puolukkapiimä

Tee itse helpot juomat puolukasta

Syksy kutsuu metsään punaposkisia marjoja poimimaan. Happamista puolukoista valmistuu näppärästi niin virkistävän raikkaat kuin lämpimän nautinnolliset juomat.

Lapsuudesta tuttu puolukkapiimä maistuu vielä tänäkin päivänä. Ravitseva välipalajuoma valmistetaan puolukoista, piimästä ja sokerista. Marjat soseutetaan sauvasekoittimella ja joukkoon lisätään muut ainekset. Sokerin voi halutessaan korvata makeutusaineella, jolloin juoma soveltuu myös laihduttajan ruokavalioon.

Punainen puolukkapirtelö on lasten ehdoton suosikki ja se maistuu pitkän koulupäivän jälkeen. Maustamaton jogurtti saa seurakseen puolukoita, joiden happamuutta taitetaan hedelmäsokerin avulla. Kaikkein virkistävin versio syntyy pakastetuista marjoista, jolloin hieman kohmeiset puolukat tekevät juomasta kylmän raikkaan.

puolukkapore

Alkoholiton puolukkapore on erinomainen valinta syksyisten juhlien alkumaljaksi. Poreen valmistus tulee aloittaa hyvissä ajoin, sillä survotut puolukat mehustuvat viinihapossa parin päivän ajan. Juhlapäivänä juoma siivilöidään, makeutetaan ja laimennetaan sitruunalimonadilla.

186568-puolukkajuoma1.jpg

Ilmojen viiletessä on aika kaivaa mausteisen puolukkajuoman ohje esiin. Puolukkamehutiivistettä keitetään yhdessä kanelitangon, neilikan ja inkiväärin kanssa. Ripaus aromikasta fariinisokeria pyöristää mukavasti mehun happamuutta. Lämmittävä juoma kaadetaan termospulloon ja pakataan mukaan syksyisille metsäretkille.

puolukkamehu

Helppo puolukkamehu valmistuu ilman mehumaijaa. Puolukat survotaan ja laitetaan suureen lasitölkkiin mehustumaan viinihapon kera. Parin päivän kuluttua seos siivilöidään ja makeutetaan sokerilla. Valmis mehu pullotetaan talven varalle ja nautitaan kivennäisvedellä laimennettuna.

Uudet makuyhdistelmät tuovat kaivattua vaihtelua mehuvalikoimaan. Raikas inkivääri-puolukkamehu maistuu reilusti inkivääriltä. Mehu keitetään kattilassa, siivilöidään ja pullotetaan uunissa kuumennettuihin pulloihin. Maukas mehu säilyy puolisen vuotta, ellei tule nautituksi sitä ennen.

Juomia eri tilanteisiin:
Alkoholittomia juomia juhliin
Booli ja muut juhlajuomat
Herkuttele erikoiskahveilla
Lämpimiä juomia talvipäiviin
Ruoka.fi: Karpalojuoma

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tee itse helpot juomat puolukasta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X