Suppilovahverot

Suppilovahvero – syksyn sieniherkku

Suppilovahverot ovat hyvä syy tehdä lenkki syksyiseen metsään. Aloittelevakin sienestäjä tunnistaa torvimaisen suppilovahveron helposti. Suppilovahvero sopii soppaan, piirakkaan, uunivuokaan, kastikkeeseen ja jopa hilloksi.

Suppilovahvero on sienimetsän satoisin yksilö. Aluksi voi tuntua, ettei suppilovahveroita löydy lainkaan. Kun sitten huomaa sammaleiden seassa yhden, aivoissa tapahtuu melkein kuuluva napsahds ja pian niitä näkee kaikkialla ympärillään. Suppilovahverot nousevat  routaisestakin maasta ja ovat poimintakunnossa, kunnes lumivaippa peittää mättäät.

Lue myös: Sienet säilöön

suppilovahverohilloke

Suppilovahveroita voi siis kerätä jäätyneinäkin routaisesta maasta. Jäiset suppilovahverot kannattaa puhdistaa ja pilkkoa suoraan pannulle ensin sulamaan ja  sitten kypsentää omassa liemessään. Suppilovahveroita voi säilöä kuivaamalla ja pakastamalla. Jäätyneitä sieniä ei kannata kuivata, vaan ne on parasta pakastaa esikypsennyksen jälkeen. Suppilovahveroista tulee erinomaista hilloketta.

Aromikas suppilovahvero sopii moneen

Suppilovahveroista syntyy maukas soppa. Suppilovahverokeitto maustetaan kirvelillä ja rakuunalla. Sulatejuusto ja kerma pehmentävät makua ja tekevät keitosta täyteläisen. Voit valmistaa keiton myös kuivatuista sienistä. Niitä tarvitaan 1-2 dl. Liota niitä ensin ja käytä liotusvesi osana kasvislientä.

Yksinkertainen suppilovahverokeitto

Suppilovahvero sopii mainiosti myös pihvin ja kalan kaveriksi, kokeile vaikkapa suppilovahverokastiketta Filet Mignonin tai kuhafileen kanssa.

Suppilovahvero on aromikas ruokasieni. Se sopii  moneen ruokaan ja sitä on ilo kuivata pitkäaikaiseenkin varastointiin. Suppilovahveroita voi käyttää ruokaan sekä tuoreena että kuivattuna. Kuivattuja suppilovahveroita voi sujauttaa vaikka kiinalaistyyliseen lammaswokkiin.

Juustoinen suppilovahveropiirakka

Sienipiirakka tehdään loppusyksystä suppilovahveroista. Juustoinen suppilovahveropiirakka täytetään pannulla pyöräytetyillä sienillä, purjolla ja juustolla. Ruokaisa piirakka sopii niin iltapalaksi kuin syksyiseksi vierasvaraksikin.

 

Kokeile Kotilieden suppilovahveroreseptejä:


Sienestäjän piirakka
Suppilovahverofocacciat
Sienivatruskat

Lue myös:
Sienet säilöön
Ohjeita sienestäjälle

 

Avainsanat

Keskustelu

Runsaat viisi litraa suppiksia ja syksyisen metsän levollinen rauha. Mitä löytämisen riemua ja juhlaa!

Ihana yllätys eilen illalla, kun avasin jääkaapin: siellä oli muovikassillinen suppilovahveroita. Mies oli ollut metsässä peuroja tiiraamassa ja törmännyt suppiksiin. Mutta parhaan MAKUINEN suomalainen ruokasieni on kyllä korvasieni. Sen valmistaminen ruoaksi on kaiken vaivan ja myrkytysuhan väärti.

Kärsimätön, minulla on torilta ostettu näppärä sieniveitsi, jonka toisessa päässä on pieni jäykkäkarvainen suti. Suosittelen lämpimästi.

Suppisten jalat ovat usein niin tiiviisti sammaleessa, että niitä on liki mahdoton erottaa. Silloin leikkaan vaan ”sammaloituneen” osan irti ja pistän mittatappioiden lukuun.

Vinkkinä kaikille suppilovahverofaneille Marttojen sieninurkka, jossa on satouutisia ja sienestyspaikkavinkkejä: http://www.martat.fi/keskustelu/sieninurkka/

Parhaita ovat kultarousku ja mustavahakas. Kantarellit ovat mauttomia ja suppis, paitsi mauton myös ällöttävä lörtsö.

Herkkutatit, voitatit, kangastatit, punikkitatit, kanttarellit, suppilovahverot, kaikki nämä tosi ihania.
Vähän vaikea on laittaa jotakin ykköseksi.

Kaikki nuo ovat herkkua, vielä lisätään joukkoon mustatorvisieni, keittojen kingi!

Miten teen keiton kuivatuista suppilovahveroista, kun ohjeissa tuppaa olemaan vain tuoreiden määrät ja teko-ohjeet?

Parhaita ovat suppilovahvero ,korvasieni ,kanttarelli ja herkkutatti. Kaikki ovat
mahdottoman herkullisia ! Kaiken paras sienikastike tulee korvasienestä !

Ensin herkkutattametsään ja sitten suppiksia hakemaan, vanhat varmat kasvupaikat ja hyvät sadot. Samalla hyöty ja huvi.
Käytämme molempia, nytkin on pakkasessa valmista tattitavaraa 68kpl 300g pussia ja suppiksia 16 samankokoista pussia ja keräys on vasta alullaan.

paras sienisalaatti saadaan leppä- ,haapa ja kangasrouskuista cremefraisen ja sipu-
lin (ei valkosipulia) kera, suola ja mustapippuri ja se on siinä

Jos ajatellaan syyssieniä, olen samaa mieltä. Mustavahakkaita vain ei ole kovin paljon, mutta niitä voi laittaa vahveroiden ja muiden vahakkaiden seuraan.

Kommentoi juttua: Suppilovahvero – syksyn sieniherkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X