Ruoka

Pähkinä on superruokaa – kurkista, mihin kaikkeeen erilaiset pähkinät sopivat

Pähkinät ovat paljon muutakin kuin pelkkää naposteltavaa. Rouskuva pähkinä on maukas ja terveellinen lisä ruoanlaittoon. Se ryydittää tuhdinkin ruoan makeista makupaloista puhumattakaan.

Pähkinä on luonnon superruokaa, jotka sisältävät rutkasti energiaa sekä hyvää ravintoaineita. Lisäksi ne antavat leivonnaisiin ja ruokiin rouheutta, ihanaa makua ja täyteläisyttä. 

Pähkinöitä on vaikea määritellä kasvitieteellisesti. Muodollisesti ne ovat yksisoluisia hedelmiä, joilla on kova kuori, kuten hassel- ja cashewpähkinät. Monet muut syömämme pähkinät ovat itse asiassa syötäviä ytimiä, kuten saksanpähkinät, joiden hedelmä on poistettu.

Osa pähkinöistä puolestaan luokitellaan virallisesti siemeniksi, kuten pistaasipähkinät tai palkokasveiksi, kuten maapähkinät. Mantelit puolestaan ovat mantelipuun luumarjan siemeniä. Yhteistä pähkinöiksi kutsutuille herkuille on rouhea purutuntuma ja superterveelliset ravintoarvot.

Lue myös: Kuinka hyvin tunnistat pähkinät? Tee Kotilieden testi ja selvitä!

Pähkinät surahtavat myös samettiseksi tahnaksi

Pähkinöistä voi jauhaa myös samettista pähkinätahnaa. Tunnetuin lienee maapähkinävoi sekä hasselpähkinästä ja suklaasta pyöräytetty Nutella. Samettista pähkinävoita voi kuitenkin valmistaa myös esimerkiksi cashewpähkinöistä.

Lue myös Anna.fi: Lisää pähkinöitä ruokavalioosi: 1-2 pientä kourallista päivässä riittää

Pähkinä on superruokaa

Pähkinä on superterveellistä syötävää. Se sisältää rutkasti energiaa, hyvänlaatuista rasvaa, kuituja, mineraaleja, vitamiineja, etenkin E-vitamiinia ja antioksidantteja. Erityisesti kasvisruokavaliossa pähkinät ovat myös tärkeä proteiinin lähde.

Pehmeitä rasvoja sisältävät pähkinät ja mantelit sopivat hyvin osaksi terveellistä ruokavaliota, sillä kohtuullisesti nautittuina ne ovat eduksi sydän- ja verisuonitautien ja syövän ehkäisyssä. Erityisen terveellisiä ovat saksanpähkinät, jotka sisältävät omega-3-rasvahappoja, runsaasti E-vitamiinia, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Niiden säännöllinen käyttö alentaa huonoa kolesterolia ja vähentää veritulpan riskiä. E-vitamiini suojaa myös muistia.

Parhaimmillaan terveysvaikutukset ovat sellaisenaan syödyissä pähkinöissä. Unohda sipsihyllyn uppopaistetut, suolatut ja kuorrutetut herkkupähkinät. Ne sisältävät usein paljon suolaa ja sokeria, joten niistä ei saa juurikaan terveyshyötyä.

Koska pähkinöissä on runsaasti energiaa, niitä ei kannata syödä valtavia määriä. Pähkinöissä on myös reilusti kuitua, joten ne saattavat aiheuttaa vatsavaivoja äkillisesti ruokavalioon lisättynä. Vatsa yleensä kuitenkin tottuu lisääntyneeseen kuidun saantiin nopeasti.

Ravitsemussuositusten mukaan sopiva määrä pähkinöitä on maksimissaan pari kourallista päivässä. Lisää niitä puuroon, jogurttiin, salaatteihin ja ruokiin tai pistele vaikka sellaisenaan välipalana. Rasvaiset pähkinät antavat myös leivonnaisiin ja ruokiin rousketta, makua ja täyteläisyyttä.

Vinkkejä pähkinöiden käyttöön löydät alla olevista artikkeleista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pähkinä on superruokaa – kurkista, mihin kaikkeeen erilaiset pähkinät sopivat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.