oliiviöljyssä. Suomalainen versio syntyy silakoista, jotka saattavat olla parhaita koskaan tekemiäsi! Valkosipuli, persilja sekä valkopippuri maustavat viinietikassa marinoituneet silakkafileet makoisiksi. Nahka on helppo irrottaa hieman kohmeisesta fileestä, vink vink!
Ohje: Silakka-boquerones
Venäläinen silli tuo joulupöytään slaavilaisia makuja ja korvaa perinteisen rosollin. Tarjoa sillin kanssa etikkapunajuurten ja -kurkkujen, kovaksi keitettyjen kananmunien ja ruohosipulin sekoitusta. Viinietikkamarinadin voit halutessasi korvata myös kermaviilistä ja sinapista sekoitetulla kastikkeella.
Ohje: Venäläinen silli
Alkupalapöydän lihaisat suosikit
Broilerinmaksasta tulee kuohkean maukas maksapatee, joka maistuu alkuruokana. Tarjoa sen kanssa glögissä kiehautettuja omenalohkoja tai kirpakkaa hyytelöä. Tuoreet salvianosat viimeistelevät ylellisen pateen.
Ohje: Maksapatee ja glögiomenat
Kylmäsavuporosta, etikkapunajuurista ja piparjuurituorejuustosta sekoitettu porotartar herättää alkupalapöydässä ihastuksen huokauksia niin raikkaan täyteläisen makunsa kuin pirteän pinkin ulkonälönsäkin ansiosta. Tarjoile porotartat ruisleivän tai palttoonapin päällä ja viimeistele puolukoilla sekä krassilla.
Ohje: Porotartar ruisleivällä
Suolakuoressa kypsennetty taimen korvaa joulukinkun
Joulupöydässä voi tarjota kalaa pääruokanakin. Kokonaisena kypsennetystä taimenesta riittää isollekin joukolle.
Näppärä ja näyttävä kikka on kypsentää kala suolakuoreen kääräistynä. Tuhtia suolakerrosta ei tarvitse pelästyä. Karkeaan merisuolaan peitelty taimen kypsyy uunissa vaivattomasti ja kala pysyy taatusti mehevänä.
Ohje: Suolakuoressa kypsennetty taimen
Rapsakka ja raikas fenkolisalaatti on joulupöydän kaunis kevennys. Lempeähappoisesta luonnonjogurtista syntyy mainio kastike aniksen makuiselle fenkolisalaatille.
Ohje: Fenkolisalaatti ja jogurttikastike
Perinteiset joululaatikot korvaa kermainen lanttugratiini, jonka maukas ja rapea pinta syntyy parmesaanijuustosta sekä panko-korppujauhoista. Alkusyksyn kuivattu tattisato antaa hienostuneen säväyksen mehukkaalle lanttugratiinille.
Ohje: Tateilla maustettu lanttugratiini
Skandinaavinen joulumenu saa makean raikkaan päätöksen
Valkosuklaa-piimäpannacotta on täydellinen päätös juhla-aterialle: makea, muttei liian raskas. Kaneli maustaa jälkiruoan jouluisaksi ja lakkahillo viimeistelee makuelämyksen.
Ohje: Valkosuklaa-piimäpannacotta
Kommentoi
Kommentoi juttua: Skandinaavinen joulumenu