Tähteet talteen

Ateriasta jää usein rippeitä. Älä lämmittele tähteitä sellaisenaan,vaan tarjoa ne uudessa muodossa.

Tuliko ostettua tomaatteja yli tarpeen vai jäikö tomaattisalaattia yli? Silppua tomaatit raikkaaseen juotavaan tuoretomaattikeittoon.

Sunnuntaisen riisi-broileriaterian jäämistä pyöräyttää hetkessä sieni-broilerivokin. Lisää joukkoon kasviksia: sieniä, purjoa, kiinankaalia, porkkanaraastetta tai ituja sekä itämaisia mausteita.

Eiliset perunat muuntuvat pekonilla, kasviksilla ja juustokuorrutuksella lihotettuina ruokaisaksi espanjalaiseksi uunimunakkaaksi.

Kypsä kala sopii hyvin leivän päälliseksi. Sekoita joukkoon vähän ranskankermaa tai kermaviiliä, mausta tillillä ja kapriksilla. Lohibruschettan tahnan voi tarjota myös kerrosleipien täytteenä.

Perunasoseen rippeet voi piilottaa pullavaan pannupitsaan. Juustopeiton alle voi kätkeä niin liha-, kasvis- kuin kala-ateriankin tähteet.

Valmista perunasosetta aina vähän enemmän kuin on tarpeen. Ylijääneen soseen voi kuorruttaa uunissa jauhelihan, tonnikalan tai kinkkusuikaleiden kanssa. Se sopii myös sieni-perunasosekeittoon ja leivontaan.

Jälkiruokia tähteistä

Viikonlopun leivonnaisia ei pidä jättää kuivumaan kaappiin. Pilko pulla- ja kakkupalat vuokaan, kaada päälle makeutettu munamaito ja kuorruta uunissa. Tarjoa pullavanukas marjakastikkeen ja jäätelön kanssa.

Appelsiinimehulla raikastettu porkkanaraaste säilyy huonosti. Kiehauta raasteen loppu mehun kanssa porkkana-appelsiinikiisseliksi. Lisää joukkoon C-vitamiinipitoista ruusunmarjaa.

Marjarahkan lopun voi pyöräyttää marjojen tai hedelmien ja jugurtin kanssa sakeaksi marjarahkasmoothieksi.

 

Vinkkejä tähteiden käyttöön:

Riisi käyttöön
Tähteeksi jäänyt keitetty riisi on hyvä pitää kylmässä ja käyttää heti seuraavana päivänä, sillä riisi säilyy huonosti. Kypsä riisi sopii hyvin vokkityyppisiin ruokiin, uunissa kuorrutettavaksi, piiraisiin, keittoihin tai salaattiin.

Pastan pohjat
Seuraavana päivänä pastan lopun voi tarjota uunissa laatikkoruokana, keitossa, salaatissa tai toisenlaisen kastikkeen kanssa sellaisenaan.

Kuivahtaneet leipä- ja pullapalat
Älä heitä hieman kuivahtanutta leipää pois. Tee lämpimiä, kuorrutettuja leipiä tai paahda viipaleet uunissa korpuiksi ja sipaise päälle valkosipulilla ja chillä maustettua öljyä. Paahdettua leipää voi kuutioida salaatin joukkoon tai keiton kaveriksi. Käytä leipäpaloja korppujauhon asemasta lihamurekkeessa tai kuivata ja jauha korppujauhoksi.

Juustokannikat
Älä unohda juustopaloja jääkaappiin homehtumaan, vaan raasta ne pastan tai risoton joukkoon. Juustolla sopii parannella uuniruokia tai gratinoida keittokupposia leivän kanssa sipulikeiton tapaan.

Kypsää perunaa
Tähteeksi jääneet keitetyt perunat maistuvat sillin kanssa voileivän päällä, paistettuina tai uunissa kuorrutettuina sekä munakkaan joukossa. Perunasose sopii pitsapohjaan, rieskoihin, piirakkapohjiin, kakkuunkin sekä uunivuokaan tai sosekeiton pohjaksi.

Kaapissa on kananmunia
Kananmunista pyöräyttää pikaruokaa, vaikka jääkaapissa olisi vain valo. Munakas, pannukakku, perunalaatikko, salaatti tai fiiniltä kuulostava kohokas ovat edullisia ja ruokaisia kananmunaherkkuja. Aamiaselta jääneen munakkaan rippeet voi silputa kirkasliemiseen alkukeittoon tai riisin joukkoon.

Keskustelu

On ihan ok käyttää ruuantähteitä vielä huomenna tai ylihuomenna johonkin toiseen ruokalajiin, mutta mielestäni sitten pitää varmistua siitä, ettei tätä ”tähderuokaa”enää jää tähteeksi vielä sitäkin seuraaville päiville. Mieheni harrastaa tälläistä ruuan jatkamista ja joskus on sitten käynyt niin, että olisi ollut viisaampi laittaa tämä ruoka suosiolla kompostiin tai kissalle ja koiralle. Kyllä vanha ja hapantunut ruoka on edelleen vanhaa ja hapantunutta, vaikka siihen lisää uutta sekaan. Ja siinä menee se uusi syötäväkelpoinen jatke hukkaan saman tien. Niin että minä usein kyyllä tyydyn lämmittämään sen vanhan vielä syötäväkelpoisen ruuan sellaisenaan, että sen saa sitten todellakin pois kaapista. Jos siitä ei riitä koko sakille, niin yksi syö yhden ruuanlopun ja toinen toisen; lopputuloksena kylläiset vatsat ja ruoantähteet todellakin pois kaapista hapantumasta ja homehtumasta.

Asia on ihan hyvä ja siitä voisi puhua enemmänkin. Mielestäni otsikon voisi muuttaa. On toki paljon puhuttu tähteistä ennenkin, mutta nykypäivän ihmiselle se kuvaa lähinnä kompostoitavaa biojätettä. Kaiken hyvän hyödyntämisen moni torjuu myös lihomisen pelossa. Lähinnä se mielestäni lihottaa vain rahapussia. Terveellinen ja hyväkin ruoka ei useinkaan lihota jos sitä syödään kohtuudella ja tarvittaessa hyvin vähän. Tässä tälläinen pieni näkökulma.

Lihantähteistä, vaikkapa ylijääneestä broilerinkoivesta tai paistinkappaleesta tai meetvurstin lopusta, venyy yllättävän isoon pasta-annokseen. Samalla voi kaivella jääkaapin periltä vihanneksenloppuja. Kun on pala fetaa, pestoa tai tomaattipyreetä ja mahdollisesti oliiveja kaapissa, syntyy ”yllätyspasta” hetkessä.

Vesikattila hellalle, sillävälin kaivellaan jääkaapista vihannekset: paprikaa, tomaattia, kesäkurpitsaa, sipulia, valkosipulia, parsakaalia, tankoparsaa, porkkanaa – mitä sattuu olemaan, ja pilkotaan melko pieniksi. Hella kuumenemaan isoa paistinpannua varten, pasta kiehumaan ja vihannekset ja muut ainekset kypsymisjärjestyksessä pannulle. Vettä voi lirauttaa tilkan sekaan, jos käyttää kovia juureksia ja hauduttaa hetken kannen alla. Kun kaikki on kypsää, sekoitetaan pasta ja muut aineet, lisätään rkl pestoa tai tomaattipyrettä sekä feta tms. ja kuumennetaan. Hellan nopeudesta riippuen ruoka syntyy alle puolessa tunnissa!

Kommentoi juttua: Tähteet talteen

Vastaa käyttäjälle Ann Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X