Routapaisti hirvestä

Syksyinen hirviresepti x 6

Hirvi on metsiemme merkittävin ja suurin riistaeläin. Sen liha on vähärasvaista ja siinä on riistalle ominainen hieno maku. Hirvenliha kaipaa usein kaverikseen jotakin rasvaisempaa, kuten sianlihaa, jotta lopputuloksesta ei tule liian kuiva.

Hirvenliha on maukasta ja tummaa, mutta sen suurin ongelma on saatavuus. Mikäli lähipiiristä ei löydy metsästäjiä, voi lihan saaminen olla hankalampaa. Jonkin verran hirvenlihaa myydään silti kauppojen lihatiskeilläkin, vaikka suurin osa päätyykin metsästäjien ja heidän lähipiiriensä pöytään. Kannattaa siis pitää silmät auki kaupoilla liikkuessaan. Hirviä metsästetään syyskuun lopulta vuoden loppuun saakka.

Hirvikäristys ja perunamuussi

Hirvenlihasta syntyy monenlaisia liharuokia ja varsinkin perinteisissä herkuissa, kuten käristyksessä, murekkeessa ja paistissa sen maku pääsee hyvin esille. Katajanmarjat ja olut maustavat hirvikäristyksen maanläheisen makuiseksi. Routapaisti maustuu puolestaan puolukkaisella stout-oluella täydennetyssä liemessä.

Viikonlopun aterialla maistuvat juustolla täytetyt hirvenlihakääryleet, jotka kääritään savupekoniin. Hirvenliha sopii myös loistavasti mehevään burgundinpataan, jossa se hautuu suppilovahveroiden, pekonin ja punaviinin kanssa.

Hirvenlihakääryleet

Arkiruokapöytään voi valmistaa jotakin hirvenjauhelihasta. Hirvenlihamureke syntyy perinteisesti mureketaikinasta, johon lisätään hieman sianjauhelihaa tuomaan mehevyyttä. Iltapalla maistuu juustolla kuorrutettu hirvipannukakku, joka sopii hyvin myös evääksi.

Lisää riistaruokia:

Riistaruoka kuuluu syksyyn
Riistalintuja syyspöytään
Hirvipaisti on mehevää riistaruokaa
Ruoka.fi: Riistakauden punaviinivinkit

Lähteet: Suomen riistakeskus, Suomen metsästäjäliitto

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Syksyinen hirviresepti x 6

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X