Ruoka

Supisuomalaisia makuja

Mitä on perinteinen suomalainen ruoka?

Supisuomalaisuus voi olla makkaraa ja olutta, mutta paljon muutakin. Ruokalajit ovat muuttuneet ajan kuluessa paljon, mutta idästä ja lännestä saadut vaikutteet näkyvät suomalaisissa ruoissa edelleen.

Suomalaisia perusraaka-aineita ovat juurekset ja viljat, kala, riista, sienet ja marjat. Myös piimä ja kaali sopivat suomalaiseen makuun. Supisuomalainen ruoka kypsyy uunissa ja liedellä, hauduttaen ja paistaen.

Uunijuurekset ovat mukava lisäke uunimakkaralle. Paras kaalilaatikko on helppo valmistettava, mutta kaalikääryleet vaativat kokilta jo enemmän aikaa.

Kevyen juures-riistakeiton voit keittää lounaaksi töihin tai viikonloppuna perheelle. Keiton kaveriksi leivotaan vaivattomia perunarieskoja, sienirieskoja tai paistetaan nopeasti uunissa ruisleipätikkuja.

Kokeile myös mureaa poronkäristystä, johon voit käyttää pakastettua poronkäristyslihaa.

Perinteinen sienisalaatti ja punajuuripiirakka sopivat tarjottavaksi niin juhlissa kuin arkenakin.

Suomalaisten suosikkimarja, mustikka, sopii moniin jälkiruokiin. Itäsuomalaisen herkun, mustikkakukon, kanssa tarjotaan vaniljajäätelöä ja juhlien kahvipöytään katetaan rukiinen mustikkarahkatorttu.

Myös puolukasta saa makeaa jälkiruokaa. Soilin puolukkahyveessä maistuu perinteinen talkkuna. Vatkattu karpalopuuro ja punaherukka-piimäjuoma sopivat marjaisiksi välipaloiksi.

Mikä sinun mielestäsi on supisuomalaista ruokaa?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Supisuomalaisia makuja

.

Lohikeitto, paistetut muikut, Karjalanpaisti, silakkaruuat, perunatuuvinki, talkkuna, mustamakkara, veriletut.

Söisitkö pääskysenpesää?

Kun olin lapsi, kotona oli joka lauantai piimäjuustoa, sallattia ja silliä ehtooruualla. Perunan lisukkeena vaihteli lihapullat tai joku muu liharuoka. Kotini Varsinais-Suomessa, mutta Satakuntaan eli naapurikunnan rajalle on vain 2 km. Ruispuolukkapuuroa söimme usein jälkiruokana ja syysteurastuspäivänä tietenkin veriplättejä puolukkahillon kanssa. Porsaan suolet, keuhkot, sydän, kieli ja maksa käytettiin joulumakkaraan ja maksalaatikkoon. Mämmiä teen joka vuosi pääsiäiseksi aivan itse, reseptin kysyin äidiltä. Hapanleipä kuminalla tahi ilman on ilman muuta suomalaisen keittiön kulmakivi numero yksi.
Pasta-Perluskooni mollaa suotta! Kyllä voimme rinta rottingilla viedä suomalaista keittiötä ulos maailmalle. Siellä se on etnoruokaa.

Kotitonttu

Jostain syystä oma käsitykseni perinteisestä ruuasta on itäsuomalainen: karjalanpiirakat ja kalakukko ovat suomalaisen ruuan kovaa ydintä.

Ulpukka

Perinteinen lihamakaronilaatikko, kunnolla tehty sianlihakastike, karjanlanpaisti, silakkapihvit, silakkalaatikko, kalakeitto, lihakeitto,
kaalikeitto. Stroganoff. Sunnuntaipaisti. Sienikastike ja perunat.
Lanttupihvit, punajuuripihvit.

Äitini teki todella hyvää kotiruokaa mausteina suola, sipuli, maustepippuri ja valkopippuri. Ennenhän ei mausteita paljon saatavilla ollut.
Lisäksi äitini jo 50-luvulla käytti persiljaa, tilliä ja ruohosipulia kuivattuna myös alvella. Lanttupihvit kuuluivat hartiapankkirakentajien säästöruokiin.
Laatikoiden päälle laitettiin isää varten siansivua.

eilamarjatta

Olen Ulpukan kanssa samaa mieltä perinteisistä suomalaisista ruuista.

mariaterttu

Pohjois-pohjanmaalla on perinteisiä ruokia ovat ” rössypotut” perunamuusi, sianlihakastike, silakkalaatikko, marjapuuro, ”elsuuba” jossakin päin maata keitetään piimävellinä. Juhlaruokina on ollut mm. rosolli, suutarin lohi, lihakastike uunissa valmistettuna ja jälkiruokana juustokeitto. Tässä vain pieni osa perinne ruoista

VIISKAHEKSAN VEE

KYLLA VANHAN AJAN RUUAT ON TOSI HYVIA.SILAKKALAATIKKO,KARJALANPAISTI,MUIKKUKUKKOYM,YM OLEN OPETTANUT OMAT LAPSENI SYOMAAN KAIKKIA RUOKIA JA HYVIN OLEN ONNISTUNUTKIN. NYT HE KOKKAAVAT INNOKKAASTI OMILLE PERHEILLEEN

Lumi

Potut ja makkarakastike.

Lukija

perunalaatikko,paistetut muikut ja lanttukukko sekä karjalan piirakat tietysti.

surffaaja

Kesällä on tuoretta perunaa, sipulia ja mansikoita. Muita ruokia on esim. makaroonilaatikko, silakkapihvit, lohikiusaus sekä uunimakkara. Jälkiruokana maistuu leipäjuusto sekä rahkapiirakka ja letut. Puurot ja vellit ovat terveellisiä ja kahvipulla suosittua sekä suklaa pyhinä. Liharuuista mainittakoon keitto, karjalanpaisti sekä broilerinkoivet grillistä. Jauhelihasta saa monenlaista kuten kastiketta ja mureketta. Syksyllä on omenia ja jouluna kinkkua sekä laatikoita.

Vastaa käyttäjälle LukijaPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.