ahvenkeitto

Syksyn parhaat kalaherkut – 4 maukasta ohjetta

Onkivapa heilahtaa ja vonkale nousee järvestä. Kalasaalis tarjoaa mahdollisuuksia vaikka mihin – aina kalakeitosta paahdettuihin fileisiin ja kalatahnaan.

Kirkaslieminen ahvenkeitto on syysruokaa parhaimmillaan: Annoksessa yhdistyvät kaunis ulkonäkö ja kalan terveysvaikutukset – herkullista makua unohtamatta. Kalanperkeistä keitetty kalaliemi porisee valmiiksi kuin itsestään ja muodostaa maukkaan perustan keitolle. Keitossa maistuvat myös peruna, fenkoli ja valmiit keittojuurekset. Viimeisinä kattilaan lisätään keiton parhaat palat eli ahvenfileet ja runsaasti tilliä.

Paahdettua siikaa ja pariisinperunoita

Paahdettu siika lisäkkeineen on näyttävä annos, joka valmistuu uskomattoman vähällä vaivalla. Kalafileet nostellaan uunipellin päälle voisulan ja tillin kera. Grillivastusten alla siika kypsyy valmiiksi viidessä minuutissa ja saa samalla mukavan rapean pinnan. Juhlava annos kruunataan yrttisillä pariisinperunoilla ja piparjuuren makuisella tuorejuusto-ranskankermakastikkeella.

lahnatahna

Kalastusretken ansiosta leivän päälle levitetään maukasta lahnatahnaa – tai kokeile herkkua perunoiden seurana. Nopeatekoinen kalalevite valmistuu näppärästi monitoimikoneessa, joka pyöräyttää lahnan, kermaviilin ja sinappirelissin suussa sulavaksi kokonaisuudeksi.

kalakääröt

Tuoreet kuha- tai turskafileet taipuvat höyrytetyiksi kalakääröiksi. Kauniit kalafileet saavat ylleen sitruunavoista, kevätsipulista ja mausteista valmistetun täytteen. Fileet pyöräytetään rullalle ja nostetaan höyrykattilaan kypsymään. Kalan vienojen aromien rinnalle sopivat samettinen palsternakkapyree ja pirteä hernesose. Viimeinen silaus saadaan raikkaasta valkoviini-sitruunavoikastikkeesta, ja herkkuhetki voi alkaa.

Vinkkejä kalan käsittelyyn:
Silakan perkaaminen
Kalaliemen keittäminen
Lohen paistaminen pannulla
Kalan graavaus
Ruoka.fi: Näin fileoit kalan

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Syksyn parhaat kalaherkut – 4 maukasta ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X