Ruoka

Lohikaloihin kuuluva taimen on kalojen kuningatar – osta sitä kuitenkin vain harkiten

Taimen on virtaviivainen ja komea lohikala, jonka oranssinpunainen liha on herkullista ja haluttua. Sanotaan, että taimen on niin hyvän makuinen kala, että sitä voi valmistaa melkeinpä miten vain ja aina tulos on loistava.

Taimen on lohikaloihin kuuluva kalalaji. Erotuksena loheen taimenella on pilkkuja koko kyljen alueella, kun lohen pilkut sijoittuvat kylkiviivan yläpuolelle. Toinen ero on pyrstössä: taimenen pyrstön pää on yleensä suora ja lohen pyrstössä on lovi. Taimen on myös lohta pienempi. 

Taimenen ulkomuoto kuitenkin vaihtelee elinympäristön mukaan. Ulkonäön muuntelun ja elinympäristön sekä kalan vaelluskäyttäytymisen vuoksi taimenet on aiemmin jaettu alalajeiksi tai ekologisiksi roduiksi. Taimentyyppejä ovat olleet meritaimen, järvitaimen ja purotaimen eli tammukka. Nykyisin taimenta pidetään yhtenä, muuntelevana lajina.

Osta taimenta harkiten

WWF:n kalaoppaan mukaan villit taimenkannat ovat pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta erittäin uhanalaisia, sillä vesiympäristön tilan huononeminen, vesirakentaminen ja liiallinen kalastus ovat karsineet taimenkantoja jo pitkään. Taimen on vaativa veden laadun suhteen. Veden täytyy olla puhdasta, runsashappista ja viileää, joten hyvä elinympäristö löytyy vain suurista järvistä ja joista sekä Lapin puroista.

Suomen sisävesistä ja Itämerestä pyydetyn taimenen ostamista kannattaakin välttää kokonaan, sillä se on WWF:n kalaoppaassa merkitty punaisella eli luokiteltu kokonaan vältettävien kalalajien joukkoon. Taimenta myös kasvatetaan jonkin verran Suomessa sekä lähialueilla, kuten Ruotsissa ja Tanskassa. Kasvatus tapahtuu pääosin verkkoaltaissa. Kasvatettu taimen on WWF:n kalaoppaassa merkitty keltaisella eli sitä kannattaa ostaa harkiten. 

Taimen: Loistava ruokakala 

Taimen on herkullinen ruokakala ja niin hyvän makuinen, että sitä voi valmistaa melkeinpä miten vain: grillattuna, uunissa paahdettuna, graavattuna tai vaikka savustettuna – ja aina tulos on loistava. 

Näppärä ja näyttävä kikka on kypsentää kokonainen kala suolakuoreen kääräistynä. Tuhtia suolakerrosta ei tarvitse pelästyä. Karkeaan merisuolaan peitelty kala kypsyy uunissa mehukkaaksi vaivattomasti ja pysyy taatusti mehevänä. 

Grillattu taimen on kesän herkku ja kokonaisena kypsennettynä siitä saa erityisen mehevää ja herkullista. Ujuta kalan vatsaonteloon sitruunaviipaleita, tuoreita yrttejä sekä voita nokareina ja grillaa kalaa miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia kalan paksuudesta riippuen. Kypsän kalan tunnistaa helposti irtoavasta evästä. 

Graavattu kala on joulupöydän herkku. Kokeile lohen sijaan vaihteeksi taimenta. Tässä ohjeessa tuoresuolattu eli graavattu taimen saa katajaisen aromin giniryypystä

Lue lisää Anna.fi: Lohi lautasella – parhaat lohiruokien reseptit

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lohikaloihin kuuluva taimen on kalojen kuningatar – osta sitä kuitenkin vain harkiten

Sinun täytyy kommentoidaksesi.