Spelttipuuro, speltti tuo vaihtelua joulupuuroon

Speltti tuo vaihtelua joulupuuroon

Speltti tuo joulupuuroon uutta jujua ja ihanan pähkinäisen aromin. Katso tästä puuronkeittovinkit ja nauti herkullisesta puurosta jouluaatto-aamuna.

Speltti on vanha vehnälle sukua oleva viljalaji. Kokonaisista spelttijyvistä kevyesti hiottuja spelttihelmiä voidaan käyttää riisin tavoin vaikka joulupuurossa.

Speltti on hellä vatsalle, sen proteiinipitoisuus on vehnää suurempi. Vehnäallergikko saattaa sietää spelttiä, mutta keliaakikolle se ei sovi.

Speltillä saat joulupuuroon rouheampaa suutuntumaa ja ihanan pähkinäistä makua. Spelttiä voi myös lisätä esimerkiksi ohra-tai riisipuuroon.  Myllärin spelttipuuro haudutetaan hissukseen spelttihiutaleista ja tarjotaan voisilmän kera.

Joulupuuro perinteisesti

Perinteinen joulupuuro on tietysti täysmaitoon keitetty, pehmeä ja täyteläinen riisipuuro, johon on piilotettu manteli.

Mainio joulupuuro syntyy myös spelttivehnästä tai ohrasta, jotka molemmat ovat myös kotoisia lähivaihtoehtoja riisille.

Kokonaisista ohrasuurimoista haudutetun uunipuuron voi antaa hautua miedossa uunin lämmössä yön yli, jolloin kypsällä puurolla pääsee herkuttelemaan heti aattoaamuna.

Jouluyön uunipuuroon käytetään sekä riisi- että ohrasuurimoita, jotka saavat kypsyä uunivuossa yhdessä rusinoiden ja luumujen kanssa.

Joulupuuron kaverit

Kyytipojaksi joulupuurolle, speltillä tai ilman käy myös luumukiisseli, sekahedelmäkiisseli tai jouluinen marjakeitto, joka tehdään puolukasta tai karpalosta.

Lue myös:
Joulupuuro on aattoaamun herkku
Ruoka.fi: Joulupuuro

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Speltti tuo vaihtelua joulupuuroon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X