Ruoka

Sofi Oksanen "pimplasi" toscapiirakan manteleilla ja päärynöillä – upea aromi on peräisin kokkaavan kirjailijan käyttämästä salaisesta ainesosasta

Sofi Oksasen päärynä-toscapiirakka sai alkunsa, kun hän kehitti arabilukijoilleen reseptin, joka esitteli suomalaista ruokakulttuuria arabimaista saatavista raaka-aineista. Jälkiruoan pääraaka-aine manteli on tuttu myös kirjailijan toisen kotimaan, Viron konditorioista. Matkoilla kirjailija tutkii etukäteen ruokakaupat ja ravintolat, sillä ruoka on hänelle portti paikalliseen yhteiskuntaan.

Kun koronapandemia perui kirjakiertueet keväällä 2020, kirjailija Sofi Oksanen alkoi järjestää punakaapillisessa keittiössään Koronakeittiö-Instagram-livelähetyksiä, joissa hän laittaa ruokaa ja keskustelee kirjallisuudesta.

Nyt Sofin keittiöön pääsee kurkistamaan tietokirjailija Tuija Välipakan uutuuskirjassa Kirjailijan keittiössä (2022), jossa 12 kirjailijaa kertoo suhteestaan ruokaan.

Kahden intohimon, kirjallisuuden ja ruoanlaiton, yhdistäminen on Sofille luontevaa. Molemmissa toteutuvat paitsi luovuus myös hänen kirjoistaan tuttu historiallis-kulttuurinen ulottuvuus. Ei ole sattumaa, että Finlandia-palkitussa Puhdistuksessa (2008) elintarvikepulasta kärsineessä Neuvosto-Virossa asuva päähenkilö Aliide valmistaa talvisalaattia eli etikalla, suolalla ja sokerilla säilöttyjä kasviksia.

”Näen ruokakulttuurin porttina yhteiskuntaan ja sen ymmärrykseen ja tuntemukseen. Kunkin maan ja yhteisön historia on muovautunut ruoan ja sen saatavuuden, hankinnan, metsästyksen, kalastuksen, maanviljelyn ja kauppasuhteiden kautta”, Yhdysvalloissa matkaileva Sofi vastaa Kotiliedelle sähköpostitse.

Sofi Oksanen
Kirjailijan Koronakeittiö-kokkausliveissä on vieraillut kollegoita Rosa Liksomista Juha Vuoriseen. Haaveena olisi kokkaustuokio ukrainalaiskirjailija Oksana Zabuzhkon kanssa. ”Hän on loistava tarinankertoja ja hyvää juttuseuraa. Sitä paitsi tykkään ukrainalaisesta keittiöstä, joten saisin varmasti hyviä vinkkejä.” Kuva: Toni Härkönen

Yksi kirjailijan oman keittiön peruselementeistä on manteli, joka on perintöä Sofin virolaisen äidin kotimaasta.

”Manteli kuuluu keskieurooppalaiseen kahvilakulttuuriin, joka on Suomessa vieraampaa”, Sofi selittää ja kertoo viimeksi leiponeensa ystävälleen tuliaiseksi gluteenittoman mantelikakun.

Mantelin asema Viron konditorioissa ulottuu keskiajalle, jolloin mantelijauhoista ja tomusokerista valmistettu marsipaani rantautui Tallinnaan hansakauppiaiden mukana. Pääkaupungista löytyy tänäkin päivänä marsipaanimuseohuone, jossa on esillä 200 marsipaanikuviota.

Sofille marsipaani tuli tutuksi 1980, kun Moskovassa järjestettiin olympialaiset. Kolmevuotias ihasteli Tallinnassa olympialaisten kunniaksi marsipaanimassasta taiteiltuja figuureja.

”Kyseisen olympiavuoden symboliksi tuli Moskovassa Miska, mutta Neuvosto-Virolla oli oma olympiahahmo, Vigri-hylje.”

Lue myös: Sofi Oksanen: ”Kauneusalan ongelmat tulivat kotikulmilleni”

Sofi Oksasen päärynä-toscapiirakka – mantelia neljässä eri muodossa

Manteli on pääraaka-aine myös yhdessä Sofi Oksasen bravuureista, päärynä-toscapiirakassa. Sitä on tortussa niin marsipaanina, jauhoina, karvasmantelina kuin mantelilastuinakin.

Resepti ei kuitenkaan ole peruja Neuvosto-Virosta, vaan syntynyt Sofin omassa keittiössä 2021, kun hänen romaaninsa Kun kyyhkyset katosivat ilmestyi arabiaksi. Kustantajan toiveena oli, että Sofi tekisi Koronakeittiö-jakson, jossa hän kokkaisi jotakin, joka soveltuisi muslimien viettämään Eid-juhlaan.

Ruoanlaitto ei ollut kokkaamalla rentoutuvalle kirjailijalle ongelma. Kun Sofi tapaa kansainvälisiä kustantajia tai kirjailijoita, hän esittelee aina suomalaista ruokakulttuuria illallisen tai lounaan muodossa. Tavallisesti tarjolla on mustikka- tai puolukkapiirakkaa tai joku suolainen piiras hapankorppupohjalla.

Nyt oli kuitenkin keksittävä jotain muuta, sillä lähetystä ruudun kautta katsovalla arabiyleisöllä ei olisi mahdollisuutta lähteä mustikkaan tai puolukkaan. Pieni haaste sai kirjailijan innostumaan.

”Rakastan eniten juuri tällaisia tilanteita, joissa on keksittävä jotain uutta tiettyyn tilanteeseen.”

Siispä hän tarkisti, mitä raaka-aineita olisi helposti saatavilla jokaisessa 22 arabimaassa. Yksi niistä oli manteli. Siitä Sofi sai ajatuksen toscasta, suomalaisesta klassikkokakusta, joka on kuorrutettu mantelilastuilla.

”Pidän perustoscaa vähän tylsänä, vaikka toscakuorrutteen maku onkin hyvä. Se selvästi kaipasi pimplausta.”

Sofi Oksasen päärynätosca.
Sofi Oksasen päärynä-toscapiirakka saa makua valkoviinissä kuullotetuista päärynöistä.  Jälkiruoan seurana hän nauttisi itse ehkä calvadosin tai päärynäviinasnapsin. Kuva: Tuija Välipakka

Mantelin pariksi Sofi keksi päärynät. Yksi kirjailijan leivonnaisten tavaramerkeistä on alkoholi, joka antaa niille oman arominsa. Arabiyleisölle kuvattavaa Koronakeittiö-jaksoa varten Sofi kehitteli muslimeille sopivan alkoholittoman version, mutta omaan toscaansa hän kuullottaa päärynät valkoviinissä.

Päärynöistä kirjailijan mukaan paras on tasalaatuinen ja selkeämakuinen, ympäri vuoden saatava Conference-lajike.

”Conference on yllättävän kiinteämaltoinen, sopii hyvin valkoviinissä kuullottamiseen, ei muussannu liian helposti.”

”Ja Conference kypsyy kauniisti”, Sofi lisää.

Matkoilla kiinnostavat ruokakaupat ja ravintolat – ja niiden jälkiruokalistat

Kun Sofi Oksanen matkustaa Suomen rajojen ulkopuolelle, hän perehtyy etukäteen paikalliseen ruokakulttuuriin ja ruokakauppoihin ja tutkii ravintoloiden arvostelut – myös työn takia.

Työstäessään romaania Sofi lukee ruoista, joita romaanin tapahtumapaikassa syödään ja valmistaa kotonaan annoksia, joita hänen henkilönsä mahdollisesti laittaisivat. Näin Sofi toimi esimerkiksi kirjoittaessaan Kiovaan sijoittuvaa Koirapuisto-romaaniaan (2019).

Kauppojen maustehyllyt ja ravintoloiden annokset voivat olla kirjailijalle myös ainoa tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin, jos työmatka on tiukasti aikataulutettu. Ravintolassa Sofi valitsee aina ensimmäisenä cocktailin, sitten jälkiruoan ja alkuruoan, viimeiseksi pääruoan.

”Jos jälkiruokalista on aivan mahtava, on kovin harmi, jos ei enää jaksa jälkiruokaa alkupalojen ja pääruoan jälkeen”, Sofi perustelee.

Tällä hetkellä Sofi on Utahissa, Yhdysvalloissa, joka ei kirjailijan mukaan kuulu varsinaisesti maailman jälkiruokaosavaltioihin. Vihannekset, etenkin tomaatit, ovat kuitenkin selvästi parempia kuin Suomessa.

”Entä sitten kesäkurpitsat! Nekin joko yhdysvaltalaista tai meksikolaista tuotantoa, ja mikä ero niissä onkaan Suomessa saataviin kesäkurpitsoihin! Malto on kiinteämpi ja siemeniä vähemmän.”

Lue myös Annan juttu: Sinikka Sokka, Kari Hotakainen ja muut julkkikset esittelivät arkibravuurinsa – arvaatko heti kuvista, mikä on kenenkin ruoka?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sofi Oksanen "pimplasi" toscapiirakan manteleilla ja päärynöillä – upea aromi on peräisin kokkaavan kirjailijan käyttämästä salaisesta ainesosasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.