Omenat puussa

Syksy maistuu omenalta

Nauti syksyn omenaherkuista, katso Kotilieden maukkaimmat omenareseptit.

Omenoiden tuoksu täyttää pihapiirin syksyn myötä. On aika korjata sato, säilöä punaposket talven varalle ja leipoa makeita omenaherkkuja syyspäiviä sulostuttamaan.

Lue myös: 10 täydellistä omenapiirakkaa

Kanelinen omenapaistos on makea ja mehevä piirakka, jonka omenatäyte kätketään taikinakuoren alle. Lämpimän omenapiirakan kruunaa loraus kinuskia tai vaniljakastiketta.

Taikinakuoren alla lymyävät myös taikinoidut uuniomenat, jotka viimeistellään mantelimassalla ja siirapilla.

Manteli maistuu myös pehmeässä omenakakussa, joka maistuu kahvikupposen kera. Helppo keikauskakku kumotaan jäähtyneenä ja viimeistellään paahdetuilla mantelilastuilla.

Mustikka-omenastruudeli täytetään omenoilla ja mustikoilla. Rapisevakuorinen herkkuleivonnainen kelpaa hienommillakin kahvikutsuilla tarjottavaksi.

Arkiseen omenapiirakan himoon puolestaan sopii 10 pennin piirakka, joka on huippuhelppo, riittoisa ja edullinen omenapiirakka.

Keliaakikon omenapiirakassa on keksipohja ja kookoksella maustettu mehukas omenatäyte. Gluteenittomat keksit voi korvata tavallisilla, jollei noudata gluteenitonta ruokavaliota.

Omenat hilloksi tai soseeksi

Parhaita säilöntäomenia ovat happamet, vaaleamaltoiset lajikkeet, kuten Valkeakuulas, Samo ja Antonovka. Ne ovat poimintavaiheessa turhan happamia ainakin lasten makuun, mutta hapokkuus tasaantuu säilytettäessä.

Helposti omenat saa säilöön, kun keittää omenoista makeuttamatonta omenasosetta. Sen voi pakastaa sellaisenaan pieniin rasioihin. Sose maistuu puuron tai viilin kanssa. Sokeriton omenasose antaa makua ja mehevyyttä myös pähkinäiselle sekaleivälle.

Makea omenahillo sopii lettukesteille ja leivontaan. Omenahillon voi maustaa vaikkapa mintulla, sitruunalla, kanelilla, inkiväärillä tai vaniljalla.

Omenaa mehuksi

Vastapuristettu omenatuoremehu on mainio aamujuoma. Paras tuoremehu tulee eri lajikkeita sekoittamalla.  Makeat ja happamet, mausteiset ja miedonmakuiset täydentävät toisiaan.
Pieniä eriä voi puristaa kotona mehulingollakin. Mehu säilyy, kun pakastat sen muovipulloissa tai hyvin pestyissä maito- tai mehutölkeissä.

Lisää ruokaideoita omenasta:
Omenapiirakka x 5
Alkusyksyn omenaherkut
Omena mehuksi
Omenien kuivaaminen säilöö omenasadon
Ruoka.fi: Herkkuja omenasta

 

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Syksy maistuu omenalta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X