Ruoka

Soffritto antaa ruokiin uskomattoman makupohjan – vain kolme ainesta ja kokkaat bolognesen ja lasagnen kuin italialainen nonna

Italialaisten ihmepaistos soffritto saa kaiken ruoan maistumaan paremmalta. Opettele sen tekeminen, jos haluat parempaa ruokaa kotona.

Soffritto on italiankielinen nimitys sipulista, selleristä ja porkkanasta tehdylle makupohjalle. Sitä voisi kutsua ihmepaistokseksi, joka on kaiken alku ja juuri. Se tehdään ensin, sen jälkeen aloitetaan ruoanvalmistus.

Mikä ihmeen soffritto? Opettele muistisääntö 2-1-1

Soffritto nimi tulee soffriggere-verbistä, joka tarkoittaa raaka-aineiden kuullottamista. Kasviksista saadaan kuullottamalla irti enemmän makua, etenkin makeutta ja makujen syvyyttä. Perusohjeeseen tulee kaksi osaa sipulia, yksi osa selleriä ja yksi osa porkkanaa. Lisäksi tulee öljyä tai voita rasvaksi kuullotukseen.

Kasvikset leikataan pieneksi kuutioksi ja kuullotetaan miedolla lämmöllä pitkään pannulla tai kattilassa.

soffritto
Soffrittolla teet monesta ruoasta paljon paremman makuista.  © Pia Inberg

Soffritto – italialaisen ruoan perusta

Soffritto syntyy porkkanan, sipulin ja sellerin pitkän kuullottamisen tuloksena. Ainekset yhdessä muodostavat täydellisen täyteläisen maun, joka on monen italialaisen ruoan perusta. Soffritto tehdään usein lasagnen, pastakastikkeen, risoton, keiton tai patojen pohjaksi makua tuomaan.

Soffrittoja on erilaisia, riippuen missä Italian maakunnassa kokkaillaan. Osaan tulee mukaan tuoreita yrttejä, rasva voi olla maakunnasta riippuen oliiviöljyä, voita tai laardia.

Myös makupohjan kasvikset vaihtelevat. Lihaisan ruoan pohjaksi saatetaan tehdä soffritto punasipulista ja jos ollaan valmistamassa munakoiso- tai kesäkurpitsaruokaa mukaan laitetaan valkosipulia tai keltasipuli korvataan sillä. Myös punainen soffritto on yleinen. Silloin siihen lisätään tuoretta tomaattia tai tomaattipyreetä.

soffritto
Soffrittoon tulee 2 osaa sipulia, yksi osa porkkanaa ja yksi osa varsiselleriä. © Pia Inberg

Makupohjaa hyödynnetään muuallakin kuin Italiassa

Soffritto ei ole vain italialaisten tapa. Monissa ruokakulttuureissa on oma nimityksensä samanlaiselle makupohjalle. Ranskassa sitä kutsustaan nimellä mirepoix.

Soffritto sopii myös suomalaisen ruoan kokkaukseen. Se on hyvin yksinkertainen valmistaa, mutta saat sillä yllättävän pohjan lähes ruoalle kuin ruoalle.

Suomalaiseen makupohjaan voisi laittaa mukaan porkkanan lisäksi kuutioitua lanttua, palsternakkaa tai naurista. Makupohja toimii erityisen hyvin kalakeiton, siskonmakkarakeiton, jauhelihakastikkeen ja makaronilaatikon pohjana.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Soffritto antaa ruokiin uskomattoman makupohjan – vain kolme ainesta ja kokkaat bolognesen ja lasagnen kuin italialainen nonna

Sinun täytyy kommentoidaksesi.