Ruoka

Suomalainen menestysresepti 2021 -kilpailu ratkesi – härkäpavuista valmistettu pyörykkä nappasi voiton

Suomalainen menestysresepti 2021 -kilpailussa voiton nappasi ravintoloitsija Marjaana Pohjola ja hänen kehittämänsä Fallero, joka on suomalaisista härkäpavuista valmistettu falafel.

Kesän ajan MTV3-kanavalla pyörinyt Suomalainen menestysresepti 2021 -kilpailussa on käyty tiukkaa taistelua parhaasta suomalaisesta ruokainnovaatiosta. Keskiviikkoillan lähetyksessä voittajaksi valittiin Fallero, suomalainen versio Lähi-idän falafeleista.

Fallero on yleensä kikherneistä tehdyn falafelin ekologisempi versio. Pyörykät valmistetaan suomalaisista härkäpavuista, kasviksista ja mausteista.

Kotiliesi haastatteli voittaja Marjaana Pohjolan heti voittouutisen tultua julkisuuteen.

”Tosi hyvältähän tämä tuntuu. Fallerolla on nyt pitkä matka takana. Täydellisen tuotteen eteen on tehty töitä vuoden verran ja olemme tiimin kanssa erittäin onnellisia voitosta. Olo on helpottunut, sillä kuuden kuukauden puristus on saatu viimein päätökseen. Toisaalta tästä ne työt oikeasti vasta alkavat”, Marjaana Pohjola sanoo ja nauraa.

Suomalainen menestysresepti 2021 -voittaja Marjaana Pohjolan on helppo hymyillä. Falleroa tulee myyntin aluksi kahta eri makua. Ehkä jo jouluksi saadaan kolmas maku kauppoihin.
Suomalainen menestysresepti 2021 -voittaja Marjaana Pohjolan on helppo hymyillä. Falleroa tulee myyntin aluksi kahta eri makua. Ehkä jo jouluksi saadaan kolmas maku kauppoihin. Kuva: Marjaana Pohjola

Kikherne vaihtui ekologiseen ja suomalaiseen härkäpapuun

Falleron tarina sai alkunsa turkulaisesta ravintolakeittiöstä. Pohjola on jo vuosia tehnyt tutuksi herkullisia kasvisruokiaan turkulaisissa Kuori- ja Roots Kitchen -ravintoloissan. Falafelit ovat olleet yksi Kuori-ravintolan hittituotteita jo pitkään. Matka itämaiseen tyyliin valmistetusta kikhernepyörykästä Suomalainen menestysresepti 2021 -kilpailun voittajaksi ja kotimaisista raaka-aineista teollisesti valmistetuksi härkäpapufalafeliksi on tinkimättömän kehitystyön tulosta.

”Idea sai alkunsa Kuori-ravintolan falafelbaarista. Falafelit ovat olleet ravintolan hittituotteita alusta asti. Koronan iskettyä keväällä 2020 jouduimme keksimään uuden tavan tarjota asiakkaillemme tuotteitamme. Aloitimme falafelien valmistamisen ja toimittamisen turkulaisiin kauppoihin kolme kertaa viikossa. Samalla mietimme, miten tuotetta voisi kehittää vieläkin paremmaksi, ekologisemmaksi ja kotimaisista raaka-aineista valmistettavaksi. Pian ulkomaalainen kikherne sai väistyä ja kehitimme loistavan tavan tehdä maukkaita falafeleja suomalaisista härkäpavuista.”

Pohjola myöntää, että härkäpapu oli alussa haastavampi valmistaa, se on kuivempi kuin kikherne, ja siksi falafelpyörykkätaikinaan piti laittaa mukaan jotain muuta. Kasvikset astuivat nopeasti kuvioon mukaan ja loppu onkin historiaa.

”Erityisen hienoa on se, että tuote on valmistettu nimenomaan kotimaisista härkäpavuista, jonka viljely on Suomelle erittäin merkittävää monistakin syistä. Härkäpapu sitoo typpeä ja tuottaa hyvää proteiinia. Tuote on paitsi hämmentävän lähellä ravintolatasoista tuotetta mutta myös täysin tekijöidensä näköinen. Kokonaisuudessa yhdistyivät tuotteen erinomainen laatu sekä skaalattavuus isoon tuotantoon. Teollisen valmistuksen näkökulmasta tuotteen makujen ja rakenteen suhteen on nähty huomattavan paljon vaivaa eikä kompromisseja ole tehty. Tuotteessa yhdistyvät luovalla tavalla pohjoismaiset raaka-aineet, kuten punajuuri, kaali ja herne, jotka näillä leveysasteilla ovat maailman parhaita”, kilpailun tuomaristoon kuuluva kokki ja ruoan monialayrittäjä Jyrki Sukula kommentoi.

Maku edellä kohti menestystuotetta

Marjaana Pohjolan Kuori- ja Roots Kitchen -ravintolat tunnetaan tinkimättömästi valmistetusta, innovatiivisesta ja maku edellä valmistetusta kasvisruoastaan.

”Olimme alusta lähtien hyvin periksiantamattomia tuotteen suhteen ja paiskimme todella paljon töitä, jotta saimme hiottua Kuori-ravintolasta tutun Falleron teollisessa tuotannossa mahdollisimman laadukkaaksi ja ravintolatasoiseksi. Nämä kuusi kuukautta ovat olleet tuotteellemme oikeanlainen kiihdytyskaista jatkoa varten. Tunnen suurta kiitollisuutta Suomalainen menestysresepti 2021 -ohjelmaa, tuomaristoa ja kilpakumppaneitamme kohtaan kaikesta avusta, mitä olemme kuluneen vuoden aikana saaneet – ja siitä, että olemme saaneet mahdollisuuden kehittää jotain aivan uutta ja innostavaa.” Pohjola iloitsee.

Fallerolle povataan jopa edellisvuosia kovempaa menestystä.

”Uskon vahvasti Falleron suosioon, jopa edelliskauden voittajatuotteen huippumyynnit ylittävänä. Fallerolla on monta vahvuutta, mutta suurin niistä on valloittava maku”, S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho toteaa.

”Kauden aikana näimme, miten äärimmäisesti tekijät sitoutuivat tuotteen kehittämiseen. Marjaanan intohimo edustaa juuri sellaista kehittäjäasennetta, jota alalle tarvitaan”, Sukula kommentoi.

Fallero – kasviproteiinia hyvällä omallatunnolla

Fallerosta tekee voittajatuotteen ekologisuuden ja kotimaisuuden rinnalla sen helppous. Tuotteella on myös Hyvää Suomesta -merkki, joka kertoo siitä, että tuotteen raaka-aineet ovat suomalaisia.

”Uskon, että Falleron yksi hyvä puoli on se, että pyörykät on niin helppo valmistaa kotona. Ne maistuvat sekä lapsille eetä aikuisille. Tuote on valmis syötäväksi heti, kun avaat pussin. Lämmitettynä se maistuu erityisen hyvälle. Parasta tapa on lämmittää Fallerot pannulla, uunissa tai Airfryerissä. Mikroon pyöryköitä ei kannata laittaa kypsymään, sillä koostumus ei tykkää mikron pistekuumenuksesta ja koostumus kärsii. Fallero on hyvän omantunnon ruokaa”, Pohjola kehaisee.

Fallero tulee myyntiin kahdella makuvariantilla: herne-lehtikaali ja punajuuri. Pohjola antaa muutaman tarjoiluvinkin.

”Fallerot maistuvat riisin ja tomaattikastikkeen kanssa, myös perunamuusi on mainio lisuke niille. Etenkin punajuuren makuinen Fallero on herkullinen nyt syksyllä sienikastikkeen kanssa. Toki molemmat voi tarjota myös Lähi-idän tyyliin pitaleivän välissä jogurttikastikkeen tai majoneesin, salaatin ja tomaattien kanssa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suomalainen menestysresepti 2021 -kilpailu ratkesi – härkäpavuista valmistettu pyörykkä nappasi voiton

Sammuli

Aivan varmasti hyvää, ja mikä tärkeää, lihaton, terveellinen ja kotimainen. Aion todellakin maistaa ensi tilassa =)

Sinun täytyy kommentoidaksesi.