Ruoka

Pikkujoulumenu – kokosimme ihanimmat ohjeet helppoihin suupaloihin ja jouluisiin juomiin

Pikkujoulujen parhaat tarjottavat päästävät tekijänsä helpolla. Vaihda glögi jouluisiin drinkkeihin ja tarjoa lisänä nopeasti valmistuvia suolaisia ja makeita suupaloja. Näillä ohjeilla skoolaat ystävien kesken ja nautit jouluisista herkuista rennoissa tunnelmissa.

Pikkujoulumenu mietinnässä? Somat sormisyötävät toimivat aina! Hyödynnä leipäviipaleita tai lastaa höysteet hasselbackan tyyliin tehtyjen perunoiden päälle. Rosmariinilla maustetut suolapähkinät ovat koukuttavaa syötävää sellaisenaankin ja appelsiiniset suklaapalat katoavat hetkessä syöjiensä suihin.

Lue myös: Tarjoa suolaista ja makeaa pikkupurtavaa glögin kera – 7 nopeaa ohjetta

Talven juhlissa pienet suolaiset ja makeat tarjottavat tekevät varmasti kauppansa. Kokosimme tähän tarjolle maukkaita suupaloja ja kolme juomaehdotusta, jotka ihastutavat pikkujouluissa ja maistuvat myös uuden vuoden kekkereissä.

3 x vaihtoehto glögille

Glögi on joulun klassikkojuoma, mutta joulun aikaan voi keittää muutakin kuumaa juomaa tai sekoittaa vaihteeksi vaikka drinkin. Maistuisiko liköörillä terästetty mausteinen omenaglögi Hotline bling, vadelmilla piristetty lämmin punaviinijuoma Christmas in Harlem tai timjamilla maustettu viskipohjainen Earth song -drinkki? 

Juomat on suunnitellut helsinkiläisen Goldfish-cocktaikbaarin pääbaarimikko Joel Ristikallio, joten näillä juomilla on mahdotonta iskeä harhaan.

Pikkujoulumenu: jouludrinkit
Vadelmat piristävät punaviinipohjaista lämmintä joulujuomaa. Mausteinen omenaglögi viimeistellään vatkatulla kermalla. Kuva: Sampo Korhonen

Pikkujoulumenu: itse tehdyt suolapähkinät

Drinkkien kanssa tarvitaan myös herkullista sormisyötävää, jotta juhlat voi alkaa. Rosmariinilla maustetut suolaiset pekaanipähkinät on helppo ja nopea tehdä, mutta ne keräävät taatusti kehut ja suosionosoitukset. Suolahuntua kannattaa kokeilla myös muille pähkinöille.

suolaiset rosmariini-pekaanipähkinät
Suolapähkinät on helppo tehdä myös itse. Pekaanipähkinöiden sijaan voit kokeilla muitakin pähkinöitä. Kuva: Mirva Kakko

Ohje: Suolaiset rosmariini-pekaanipähkinät

Juustotarjottimen vetonaula: tuorejuustokäpy

Pikkujoulumenu kruunataan tuorejuustosta sekä aromikkaasta kermajuustosta valmistetulla ja kokonaisilla manteleilla koristellulla tuorejuustokävyllä. Se on juustotarjottimen ehdoton hitti! Jokainen voi ottaa itse veitsellä levitettä ja sipaista sitä esimerkiksi keksien päälle. Maustamattoman tuorejuuston voi vaihtaa myös maustettuun, jos kaipaat lisää makua.

tuorejuustokäpy
Tuorejuustokäpy on näytävän näköinen, mutta helppo tehdä. Vaihda maustamaton tuorejuusto maustettuun, jos kaipaat enemmän makua. Kuva: Mirva Kakko

Ohje: Tuorejuustokäpy

Pikkujoulumenu: somat sormisyötävät yhdistävät suolaista ja makeaa

Tumma ja aromikas saaristolaisleipä päällystetään maksapateella ja makean kirpsakalla karpalohillolla. Maksapatee on helppo tehdä myös itse, mutta kaupan valmiillakin valmistat nopeasti glögin kanssa tarjottavat maksapatee-karpalo leivistä.

Päärynä ja sinihomejuusto on klassikkomakupari, jolla hurmaat taatusti. Kaksikko toimii loistavasti yhdessä, mutta kokeile täydentää se viipaleella joulukinkkua. Kun paahdat makupaloja hetken uunissa niin, että juusto hieman sulaa, teet simppelistä suupalasta hetkessä luksusluokan tarjottavan. Päärynä-sinihomejuusto-kinkkukääröt maistuvat myös joulun jälkeen ja ovat oiva tarjottava esimerkiksi uuden vuoden kekkereissä.

Patongista valmistetut italialaiset rapeat crostinit yhdistävät herkullisella tavalla suolaista ja makeaa. Leipäviipaleille lastataan karamellisoitua sipulia sekä brie-juustoa. Paahda briejuustolla ja karamellisoidulla sipulilla päällystettyjä crostineita uunissa sen verran, että juusto hieman sulaa ja täydennä makupari lopuksi tuoreella timjamilla.

Jos kaipaat juhliin gluteenitonta tarjottavaa, on peruna mainio, hauska ja herkullinen vaihtoehto. Hasselbackan perunat paahtuvat uunissa ihanan rapeiksi ja sisältä pehmeiksi. Valitse kiinteä perunalajike, esimerkiksi Annabelle niin onnistut varmasti. Ruotsalaisten suosikkijuusto, Västerbotten on maultaan voimakkaan aromikas ja ranskankerman kanssa siitä valmistuu nopeasti suussa sulava juustotahna perunoiden kaveriksi. Nokare kirjolohenmätiä loihtii perunasta hetkessä fiinin tarjottavan.

Pikkujoulumenu päättyy makeasti

Tottakai pikkujoulumenu sisältää myös jotain makeaa. Sulatettu suklaanougat antaa suklaa-appelsiinineliöille herkullisen hasselpähkinän maun ja maissihiutaleet rouskuvat ihanasti suussa. Kuivatut karpalot voi halutessasi vaihtaa myös rusinoihin tai aprikooseihin. Tuhdin suklaiset herkkupalat on helppo tehdä, mutta vaativat tovin aikaa jähmettyäkseen. Leikkaat suklaaneliöt kuumalla ja terävällä veitsellä, niin saat nättejä paloja tarjolle.

Itse tehdyt mantelitryffelit kätkevät sisäänsä yllättävän lakritsin maun. Italialaisen klassikkojälkkärin jouluinen versio on viettelevä piparkakkutiramisu, se tuo kielelle joulun maun.

Artikkelia on muokattu 6.12.2023

Lue myös Anna.fi: Pikkujoulujen parhaat jälkiruoat: 12 x helppo pikkujouluherkku

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pikkujoulumenu – kokosimme ihanimmat ohjeet helppoihin suupaloihin ja jouluisiin juomiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.