Tapio Wirkkalan silakkaherkku

Iittalan lasitehtaan ruokalassa Tapio Wirkkalan lempiruoka olivat emännän tekemät silakkarullat.

Hän oli rulliin kovasti ihastunut. Kerrotaan, että kerran matkalla Lappiin taiteilija kävi noutamassa niitä ”valtavan määrän” mukaansa.

Iittalan emännän silakkafilerullat

vajaa kilo perattuja tasakokoisia silakoita
1 dl etikkaa
3 dl vettä
1 rkl sokeria
suolaa
1 sipuli
3-4 laakerinlehteä
muutama mauste- ja valkopippuri

Silakkafileet kääritään rullalle nahkapuoli ulospäin ja asetetaan vieri viereen yhdeksi kerrokseksi matalaan liekinkestävään vuokaan. Silakoiden päälle pannaan kokonaiset laakerinlehdet, renkaiksi leikattu sipuli sekä mauste- ja valkopippurit.

Vesi, etikka, suola ja sokeri sekoitetaan ja liemi kaadetaan kylmänä silakoiden päälle. Vuoka pannaan liedelle hitaasti kuumenemaan. Kun kiehumispiste on saavutettu, annetaan rullien porista liedellä aivan hiljaa noin 10 minuuttia.

Silakkarullien kypsyttyä on hyvä panna muovikelmu vuoan päälle, jotta kalat eivät kuivu jäähtyessään. Jäähtyneet silakkarullat tarjotaan suoraan valmistusvuoastaan.

Lasitehtaan emännän Vieno Waldenin ohje löytyy Markku Tasalan kirjasta Lasintekijöiden tarinoita Iittalasta. Lue artikkeli Tapio Wirkkalasta Kotilieden numerosta 21/2009.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.