Slow food hautuu hitaasti

Kotimaisesta karitsasta ja juureksista hartaasti haudutettu slow food myös nautiskellaan ajan kanssa. Maistuisiko karitsanpotka tai lapapaisti?

Pakkasella maistuu tuntikausia meheväksi hautunut uunipata, jonka raaka-aineet pyritään hankkimaan läheltä.

Pataruokiin sopivat pitkää haudutusta vaativat edulliset ruhon osat, kuten lapa, etuselkä, potka ja rinta- tai niskapalat.

Esimerkiksi karitsan lapa sopii hyvin keittojen sekä pata- ja uuniruokien ainekseksi, ja karitsan potka on paistia tai fileitä edullisempaa ja maukkaampaa.

Juurekset, sipulit, kaalit ja perunat antavat ruoalle täyteläisyyttä. Makua ja tuoksua tuovat talviset yrtit: rosmariini, timjami, salvia ja laakeri sekä pippurit, chili ja kanelitanko.

Haudutettu karitsanpotka saa muhia uunin lempeässä lämmössä kymmenenkin tuntia. Rauhassa kypsyneen potkan parina tarjoillaan kermassa haudutettuja juureksia ja punaviinikastiketta.

Karitsan lapapaisti kypsyy uunissa noin kolmessa tunnissa. Lapa kääritään foliopakettiin sipulien, juureksien ja yrttien kanssa. Kun mukaan lisää vielä perunoita, saa särän tapaisen aterian.

Lue myös:
Pataruoka maistuu pakkasella
Pataruokaa hitaasti haudutellen

Kuvat: Kristiina Kurronen

 

Keskustelu

Kommentoi juttua: Slow food hautuu hitaasti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X