Syysaterian uudet maut

Mainio syysmenu saa makunsa metsän antimista. Myös riistan ja kalan ystäviä hemmotellaan odotetulla saaliilla. Mehevät lisukkeet aterialle syntyvät syksyn juures-, sieni- ja marjasadosta.

Alkupalana tarjotaan sitruunasilakoita perunan tai leivän kanssa. Sitruuna antaa vanhan ajan silakkarullille raikkautta kirpakan etikkaisuuden sijaan. Lisäksi voi tarjota sitruunalla, limetillä, wasabilla tai piparjuurella maustettua ranskankermaa.

Lämmittävä alkukeitto syntyy kauden juureksista. Samettisen kermainen sellerikeitto on lempeää lohturuokaa.

Keiton kumppanina maistuu sienileipä, jonka päälle sopivat kaikki sienet. Kantarellit, mustat torvisienet ja tatit maistuvat yhdessä herkullisilta.

Pääruokana tarjotaan kalaa tai riistaa. Karkeaan suolaan haudattu siika säilyttää mehevyytensä uunissa.

Hitaasti uunissa muhinut sorsapaisti viimeistellään hunajalla. Juurekset ja yrtit sopivat hyvin villin riistalinnun makupareiksi.

Punasipulisiirappi maistuu riista-aterialla, voimakkaan lihan tai vaikkapa silakkapihvien kanssa.

Jälkiruoaksi tarjotaan tietysti kirpakan makeita talviomenia tai pirteän punaisia puolukoita. Taikinoituihin uuniomeniin voi käyttää valmista voitaikinaa, pakastealtaan murotaikinaa tai kauramurotaikinaa.

Marengilla hunnutettu, sopivasti kirpakka ja makea puolukkapiirakka sopii niin kahvipöytään kuin jälkiruoaksikin.

Lisää syksyisiä ruokaideoita:
Ihanat kasvisruoat
Lähiruokaa juureksista
Myöhäissadon herkut
Alkusyksyn omenaherkut
Ruoka.fi: Punajuuri yllättää monikäyttöisyydellään

Kuvat: Ari Heinonen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Syysaterian uudet maut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X