Ideoita ruoanlaittoon

Soijarouhe sopii moneen – poimi parhaat vinkit!

Monipuolinen, rutkasti proteiinia ja kuitua sisältävä soijarouhe on mahtava arkiruoan raaka-aine. Siitä valmistuvat vaivatta tutut kotiruoat makaronilaatikosta kastikkeisiin ja tortillan täytteistä lasagneen.

Ronskilla maustamisella soijarouhe maistuu myös vannoutuneelle jauhelihan ystävälle. Poimi vinkit soijarouheen käyttöön ja parhaat arjen luottoreseptit.

Lue myös: Haluatko syödä enemmän proteiinia? Kasvisproteiini täyttää vatsan kevyesti – katso 6 ohjetta

Soijarouhe on arjen tuttu konkari, joka pesee uudet kasviproteiinivalmisteet mennen tullen niin käyttömahdollisuuksien kuin hintansakin puolesta. Monelle kasvissyöjälle soijarouhe on perusruokaa, mutta sekasyöjänkin kannattaa pitää pussillinen rouhetta kaapissa varalla. Monipuolinen soijarouhe on maukas ja edullinen arkiruoan raaka-aine, joka säilyy kuiva-ainekaapissa käyttökelpoisena ja hyvänä pitkään.

Soijarouhe on vegaaninen tuote, joka valmistetaan soijapavusta kylmäpuristamalla. Soijarouhetta myydään vaaleana sekä tummana ja sitä löytyy pienimpienkin markettien valikoimista. Tumma soijarouhe värjätään sokerikulöörillä, muuta eroa sillä ei vaalean kanssa ole.

Näin käytät soijarouhetta

Soijarouhe on itsessään mauton ja varsin tylsän makuinen. Se kuitenkin imee itseensä runsaasti makuja ja taipuu siten moneen. Ennen syöntiä soijarouhe on turvotettava vedessä tai esimerkiksi kasvisliemessä.

Soijarouheen kanssa kannattaa käyttää reippaasti öljyä sekä mausteita, suolaa unohtamatta. Paista rouhe pannulla reilussa lorauksessa öljyä, lisää joukkoon mausteet huolellisesti sekoittaen ja paista vielä pieni hetki. Lisää sitten neste ja anna porista hiljalleen. Soijarouhe on valmista, kun neste on imeytynyt.

Soijarouheen voi valmistaa myös turvottamalla sitä kasvisliemessä kymmenisen minuuttia. Valuta sitten ylimääräinen neste siivilässä ja lisää turvonnut soijarouhe haluamaasi ruokaan. Jos teet soijarouheesta kastiketta tai keittoa, voit sekoittaa soijarouheen ruokaan myös kuivana. Kypsyessään se imee itseensä makua ja nestettä.

Jos soijarouheen maku tai rakenne tuntuvat vierailta, sekasyöjä voi totutella makuun korvaamalla ensin osan jauhelihasta soijarouheella. Kun lihan ja rouheen paistaa yhtä aikaa, lihasta irtoava rasva mehevöittää ja maustaa soijarouhetta.

Mihin soijarohetta voi käyttää?

Jauhelihan tavoin soijarouheesta saa kokattua hyvin monenlaisia ruokia mausteita vaihtamalla. Lähes kaiken, mitä jauhelihasta valmistetaan, voi tehdä myös soijarouheesta. 

Spagettikastikkeessa jauhelihan voi korvata soijarouheella ja lihaliemen kasvisliemellä, niin ruoka taipuu myös vegaaniseen ruokavalioon. Paista soijarouhe pannulla reilussa määrässä öljyä ja lisää tarvittaessa sekä mausteiden että nesteen määrää. Maukas kasviksilla höystetty kastike sopii tarjottavaksi pastan kanssa, mutta se sujahtaa sulavasti myös lasagnen täytteeksi.

jauhelihakastike
Bolognesekastike on arjen suosikkiruoka. Kokeile tehdä se jauhelihan sijaan vaihteeksi soijarouheesta. Kuva: Norman Ojanen/Kuvaryhmä/SKOY

Ohje: Jauhelihakastike 

Jos kaipaat arkiruokaasi menoa ja meininkiä, kokeile Meksikon makuista chili sin carnea soijarouheesta. Kidneypavuilla tukevoitettua ja ronskeilla mausteilla höystettyä chili sin carnea voi lusikoida myös tortillojen ja tacojen täytteeksi.

chili sin carne
Chili sin carne on kasvissyöjälle ja vegaanillekin sopiva versio tututsta meksikolaisruoasta, chili con carnesta. Jauhelihan korvikkeeksi chili sin carneen voi kokeilla soijarouheen lisäksi myös quornia tai seitania. Kuva: Norman Ojanen/Kuvaryhmä/SKOY

Ohje: Chili sin carne

Sujauta soijarouhetta kaalikääryleiden täytteeksi. Savoijinkaalikääryleet ovat herkullisia, kasvistäytteisiä kaalikääryleitä, joiden täyte tehdään soijarouheen lisäksi keitetystä riisistä ja viimeistellään kermalorauksella.

savoijinkaalikääryleet
Kasvissyöjän kaalikääryleet täytetään soijarouheella. Savoijinkaaliin tehtyinä lopputulos on huikean kaunis. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Savoijinkaalikääryleet

Makaronilaatikko on arjen luottopakki, joka valmistuu näppärästi ja edullisesti myös soijarouheesta. Kaksi desilitraa tummaa soijarouhetta on sopiva määrä vuoalliseen makaronilaatikkoa. Paista rouhe pannulla öljyssä ja lisää joukkoon mieleisesi mausteet sekä pari desilitraa nestettä. Hetken muhittuaan rouhe onkin valmis vuokaan.

Kokeile soijarouhetta esimerkiksi pippurisessa makaronilaatikossa, joka onnistuu ihanan helposti ilman makaronien keittämistä.

pippurinen makaronilaatikko
Makaronilaatikko onnistuu myös ilman makaronien keittämistä. Pippurinen juusto tuo arjen vuokaruokaan ihan uuden vivahteen. Kuva: Norman Ojanen/Kuvaryhmä/SKOY

Ohje: Pippurinen makaronilaatikko

Arjen perusruokien lisäksi soijarouhetta voi käyttää myös sidosaineeksi esimerkiksi jauhelihapihveihin ja lihapulliin korppujauhojen sijaan, sellaisenaan leivontaan esimerkiksi piirakoiden ja pasteijoiden täytteisiin sekä myslin tavoin jogurtin tai viilin höysteeksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Soijarouhe sopii moneen – poimi parhaat vinkit!

Testattu

Lihansyöjiä voi totuttaa soijarouheeseen myös käyttämällä reseptien (esim. soijarouhebolognesen) ehdottaman kasvisliemikuution sijaan lihaliemikuutiota.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.