Ruoka

Sorbetti sopii raikkaiden makujen ystävälle – näin valmistat jäisen jälkiruoan

Sorbetti on viileä kesäherkku ja jälkiruoka, joka kirjaimellisesti sulaa suuhun. Ota haltuun sorbetin valmistus ja hurmaa herkkusuut Kotilieden ohjeilla.

Sorbetti on ihanan raikas, jäädytetty kesäherkku, jolle parhaan maun antavat tuoreet marjat tai hedelmät. 

Toisin kuin jäätelöt, sorbetit syntyvät kokonaan ilman kermaa tai maitoa, joten ne ovat sopivia kesäjälkkäreitä myös maidotonta ruokavaliota noudattaville. 

Sorbetin alkuperä voidaan jäljittää Arabian niemimaalle, jossa paikalliset valmistivat jäädytettyjä herkkuja lumesta tai jäästä sekoittamalla niitä hedelmämehuihin, hunajaan tai mausteisiin. Ranskassa ja Italiassa sorbetin suosio kasvoi 1500- ja 1600-luvuilla. Siitä tuli suosittu herkku hovipiireissä, ja se levisi lopulta kaikkien saataville. Nykyään sorbetti on suosittu jäätelön vaihtoehto, etenkin niille, jotka haluavat välttää maitotuotteita.

Sorbetti on raikas jälkkäri ilman maitoa

Sorbetin pääraaka-aineita ovat yleensä mehu, siirappi ja vesi. Rasvaa sorbetissa ei ole juuri lainkaan, mutta sokeria senkin edestä. Sokeria tarvitaan, sillä sokerin sulaminen nesteeseen muodostaa massan, jonka jäätymispiste on vettä alempi. Näin saadaan aikaiseksi massa, joka on jääkylmänä kostumukseltaan pelkkää jäätä pehmeämpää. 

Jäätelön rakenne on pehmeä ja kermainen, kun taas sorbetin koostumus on usein kevyempi ja kiteisempi. Kuohkean rakenteen sorbettiin saa myös lisäämällä siihen kananmunan valkuaista. Myös glukoosisiirappi parantaa sorbetin rakennetta, mutta sorbetti onnistuu ilman apuaineitakin.

Sorbettiin voi valita minkä tahansa marjan tai hedelmän. Tärkeää on, että valittu aines on todella hyvän makuista, sillä siltä myös sorbetti tulee maistumaan. Mallia sorbetin valmistukseen voi ottaa esimerkiksi alla olevista ohjeista. 

Sorbetti: ohje moneen makuun 

Mansikkasorbettiin ja raparperisorbettiin käytetään mansikoiden ja raparperin lisäksi vain sitruunamehua, sokeria ja vettä. Molemmat sorbetit ovat siis paitsi maidottomia, myös munattomia, gluteenittomia ja vegaanisia.

Juhlava mansikkasorbetti on suloinen päätös kesäiselle grilliaterialle. Aikuisille voi tarjota sorbetin kanssa tilkan mansikkalikööriä. Myös appelsiinisorbetti on herkku aikuiseen makuun, sillä sitä voi terästää lisäämällä mukaan tilkan sitruslikööriä.

Pirteän punainen viinimarjasorbetti on sekin raikkaan kesäinen herkku, joka sopii vaikka rapujuhlien raikkaaksi jälkiruoaksi. Kotipuutarhasta tai torikojusta poimitut punaherukat ja vadelmat antavat sorbetille kirpeän marjaisan maun, valkuainen tekee rakenteesta kuohkean. 

Trooppisen hedelmäinen mangosorbetti on hellepäivien helppo herkku, joka sekoitetaan kuohuviinistä, tomusokerista ja mehukkaista mangoista. 

Sitruunasorbetin voi tarjota jälkiruokana sellaisenaan tai vaikka mansikoiden kera, mutta raikas sorbetti sopii myös virkistäväksi väliruoaksi pitkällä aterialla. Ohje on kokkivelho Pekka Terävän käsialaa. 

Vaaleaa greippiä makeampi, punainen verigreippi antaa verigreippisorbetille kauniin värin ja veikeän maun. Greipinkuorista saa sorbetille hauskat tarjoiluastiat.

Lue myös Anna.fi: Jäätelö onnistuu ilman jäätelökonetta – poimi kesän 7 viileintä jäätelöohjetta

Juttua muokattu ja lisätty reseptilinkkejä 1.9.2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sorbetti sopii raikkaiden makujen ystävälle – näin valmistat jäisen jälkiruoan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.