Suolasta makua

Suola on välttämätön ravintoaine, jota ilman emme voisi elää. Aikaisemmin se oli myös korvaamaton ruoan säilöntäaine ja arvokasta kauppatavaraa. Nykyään suola lähinnä maustaa ruokia ja parantaa leivonnaisten rakennetta.

Suolan liiallinen nauttiminen ei ole suotavaa. Viime aikoina kauppojen hyllyihin on ilmestynyt mitä erilaisimpia suoloja. Luonnonsuolat eli vuori-, kivi-, kristalli-, järvi- ja merisuolat ovat erilaisia. Maku vaihtelee myös alueiden kesken. Huippukokit saattavat suosia tietyn alueen suolaa sen maun takia.

Arvostetuimpia ovat puhtaat luonnonsuolat, joita ei ole käsitelty kemiallisesti ja jotka on valmistettu käsityönä. Perinteistä merisuolaakin löytyy kaupasta muun muassa nimillä hiutale-, sormi- ja gourmetsuola. Kokeilemalla löytää oman suosikkinsa. Joskus kilohinnaltaan halvin merisuola päihittää kymmenkertaisesti kalliimmat herkkusuolat.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Suolasta makua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X